«Μένει σε μας πως να την αξιοποιήσουμε» τονίζει ο επιστήμονας Στ. Κριμιζής
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ο διακεκριμένος επιστήμονας Σταμάτιος Κριμιζής, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρωτοπόρος ερευνητής στα σπουδαιότερα παγκοσμίως Διαστημικά Προγράμματα, παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου συνέντευξη τύπου στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.
Ο Σταμάτιος Κριμιζής ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης «∆ιαστημικές Αποστολές: Απόκτηση γνώσης σε αχαρτογράφητα νερά» που διοργάνωσαν από κοινού το 1ο Γενικό Λύκειο Σερρών, η
Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ο Δήμος Σερρών και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το πρωί της ίδιας ημέρας.
Τον επιστήμονα καλωσόρισε στο Διοικητήριο ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος.
«Είναι τιμή που είστε δίπλα μας, εύχομαι να συνεχίσετε έτσι με την ομάδα σας. Μπορεί το διάστημα να είναι εκπληκτικό αλλά έχουμε και εμείς εδώ πράγματα να δείτε, να σας πάμε στη Λίμνη Κερκίνη γιατί και η φύση είναι μαγική», είπε σε αποστροφή του λόγου του.
Ο Σταμάτιος Κριμιζής ευχαρίστησε για την πρόσκληση που δέχθηκε, την φιλοξενία, την παρουσία των παιδιών στην ομιλία του αλλά και τα καλά λόγια που άκουσε από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών.
«Είναι μεγάλη ευχαρίστηση να επικοινωνώ με τα νέα παιδιά. Όταν πρωτοήρθα στην ακαδημία Αθηνών το 2005, αποφάσισα ότι το καλύτερο που έχω να κάνω για να προσφέρω κάτι στην πατρίδα μου είναι να επικοινωνώ με τα παιδιά και να τους δίνω ελπίδα, παράδειγμα για έναν προορισμό και μία φιλοσοφία ζωής που με δουλειά και αριστεία, ήθος θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τα όνειρα τους.
Ήταν μεγάλη μου χαρά που είδα την πόλη με τον κ. Παπαχρήστο να με ξεναγεί.
Αισθάνομαι δέος που βρίσκομαι σε αίθουσα που φέρει το όνομα του Εθνάρχη Κ. Καραμανλή που έκανε τόσα πολλά για να προωθήσει την χώρα μας εκεί που πρέπει.
Είχε το θάρρος και το όραμα για το που πρέπει να βρίσκεται η Ελλάδα.
Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε αλλά με την αξιοκρατία και την αριστεία πιστεύω ότι είναι ένας δρόμος για την κοινωνία.
Πολλές φορές δεν ακούω αυτές τις λέξεις στη χώρα μας και αυτό με απογοητεύει γιατί αυτές είναι οι αρχές που ακολουθούν οι χώρες που προσπαθούμε να μιμηθούμε.
Αν εμείς που έχουμε την παράδοση της αξιοκρατίας, το «αιέν αριστεύειν» από τον Όμηρο και δεν το χρησιμοποιούμε, είναι μεγάλο κακό το θεωρώ σε αυτή τη χώρα. Ελπίζω τα πράγματα να αλλάξουν»
Το «Σ.Θ.» έθεσε ακολούθως στον καθηγητή Κριμιζή το εξής ερώτημα: Το γεγονός ότι ενταχθήκαμε στο διαστημικό πρόγραμμα «Άρτεμις» είναι κάτι σημαντικό για τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που ασχολούνται με αυτά τα θέματα;
Είναι μία αρχική πόρτα που ανοίγεται για την Ελλάδα να λάβει μέρος σε ένα εγχείρημα που θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες και οι περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου θα λάβουν μέρος. Οπωσδήποτε θα μας βοηθήσει αλλά το θέμα είναι πως θα το χειριστούμε. Αυτό έχει σημασία κατά πόσο συμβάλλει μία χώρα, πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά. Κατά πόσο θα υπάρχει συνέχεια, προγραμματισμός και κάποια χρηματοδότηση για αυτό το πρόγραμμα αυτό θα το περιμένουμε.
Αλλά τουλάχιστον μπήκαμε μέσα. Αυτό είναι σημαντικό, το πώς θα το διαχειριστούμε είναι άλλο θέμα.
Απαντώντας σε άλλα ερωτήματα ο καθηγητής είπε ότι οι επόμενες αποκαλύψεις θα έρθουν από το διαστημικό τηλεσκόπιο james webb που εκτοξεύτηκε τα Χριστούγεννα του 2021.
«Έχει κάνει σημαντικές ανακαλύψεις, η παρουσία γαλαξιών πολύ νωρίς μετά το Big Bang, η θεωρία της οποίας έχει πρόβλημα γιατί δεν μπορεί να το εξηγήσει κανείς και τώρα δουλεύουν όλοι πως μπορεί να γίνει αυτό.
Έχει τέτοια ακρίβεια και διακριτότητα αυτό το τηλεσκόπιο που μπόρεσε και βρήκε υδρατμούς σε έναν πλανήτη. Είναι η πρώτη φορά που γνωρίζουν ότι υπάρχει νερό έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Αυτό είναι σημαντικό για το τι προσβλέπουμε, ότι θα υπάρχουν πολλές τέτοιες ανακαλύψεις από υδρατμούς, πιθανόν από άζωτο, από οξυγόνο στο φάσμα που θα μετρά το τηλεσκόπιο james webb.
Αυτό νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο μεγάλα βήματα, διότι θα μας πληροφορήσει για οποιαδήποτε δυνατότητα, βιολογική δραστηριότητα σε άλλα συστήματα. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να το μάθουμε. Όχι επειδή ένας άλλος πολιτισμός θα μας στείλει ένα σήμα και θα το λάβουμε μετά από 1 δισεκατομμύριο χρόνια.»
Προβληματισμένος για το bullying μεταξύ των παιδιών
Για το μέλλον της Ελλάδας και τη νέα γενιά είπε ότι είναι θετικό ότι έχει περιέργειες και φιλοδοξίες και υπογράμμισε ότι το bullying (εκφοβισμός) στο βαθμό που εκδηλώνεται τον εκπλήσσει.
Υποστήριξε ότι ως φαινόμενο το bullying το έχουν ζήσει οι προηγούμενες γενιές υπό την μορφή κοροϊδιών αλλά σήμερα υπάρχει μία έξαρση και πρέπει να αντιμετωπιστεί και διευκρίνισε ότι το bullying δεν είναι χαρακτηριστικό της νέας γενιάς.