Κέρδισε το κύπελλο της ΕΠΣ Σερρών επικρατώντας της Θύελλας Σερρών
- Μιλούν στο «Σ.Θ» Χίντζιος, Θωμαΐδης, Παράσχος, Ταϊμπίρης, Παπαδόπουλος και ο προπονητής της Θύελλας Σπύρος Σταυλάς
- Παραμένει ακόμη και σήμερα η μοναδική κατάκτηση κυπέλλου από την Σκοτούσσα
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Μία από τις ιστορικότερες μέρες στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Σκοτούσσας είναι η 7η Απριλίου 1982. Η ομάδα έφθασε για πρώτη φορά στη ιστορία της σε τελικό κυπέλλου της ΕΠΣ Σερρών και στέφθηκε κυπελλούχος επικρατώντας με σκορ 1-0 της Θύελλας Σερρών, που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε αγωνιστεί στη Β΄ Εθνική. Το παιχνίδι είχε γίνει στο γήπεδο της Σκοτούσσας κατόπιν κλήρωσης. Οι τελικοί κυπέλλου της ΕΠΣ Σερρών γινόταν κατά βάση στο Εθνικό Στάδιο Σερρών η οποία ήταν και η φυσική έδρα της Θύελλας
Οι δυο ομάδες αγωνιζόταν εκείνη την χρονιά (1981-82) στην Εθνική ερασιτεχνική, είχαν κερδίσει τη άνοδο τους το καλοκαίρι του 1981 στους αγώνες μπαράζ ανόδου στους οποίους συμμετείχε και ο Εθνικός Σιδηροκάστρου. Και στους δυο αγώνες τότε ο Άρης Σκοτούσσας δεν είχε καταφέρει να κερδίσει τη Θύελλα. Το πρώτο παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο 1-1, ενώ στο δεύτερο ο Άρης Σκοτούσσας γνώρισε ταπεινωτική ήττα με σκορ 1-5 (και τα δυο είχαν γίνει στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών)
Για πρώτη φορά στην ιστορία το κύπελλο της ΕΠΣ Σερρών στη Σκοτούσα
Προαναγγελία του τελικού κυπέλλου της ΕΠΣ Σερρών στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη». Υπάρχει αναφορά ότι ο τελικός αρχίζει στις 3.30 το μεσημέρι και ότι έχει το χαρακτήρα του τοπικού ντέρμπυ. Είναι κορυφαία θέση στην ενημέρωση των φιλάθλων η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» τα χρόνια εκείνα.
Πλούσια ανταπόκριση απο τον Β. Νικολάου
Η Ανταπόκριση- ρεπορτάζ του τελικού του κυπέλλου της ΕΠΣ Σερρών που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 1982 στο γήπεδο της Σκοτούσας. Εχει την υπογραφή του ανταποκριτή Βασίλη Νικολάου
Σε αντίθεση με τα παιχνίδια εκείνα, ένα χρόνο νωρίτερα ο Άρης Σκοτούσσας το απόγευμα της 7ης Απριλίου 1982 κέρδισε την Θύελλα και κατέκτησε το κύπελλο ΕΠΣ Σερρών.
Σύμφωνα με ανταπόκριση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» που φέρει την υπογραφή του ανταποκριτή από τη Σκοτούσσα Βασίλη Νικολάου ο Άρης ήταν καλύτερος ενώ η θύελλα ήταν ανίσχυρη και ελάχιστα απείλησε την εστία του τερματοφύλακα Γιάννη Ταϊμπίρη.
Mε βάση την ανταπόκριση της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» από την οποία αντλούμε τον κορμό του αφιερώματος, που δημοσιεύει το «Σ.Θ.» 40 χρόνια μετά το γκολ που έκρινε τη συνάντηση πέτυχε ο Πασχάλης Παπάζης με εύστοχο κτύπημα πέναλτι που είχε κερδίσει ο Μάκης Παράσχος σε ανατροπή μέσα στην περιοχή από τον Τριανταφυλλίδη.
Άλλες ευκαιρίες χάθηκαν από τον Άρη για να πετύχει νίκη μεγάλης έκτασης στο 17΄και 53΄ με από τον επιθετικό Τάσο Θωμαΐδη, ύστερα από πάσες του Πασχάλη Λουκάγκου, από τον Παράσχο στο 50΄ ενώ στο 81΄ κεφαλιά του Χατζημιχάλη βρήκε το δοκάρι.
Η διαιτησία γράφει η εφημερίδα του Καραμουσαηλίδη θα ήταν καλύτερη αν είχε καλύτερη συνεργασία με τους επόπτες Αγγελίδη και Τσολάκη.’
Οι συνθέσεις:
Άρης Σκοτούσσας (Προπονητής Γιώργος Χατζηθεοδώρου): Ταϊμπίρης, Καβακλής, Σαλαμπάσης, Χατζηϊωαννίδης, Παπάζης, Χατζημιχάλης, Παπαδόπουλος, Παράσχος( 88΄ Στοϊλας) Θωμαΐδης (75΄ Χίντζιος) Δουλγέρης, Λουκάγκος
Θύελλα Σερρών (προπονητής Σπύρος Σταυλάς): Ξανθόπουλος, Πεχλιβανίδης, Ουζούνης, Τριανταφυλλίδης Μιχαλάκης, Σαγγάρης, Τσιλίκας (62΄ Κουσουτζίδης) Κούλικας, Γαβριηλόπουλος, Πιτλές(62΄Σάββας) Στεφάνου.
Σ.Σ. Είναι λανθασμένα τα επίθετα των ποδοσφαιριστών Πεχλιβανίδης( πρόκειται για τον Αντώνη Πεχλιβανάκη, από το Βαλτοτόπι Σερρών υπάλληλο της Συνεταιριστιικής Τράπεζας Κ. Μακεδονίας και Στεφάνου( είναι ο Φώτης Στεφάνογλου ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού ) Πιτλές( πρόκειται για τον Αθανάσιο Πιπελέ, συνταξιούχο της ΕΑΣ Σερρών σήμερα)
Οπως έχουμε γράψει οι ανταποκρίσεις την εποχή εκείνη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» γραφόταν τηλεφωνικά σε κασετόφωνα και γινόταν απομαγνητοφωνήσεις βραδινές ώρες χωρίς δυνατότητα αντιπαραβολής.
Διφορούμενες είναι οι απόψεις αν είναι αν είναι ορθό ή όχι το επίθετο του ποδοσφαιριστή Τριανταφυλλίδη ( με βάση την ανταπόκριση) από την έρευνα στην οποία προχωρήσαμε συνομιλώντας με ανθρώπους της Θύελλας.
Η ανταπόκριση αναφέρει ότι το κύπελλο δόθηκε από τον γ. γραμματέα της ΕΠΣ Σερρών Αθανάσιο Χατζηαθανασιάδη στον αρχηγό του Άρη Πασχάλη Λουκάγκο, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του τότε προέδρου της ΕΠΣ Σερρών Γεωργίου Χρηστίδη.
Απευθυνθήκαμε ανθρώπους που αγωνίστηκαν στον τελικό προκειμένου να φρεσκάρουμε την μνήμη για τον τελικό του κυπέλλου της ΕΠΣ Σερρών , πριν 40 χρόνια σε μία άλλη ποδοσφαιρική ερασιτεχνική πραγματικότητα.
«Η μοναδική γλυκιά γεύση η κατάκτηση του κυπέλλου»
Ο Γιάννης Χίντζιος που αγωνίστηκε ως αλλαγή – ήταν τραυματισμένος εκείνο το διάστημα μας είπε: «Θυμάται ότι η κατάκτηση του κυπέλλου ήταν η μοναδική όαση χαράς για τον Άρη Σκοτούσσας αφού την ποδοσφαιρική περίοδο που μιλάμε (1981-82) δεν είχε καλή παρουσία στη Δ΄ Εθνική» (είχε τερματίσει στην 14η θέση, σε σύνολο 16 ομάδων).
Κάτω σειρά από τα αριστερά: Γ. Χατζηθεοδώρου, Πανταζής Αντζος( πρόεδρος Αρη Σκοτούσας) Γιώργος Χρηστίδης(πρόεδρος ΕΠΣ Σερρών) Βασίλης Σαλαμπάσης με το κύπελλο , Χρήστος Χατζημιχάλης και ο παράγοντας του Αρη Βασίλης Δούμπας.
Πάνω σειρά από αριστερά: Με την γράβατα ο Βιομήχανος Τάκης Χατζηαθανασιάδης Πασχάλης Παπάζης, Μιχάλης Καβακλής Χίντζιος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Πασχάλης Λουκάγκος, Νίκος Χατζηωαννίδης, Αθανάσιος Χατζηαθανασιάδης( γ. γραμματέας ΕΠΣ Σερρών) Γιάννης Ταϊμπίρης.(Φωτο αρχείου Γιάννη Ταϊμπίρη)
Θα κρινόταν στο ένα γκολ το παιχνίδι
Ο Τάσος Θωμαΐδης που αγωνίστηκε 75΄ λεπτά δήλωσε στο «Σ.Θ.» ότι το παιχνίδι φαινόταν ότι το παιχνίδι θα το κερδίσει η ομάδα που θα έβαζε πρώτη το γκολ, κάτι που τελικά και έγινε. Αναγνωρίζει την ανταγωνιστική ομάδα που είχε η Θύελλα εκείνη την εποχή κα θυμάται τις μονομαχίες μας με τον Νίκο Κουσουτζίδη.
«Είχαμε αποκλείσει Βαλτερό και το Σκούταρι »
Ο Μάκης Παράσχος, ο οποίος κέρδισε το πέναλτι που έκρινε την συνάντηση, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Βασίλη Νικολάου, θυμάται ότι εκείνη την χρονιά ο Άρης απέκλεισε τον ημιτελικό τον πανίσχυρο Μέγα Αλέξανδρο Βαλτερού στη διαδικασία των πέναλτι ενώ στην προημιτελική φάση είχε αποκλείσει με σκορ 3-2 την επίσης αξιόμαχη ομάδα της Ελπίδας Σκουτάρεως.
«Είχε ποιότητα και η Θύελλα τότε»
Ο τερματοφύλακας του Άρη Γιάννης Ταϊμπίρης θυμάται ότι η Θύελλα ήταν ποιοτική ομάδα και ο τελικός σίγουρα θα κρινόταν σε ένα γκολ κάτι που τελικά έγινε.
Θυμάται επίσης ότι είχε αποσοβήσει τη ισοφάριση το τελευταίο 5λεπτο με μία απόκρουση και απέσπασε το ευμενή σχόλιο του τότε πρόεδρου της ΕΠΣ Σερρών Γ. Χρηστίδη.
Ο ποδοσφαιριστής του Αρη Σκοτούσας Γιώργος Παπαδόπουλος( με καταγωγή από το Λιβαδοχώρι) οποίος το καλοκαίρι του 1983 μεταγράφηκε στον Πανσερραικό μας δήλωσε ότι η Σκοτούσα την εποχή εκείνη ήταν πολύ μπροστά και η οργάνωση του σωματείου δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από επαγγελματική ομάδα τηρουμένων των αναλογιών.
«Είχαμε φιλοδοξία και εμείς να κερδίσουμε»
Για να δώσουμε πλήρη εικόνα για τον τελικό εκείνη ζητήσαμε και την άποψη του προπονητή της Θύελλας Σπύρου Σταυλά.
Μας δήλωσε ότι και η Θύελλα είχε την φιλοδοξία να κατακτήσει το κύπελλο, αλλά η ομάδα του δεν βρέθηκε σε καλή μέρα ανάλογα με τη φόρμα στην οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο.
Σημειώνεται ότι η Θύελλα κέρδισε την παραμονή της στην κατηγορία και αγωνίστηκε και τη επόμενη χρονιά στη Εθνική ερασιτεχνική , ενώ ο Άρης Σκοτούσσας υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα.
Σ.Σ. Στην πρώτη φωτογραφία: Το Κύπελλο της ΕΠΣ Σερρών που κέρδισε ο Αρης Σκοτούσας στις 7 Απριλίου 1982 στα χέρια του Αμμουδιώτη στην καταγωγή παίκτη του Αρη Νίκου Χατζηωαννίδη.Διακρίνονται από τα αριστερά ο προπονητής του Αρη Γιώργος Χατζηθεοδώρου, Γιάννης Ταιμπίρης, Πασχάλης Λουκάγκος, Γιάννης Μίντσιος(παράγοντας Αρη) Νίκος Χατζηαωννίδης, Χρήστος Χατζημιχάλης, Γιάννης Χίντζιος, Δημήτρης Αντζος με πολιτική περιβολή(παράγοντας Αρη) και ο Γιώργος Παπαδόπουλος. (Φωτο αρχείου Γιάννη Ταϊμπίρη)