Κυνηγά το μεγάλο όνειρο της ανόδου στη Γ’ Εθνική
- Κυπελλούχος Σερρών το 1984, διεκδίκησε με αξιώσεις την άνοδο στη Δ’ Εθνική το 1983,1984 ενώ το 2013 διεκδίκησε την άνοδο στην Γ’ Εθνική
- Πολλοί Αμμουδιώτες έγιναν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και φόρεσαν φανέλες μεγάλων ομάδων του Ελληνικού ποδοσφαίρου
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ο Ηρακλής Αμμουδιάς είναι αναμφίβολα μία αξιομνημόνευτη ποδοσφαιρική οντότητα.
Η τροπαιοθήκη της είναι φτωχή σε τίτλους, είναι όμως από τα λίγα ερασιτεχνικά σωματεία που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι υπήρξε πλούσια ποδοσφαιρική κυψέλη διότι έβγαλε από τα σπλάχνα της ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα, μεγάλων συλλόγων, επαγγελματικών ομάδων και είχαν διαδρομή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Αυτές τις μέρες η Αμμουδιά ζει ποδοσφαιρικά το όνειρο της. Την Τετάρτη 4 Μαϊου διεκδικεί το κύπελλο της ΕΠΣ Σερρών με αντίπαλο το Παραλίμνιο αλλά το κυριότερο επιδιώκει να σπάσει το φράγμα, τα στενά όρια του τοπικού πρωταθλήματος και να κερδίσει την άνοδο στην Γ’ Εθνική.
Αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Νομού Σερρών για την περίοδο 2021-22 και η άνοδος στη κατηγορία εθνικού επιπέδου περνά μέσα από αγώνες που θα δώσει με τις πρωταθλήτριες ομάδες της ΕΠΣ Μακεδονίας, της ΕΠΣ Έβρου, της ΕΠΣ Ροδόπης, της ΕΠΣ Δράμας, της ΕΠΣ Καβάλας και της ΕΠΣ Ξάνθης.
Το πρόγραμμα των αγώνων είναι το εξής:
Αγωνιστική | Ημερομηνία | Αγώνας | ΕΠΣ |
1η | Τετάρτη 11-05-22 | Αμμουδιά – Καμπανιακός | Μακεδονίας |
2η | Κυριακή 15-05-22 | Αμμουδιά – Ιπποκράτης Αλεξ/πολης | Έβρου |
3η | Κυριακή 22-05-22 | Πανθρακικός – Αμμουδιά | Ροδόπης |
4η | Τετάρτη 25-05-22 | Προσοτσάνη – Αμμουδιά | Δράμας |
5η | Κυριακή 29-05-22 | Αμμουδιά – Βύρωνας Καβάλας | Καβάλας |
6η | Κυριακή 05-06-22 | Άρης Πετεινού – Αμμουδιά | Ξάνθης |
Ποια είναι η ποδοσφαιρική Αμμουδιά και η ιστορία της. Προσπαθήσαμε να την σκιαγραφήσουμε συνομιλώντας με ανθρώπους που την υπηρέτησαν αλλά και μέσα από την άντληση του δικού μας αρχείου.
Η ιστορία της Αμμουδιάς
Ο πρώτος τερματοφύλακας του Ηρακλή Αμμουδιάς Κώστας Βάσσος του Χρήστου με την μπάλλα στα χέρια, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1950 στο γήπεδο της Αμμουδιάς ( Η φωτογραφία από το Αρχείο της οικογένειας του)
Το ποδοσφαιρικό της καμάρι της Αμμουδιάς ο τοπικός ο Ηρακλής ιδρύθηκε το 1952. Οι πρώτες εικόνες που θυμούνται τα παιδιά του Σχολείου του χωριού και τα Γυμνασιόπαιδα είναι το Γήπεδο με την συρματένια περίφραξη, τότε που το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν είχε οργανωμένη υπόσταση. Τότε ο Ηρακλής Αμμουδιάς συμμετείχε σε τουρνουά που διοργανωνόταν ανά τέσσερις ομάδες, ενώ κάθε χρόνο την περίοδο της θρησκευτικής πανήγυρης προσκαλούνταν στο χωριό ένα μεγάλο εμπορικό όνομα της εποχής, συνήθως ο Ορφέας Σερρών ή ο Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας.
Ο πρώτος τερματοφύλακας , αυτός που υπερασπίστηκε την εστία του Ηρακλής Αμμουδιάς ήταν ο Κώστας Βάσσος (μετέπειτα πεθερός του προέδρου του Πανσερραϊκού Σ. Κούτλα), εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Το πρώτο ταλέντο
Ο Ηλίας Χατζηωαννίδης την εποχή που αγωνιζόταν στον Μέγα Αλέξανδρο Ηράκλειας
Το πρώτο ποδοσφαιρικό ταλέντο που ανέδειξε ο Ηρακλής Αμμουδιάς ήταν ο Ηλίας Χατζηϊαωνννίδης, ο Δομάζος της Βορείου Ελλάδας όπως έγραψε στις αθλητικές της σελίδες η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» την εποχή που πήρε μεταγραφή στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, από τον Μέγα Αλέξανδρο Ηράκλειας στον οποίο αγωνίστηκε.
Υπήρξε μεγάλος μπαλαδώρος, τεχνίτης, αλλά δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τα προσόντα του.
Ο Αμυντικός Στοϊκος
Ο Νίκος Στοϊκος την εποχή που αγωνιζόταν στον Μέγα Αλέξανδρο Ηράκλειας
Την ίδια εποχή αρχές της δεκαετίας του 1960 ένας άλλος Αμμουδιώτης διακρίθηκε. Ήταν ο αμυντικός Νίκος Στόικος, που αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική με τον Μέγα Αλέξανδρος Ηράκλειας,.
Το άστρο του Δ. Τουτουντζή, πέρασε από τον Πανσερραϊκό και τον Κιλκισιακό
Ο Δημήτρης Τουτουντζής αριστερά και ο Χάρης Αγριαννίδης
Το 1969 σε ηλικία 13 ετών ανατέλλει το άστρο του Δημήτρη Τουτουντζή. Ένας κυνηγός ταλέντων θα τον δει σε ένα παιχνίδι με το Σιδηρόκαστρο και θα εισηγηθεί να δοκιμαστεί στον Πανσερραϊκό. Θα ψηθεί από την εφηβική ομάδα και θα περάσει στην πρώτη ομάδα το 1975. Η στρατιωτική του θητεία θα ανακόψει την πορεία του. Καθότι είχε καταταχθεί στην προεδρική Φρουρά, θα δοθεί δανεικός στον Κιλκισιακό με την φανέλα του οποίου θα αγωνιστεί για δυο χρόνια έχοντας σημαντική παρουσία. Είχε ενεργό ποδοσφαιρικό δελτίο για 33 χρόνια!!!
Ο Νίκος Χατζηϊαωννίδης στον Άρη του Τάις Λίμπρεχτς το 1984
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Νίκος Χατζηϊαωννίδης, ένα ψηλό δυνατό παιδί με δυνατό αριστερό σουτ θα γίνει επαγγελματίας στον Άρη Θεσσαλονίκης το 1983.Αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός και ως αριστερός μπάκ.
Ξεκίνησε από τον Ηρακλή Αμμουδιάς, αλλά ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον πανίσχυρο την εποχή εκείνη Άρη Σκοτούσσας, αφού προηγουμένως είχε περάσει από την Ελπίδα Σκουτάρεως. Μετά την παρουσία του στον Άρη Θεσσαλονίκης αγωνίστηκε και στον Πανσερραϊκό στην Α’ Εθνική.
Ο Σ. Χατζηϊωαννίδης ημιεπαγγελματίας στην Καβάλα
Ο Στέφανος Χατζηωννίδης αριστερά και ο Κ. Σαχανίδης δεξιά, δυο σπουδαίοι παίκτες που ανέδειξε ο Ηρακλής Αμμουδιάς
Την ίδια περίοδο και ένα άλλο ταλέντο ανέδειξε ο Ηρακλής Αμμουδιάς. Ήταν ο Στέφανος Χατζηϊωαννίδης. Εξαιρετικός τεχνίτης, αριστεροπόδαρος, αγωνίστηκε δυο χρονιές( 1978-80) μαζί με τον Νίκο Χατζηϊωαννίδη στην Ελπίδα Σκουτάρεως, μεταπήδησε στην Καβάλα του Βασίλη Δανιήλ όπου έγινε ημιεπαγγελματίας. Αργότερα θα επέστρεψε στον Ηρακλή Αμμουδιάς, και έπαιξε σπουδαίο ποδόσφαιρο στον Μέγα Αλέξανδρο Ηράκλειας στη Δ’ Εθνική μετά το 1986. Με βάση τα προσόντα του θα μπορούσε να σταδιοδρομήσει ψηλότερο επίπεδο.
Την ίδια εποχή σπουδαίος ποδοσφαιριστής που επίσης αγωνίστηκε στον Μέγα Αλέξανδρο Ηράκλειας ήταν ο Κώστας Σαχανίδης. Υπήρξε πολύτιμη μονάδα την χρυσή περίοδο του Αμμουδιώτικου ποδοσφαίρου στη δεκαετία του 1980.
Η δυναμική δεκαετία 80-90 με το Αμμουδιώτικο αίμα
Ο πρόεδρος που οργάνωσε τον Ηρακλή Αμμουδιάς στις αρχές της δεκαετίας του 80 Γιάννης Βάσσος.
Η πιο δυναμική περίοδος για το Αμμουδιώτικο ποδόσφαιρο θεωρείται η δεκαετία 80-90. Στο διάστημα αυτό η ομάδα του Ηρακλή έχει να επιδείξει την πιο λαμπρή μακρά περίοδο στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Σερρών στηριζόμενη σε ντόπιους ποδοσφαιριστές.
Η ομάδα επανέρχεται στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣ Σερρών την περίοδο 80-81 και συμμετέχει στο πρωτάθλημα του Α΄ ομίλου (διεξήχθη σε τρεις ομίλους των 14 ομάδων ).
Συμμετέχει στον ισχυρό όμιλο της εποχής με αντιπάλους τις κορυφαίες ομάδες του Νομού που ήταν ο Εθνικός Σιδηροκάστρου, η Αναγέννηση Ν. Πετριτσίου, ο Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας και ο Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού.
Το πρώτο παιχνίδι εκείνης της χρονιάς θα το δώσει στις 15 Σεπτεμβρίου 1980 στη Ροδόπολη όπου και θα χάσει με 2-0 (Σ.Σ. Την ίδια μέρα στο Γήπεδο Αμμουδιάς διεξήχθη ένα μεγάλο ντέρμπυ της εποχής. Ο τυπικά γηπεδούχος Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού σάρωσε με 4-0 την Αναγέννηση Νέου Πετριτσίου που εκείνη την εποχή μονοπωλούσε τους εγχώριους τίτλους (πρωτάθλημα και κύπελλο).
Η ομάδα της Αμμουδιάς με καλό ποδοσφαιρικό υλικό θα οργανωθεί και με πρόεδρο τον Γιάννη Βάσσο θα προσλάβει ως προπονητή τον Μανώλη Σεΐζη, ποδοσφαιριστή του Πανσερραϊκού, ο οποίος εργάστηκε με μεγάλο ζήλο ως προπονητής, ενώ παράλληλα αγωνιζόταν και ο ίδιος στην επίθεση.
Εκείνη την εποχή ο Ηρακλής θα φθάσει στο ζενίθ του. Θα πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο και παράλληλα θα προωθεί ποδοσφαιρικά ταλέντα.
Την περίοδο 1982-1983 ισοβάθμισε στο Β΄ όμιλο με τον πανίσχυρο τα χρόνια εκείνα Άρη Σκοτούσσας. Οι δυο ομάδες θα οδηγηθούν σε αγώνα μπαράζ στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών. Η ομάδα ηττήθηκε με 2-1 στην παράταση, με τους Αμμουδιώτες θα έχουν πολλά παράπονα από την διαιτησία του Κώστα Μασούρα.
Την χρονιά εκείνη πάντως η Σκοτούσσα επικράτησε στα μπαράζ ανόδου με αντιπάλους τους πρωταθλητές των άλλων δυο ομίλων που ήταν ο Εθνικός Σιδηροκάστρου και ο Παμβλαχιακός.
Δυο στόχοι και το 1984
Η ομάδα του Ηρακλή Αμμουδιάς που κατέκτησε το κύπελλο της ΕΠΣ Σερρών το 1984
Διακρίνονται από τα αριστερά : Κώστας Χατζηωννίδης, Τουτουντζής , πίσω του Μάκης Γκάλιος Στέφανος Χατζηωαννίδης , πίσω του Καμμένης, Κώστας Γκάλιος, , μπροστά Αμανατίδης, , Αγριανίδης, Πασαλίδης, Σαχανίδης( αρχηγός).
Την επόμενη χρονιά (1983-84) ο Ηρακλής διεκδίκησε και τα δυο τρόπαια. Κέρδισε το Κύπελλο της ΕΠΣ Σερρών (επικράτησε με γκολ του Χάρη Αγριαννίδη της Νέας Ζίχνης)..
Είχε αποκλείσει στον ημιτελικό την Ελπίδα Σκουτάρεως με σκορ 1-0 στο γήπεδο της Αμμουδιάς.
Στο κύπελλο ερασιτεχνών ο Ηρακλής με πολύ εχθρική διαιτησία ηττήθηκε στην Άρτα από την τοπική ομάδα της Γραμενίτσα με σκορ 3-1.
Στο πρωτάθλημα της ίδιας περιόδου συμμετείχε στον Α΄ όμιλο της ΕΠΣ Σερρών και διεκδίκησε τον τίτλο του πρωταθλητή με κυριότερο αντίπαλο την Αναγέννηση Νέου Πετριτσίου.
Συναρπαστικές ήταν οι δυο αναμετρήσεις τους που είχαν παρακολουθήσει πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι της εποχής από όλο το Νομό Σερρών.
Τον Δεκέμβριο του 1983 στο Γήπεδο της Αμμουδιάς οι δυο ομάδες θα αναδειχθούν ισόπαλες με 1-1.
Θα κονταροχτυπηθούν σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος ο Ηρακλής και η Αναγέννηση Νέου Πετριτσίου αλλά το παιχνίδι που θα κρίνει ποιος θα στεφθεί πρωταθλητής θα διεξαχθεί την Κυριακή του Θωμά το έτος 1984. Ο Ηρακλής σε άσχημη μέρα θα γνωρίσει βαριά ήττα με 5-1 και εκεί θα χαθούν οι ελπίδες για συμμετοχή στα μπαράζ ανόδου (στη Δ΄ εθνική ανήλθε το Νέο Πετρίτσι, είχε αγωνιστεί με τους άλλους πρωταθλητές που ήταν η Ελπίδα Προβατά και ο Σερραϊκός).
Και τα επόμενα χρόνια ο Ηρακλής Αμμουδιάς θα πρωταγωνιστεί πάλι με Αμμουδιώτες ποδοσφαιριστές.
Τις περιόδους 1985-86 και 86-87 θα συμμετέχει στον Γ’ όμιλο της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ και θα διεκδικήσει πάλι το Πρωτάθλημα με αντιπάλους τον Μέγα Αλέξανδρο Βαλτερού την ανερχόμενη δύναμη του Θρακικού Μητρουσίου και τον Παμβλαχιακό.
Και τις δυο χρονιές το έμπειρο Βαλτερό κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή
Την χρονιά 86-87 ο Ηρακλής Αμμουδιάς τερμάτισε 3ος, πίσω από το Βαλτερό και το Α. Μητρούσι που είχε στις τάξεις του τον νεαρό τότε Βασίλη Μπορμπόκη.
Σε σύνολο 26 αγώνων ο Ηρακλής Αμμουδιάς πέτυχε 16 νίκες, 6 ισοπαλίες και 4 ήττες, πέτυχε 67 γκολ και δέχθηκε 31.
Εκείνη την περίοδο αναδείχθηκαν στην Αμμουδιά ο Γιώργος Καράμπελας, ο Ηλίας Σίγγας και ο Αλέκος Βάσσος οι οποίοι αγωνίστηκαν στον Πανσερραϊκό και έγιναν επαγγελματίες.
Πολύ κοντά σε μεταγραφή σε μεγάλο σύλλογο βρέθηκε ο Αλέκος Βάσσος στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όντας ποδοσφαιριστής του Πανσερραϊκού.
Ένας τραυματισμός του στάθηκε αιτία να σταματήσει άδοξα η ποδοσφαιρική του καριέρα την εποχή που ενδιαφερόταν να τον εντάξει στο δυναμικό της η μεγάλη ΑΕΚ που είχε προπονητή τον Ντούσαν Μπαγιεβιτς.
Και ο Γιώργος Καράμπελας υπήρξε μεγάλο ταλέντο αγωνίστηκε από τον Πανσερραϊκό και πέρασε από το Ρέθυμνο.
Ο Γιάννης Χατζηΐωαννίδης πέρασε από τον Θρύλο
Το τελευταίο εξαγώγιμο προϊόν που ανέδειξε ο Ηρακλής Αμμουδιάς ήταν ο Γιάννης Χατζηϊαωννίδης. Ξεκίνησε από την Β’ ομάδα του Ολυμπιακού και αγωνίστηκε σε αγώνες του Τσάμπιονς Λήγκ με την ομάδα του Πειραιά με αντιπάλους την Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν Μονάχου και την Μπενφίκα.
Το 2012 το όνειρο έσβησε στο 119’
Μετά το 2010 ο Ηρακλής Αμμουδιάς έχει να επιδείξει μία λαμπρή πορεία την περίοδο 2012-2013 στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Σερρών.
Υπό την διοίκηση του Μαρίνου Μαρίγκου η ομάδα επικράτησε στον όμιλο της στην Α’ κατηγορία υποσκελίζοντας το Ψυχικό και τον Δραβήσκο και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Σερρών Ν. Σερρών επικρατώντας με σκορ 2-0 τον Ηρακλή Χειμάρρου στο μπαράζ της ανόδου.
Διεκδίκησε την άνοδο της στη Γ’ Εθνική με αντιπάλους τους πρωταθλητές άλλων νομών (Νευροκόπι, Α.Ε. Ευόσμου και Πεντάλοφο). Το παιχνίδι που έκρινε την άνοδο πραγματοποιήθηκε στην Προσοτσάνη με αντίπαλο τον Πεντάλοφο από τον οποίο έχασε με σκορ 1-0 στο 119’ της παράτασης λίγο πριν οδηγεί ο αγώνας στα πέναλτι.
Μία χρονιά σε αδράνεια
Την ποδοσφαιρική σαιζόν 2016-2017 ήταν η μοναδική χρονιά που το σωματείο δεν ήταν ενεργό. Το 2017 με πρόεδρο τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Αλέκο Γκάλιο ξεκίνησε εκ νέου νέα προσπάθεια από τη Γ΄ κατηγορία. Η σωστή οργάνωση, οι μεταγραφικές κινήσεις και η στήριξη που υπήρξε από το σύνολο των φιλάθλων του χωριού, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια η νέα ομάδα, η οποία συνεχώς άλλαζε κατηγορίες, με αποτέλεσμα να επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου των Σερρών.
Μπροστά στο μεγάλο όνειρο
Η φετινή προσπάθεια του πρωταθλητισμού ξεκίνησε πέρσι.
Γενικός αρχηγός της ομάδας είναι ο παλιός ποδοσφαιριστής Αλέκος Βάσσος. Χαμηλών τόνων , φιλικός προς τους ποδοσφαιριστές με οπλοστάσιο τις πλούσιες εμπειρίες από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο προσπαθεί να λειτουργεί το σωματείο με τον ιδανικότερο τρόπο.
Η επαγγελματική πορεία του ενέπνευσε πολλούς Αμμουδιώτες ποδοσφαιριστές αλλά και της γύρω περιοχής.
Την προσπάθεια στηρίζει οικονομικά κατά κύριο λόγο ο Αμμουδιώτης Πέτρος Σισμάνης που ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στις ΗΠΑ ενώ συνδράμουν και άλλοι Αμμουδιώτες που ζουν στο Εξωτερικό αλλά και οι χωριανοί που θέλουν να δουν την ομάδα να αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική.
Προπονητής είναι η παλιά μεγάλη Δόξα του Άρη Σκοτούσσας, και της Α.Ε.Νιγρίτας Μίλτος Δουλγέρης.
Ο παλιός πρόεδρος της Αμμουδιάς Γιάννης Βάσσος και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Δημήτρης Τουτουντζής και Χάρης Αγριαννίδης με τους οποίους συνομιλήσαμε μας είπαν ότι η ομάδα του Ηρακλή Αμμουδιάς θέλει να γνωρίσει την ποδοσφαιρική καταξίωση και να ανεβεί σε κατηγορία Εθνικού επιπέδου. Υπάρχει καλό κλίμα και η ομάδα έχει δυνατότητες να πετύχει τον στόχο της.
Μας είπαν ότι αισθάνονται υπερηφάνεια ως Αμμουδιώτες γιατί το σωματείο επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο και κτυπά με αξιώσεις τον άνοδο σε μεγάλη κατηγορία.