Οι αναλύσεις του πολύ σημαντικές για την λίπανση (και σωστή θρέψη) των καλλιεργειών
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Παρά την πανδημία το εδαφολογικό εργαστήριο της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Σερρών λειτουργεί κανονικά, δέχεται δείγματα και πραγματοποιεί αναλύσεις.
Ρωτήσαμε για την λειτουργία του εδαφολογικού εργαστηρίου τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ της Π.Ε Σερρών κ. Νικόλαο Ρόιδο, ο οποίος και μας είπε τα εξής:
«Στην Υπηρεσία μας λειτουργεί, εδώ και χρόνια, εδαφολογικό εργαστήριο του οποίου ο εξοπλισμός συμπληρώθηκε προοδευτικά και τώρα είναι πλήρης, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Είμαστε, ίσως, η μοναδική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στη χώρα που διαθέτει τέτοιο εργαστήριο ή αν υπάρχει κάποια άλλη δεν έτυχε να την ακούσω. Την ευθύνη του εργαστηρίου την έχει συνάδελφος γεωπόνος, ο Πρόδρομος Σαράτσης, που διαθέτει διδακτορικό στην εδαφολογία.
Θέλουμε, αυτόν τον καιρό, να υπενθυμίσουμε στους παραγωγούς ότι παρά την πανδημία το εργαστήριο λειτουργεί κανονικά και τους καλούμε να προσκομίζουν δείγματα για αναλύσεις. Μάλιστα αυτό το διάστημα, μέχρι να αρχίσουν οι σπορές και η τοποθέτηση των λιπασμάτων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, οι επόμενοι 1-2 μήνες, είναι η καλύτερη περίοδος για τη λήψη των εδαφολογικών δειγμάτων».
Ρωτήσαμε τον κ. Ρόιδο για την χρησιμότητα των εδαφολογικών αναλύσεων:
«Με την εδαφολογική ανάλυση γίνεται ενός είδους ακτινογραφία του χωραφιού, μαθαίνουμε ποια θρεπτικά στοιχεία υπάρχουν στο χώμα και ποια λείπουν και πρέπει να προστεθούν με τα λιπάσματα. Όταν δεν έχουμε εδαφολογική ανάλυση, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές, κάνουμε μία λίπανση «στα τυφλά». Βάζουμε πολλές φορές θρεπτικά στοιχεία που δεν χρειάζονται – περιττό κόστος και δεν βάζουμε αυτά που λείπουν και καθορίζουν την παραγωγή.
Τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά και ακόμη περισσότερο τώρα, με την εκτόξευση της τιμής των λιπασμάτων»
Κάθε δεκαετία τουλάχιστον – απαραίτητες για τις πολυετείς καλλιέργειες
Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε εδαφολογική ανάλυση; Ο Νίκος Ρόιδος μας απάντησε:
«Είναι κάτι που δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε χρόνο και μία φορά στη δεκαετία αν ελέγχουμε τα χωράφια μας είναι αρκετό, γιατί η θρεπτική κατάσταση του εδάφους δεν μεταβάλλεται τόσο εύκολα από χρόνο σε χρόνο. Εξάλλου στη συντριπτική πλειοψηφία των χωραφιών δεν έχει γίνει ποτέ εδαφολογική ανάλυση και δεν ξέρουμε τι έχουν μέσα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό οι παραγωγοί να κάνουν ένα προγραμματισμό και κάθε χρόνο να αναλύουν κάποια αγροτεμάχιά τους, ώστε προοδευτικά να μάθουν, για όλη την εκμετάλλευσή τους, την θρεπτική τους κατάσταση. Εντελώς απαραίτητες είναι οι εδαφολογικές αναλύσεις στην περίπτωση των πολυετών καλλιεργειών (δένδρα, αμπέλια), στις οποίες τα πράγματα δεν διορθώνονται μετά την εγκατάσταση – θα διαρκέσουν 20 χρόνια τουλάχιστον και πρέπει να ξέρουμε από πριν αν τα εδάφη μας είναι κατάλληλα γι αυτές».
Χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα
Θελήσαμε να πληροφορηθούμε ποιο είναι το κόστος των εδαφολογικών αναλύσεων για τους αγρότες μας:
« Επ΄ αυτού σας ενημερώνω ότι εμείς δεν έχουν κάποια κερδοσκοπική λειτουργία. Το αντίτιμο που εισπράττουμε είναι για να καλύπτονται τα χρησιμοποιούμενα αντιδραστήρια και το, γενικότερο, κόστος λειτουργίας του εργαστηρίου.
Ενδεικτικά σας λέω ότι εισπράττουμε 15 ευρώ ανά δείγμα εδάφους, για απλές εδαφολογικές αναλύσεις και 30 ευρώ το δείγμα για σύνθετες – όταν θέλουμε ανάλυση και για τα ιχνοστοιχεία»
Ικανοποιητική προσέλευση
Ρωτήσαμε τον κ. Ρόιδο αν αξιοποιείται το εδαφολογικό εργαστήριο από τους παραγωγούς του νομού μας και μας απάντησε ως εξής:
«Υπάρχει μία ικανοποιητική προσέλευση, που θα μπορούσε να είναι και καλύτερη. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 300-400 αναλύσεις σε χωράφια του νομού μας αλλά και γειτονικών νομών. Καμία φορά μας έρχονται και δείγματα από πολύ μακριά – φέτος μας ήρθαν δείγματα και από τη Πελοπόννησο, μέσω εδώ συγγενών του ενδιαφερομένου. Φαίνεται ότι σε όσους λείπει, κατανοούν καλύτερα την χρησιμότητα αυτού του εργαστηρίου. Για τους δικούς μας παραγωγούς, που είναι δίπλα τους, είναι μια δυνατότητα που πρέπει να την αξιοποιούν και, με αφορμή και αυτής της επικοινωνίας μας, απευθύνουμε σχετικό προσκλητήριο».