Ηνωμένες πολιτείες- Γράφει ο Θεολόγης Ανδρονίδης
Ούτε Ηνωμένες Πολιτείες έμειναν έξω από το χορό της κλιματικής αλλαγής. Από το 1816 και μετά, η ξηρασία, το κρύο και οι καταιγίδες κατέστρεψαν επανειλημμένα τις σοδειές της. Επηρεασμένοι από αυτή την καιρική καταστροφή οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώρισαν μια τεράστια δημογραφική αναταραχή.Οικονομικοί πρόσφυγες από την ακτή του Ατλαντικού, από τη Νέα Αγγλία και κάτω, εγκαταλείπουν τα αγροκτήματα και τα χωριά τους και μετακινούνται μαζικά προς τα δυτικά. Είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μετανάστευση προς τα δυτικά στην ιστορία των ΗΠΑ που έμεινε στην ιστορία σαν η κατάκτηση της Δύσης. Ποιος, μιας κάποιας ηλικίας βέβαια, δεν είδε τη θρυλική ταινία με τους Gregory Peck, Henry Fonda, Carroll Baker, John Wayne, James Stewart;
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Καλοκαίρι 1816 κοντά στη λίμνη της Γενεύης. Αν και καλοκαίρι, επικρατεί ασυνήθιστα κρύο και το νεαρό ζευγάρι Βρετανών, και οι δύο επίδοξοι φιλόλογοι, εμποδίζονται να κάνουν εξορμήσεις στην ύπαιθρο. Δραπέτευσαν από την Βρετανία για να επισκεφθούν έναν φίλο. Tον λόρδο Μπάιρον. Η Ελβετία, την εποχή εκείνη, αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα συγκομιδής των αγροτικών προϊόντων της, με αποτέλεσμα οι αγρότες να εγκαταλείπουν την άγονη ορεινή περιοχή και να μετακινούνται στην ενδοχώρα αναζητώντας απεγνωσμένα κάτι να φάνε. Στους δρόμους περιφέρονταν πεινασμένοι αγρότες με τις οικογένειές τους είτε εκλιπαρώντας λίγο ψωμί είτε κλέβοντας άλλους κακομοίρηδες.
Η παρέα δεν μπορεί να βγει έξω στην ύπαιθρο γιατί ο καιρός δεν είναι καλός. Οι καταιγίδα που ξεσπά θαρρείς και είναι αιώνια και τους περιορίζει κυρίως στο σπίτι. Ένα βράδυ που απολαμβάνουν την πιο άγρια καταιγίδα που είχαν δει ποτέ και η λίμνη φωτίζεται από τις συνεχείς αστραπές, ενώ γύρω τους μια έντονη μαυρίλα με τρομακτικές βροντές τους κατακλύζει, ο λόρδος Βύρωνας τους προτρέπει να γράψουν κάτι τρομακτικό. Εκεί η Mary Goodwin, που αργότερα έγινε γνωστή ως Mary Shelley, η νεαρή συγγραφέας, θέτει τα θεμέλια ενός νέου λογοτεχνικού είδους που σηματοδοτεί τη γέννηση της λογοτεχνίας του τρόμου. Είναι μια ιστορία ενός επιστήμονα που δημιουργεί ένα τέρας σε μια θυελλώδη νύχτα γεμάτη βροντές και κεραυνούς, τον Φρανκενστάιν.
ΕΛΛΑΔΑ
Βλέπουμε , λοιπόν, πως η ηφαιστειακή τέφρα και τα θειούχα αέρια της ηφαιστειακής έκρηξης εξαπλώθηκαν σε όλο το βόρειο ημισφαίριο προκαλώντας μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας και συνεπακόλουθο αυτής, μεγάλη πτώση της μέσης θερμοκρασίας.
Μετά απ’ όλα αυτά ενσκήπτει ένα ερώτημα. Ποιες ήταν οι επιπτώσεις της σημαντικής μείωσης της θερμοκρασίας στην προεπαναστατική Ελλάδα;
Έπαιξε κάποιο ρόλο στον ξεσηκωμό;
Η έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1815 (που όπως είπαμε ίσως η μεγαλύτερη της καταγεγραμμένης Ιστορίας) προκάλεσε τεράστιες περιβαλλοντικές αλλαγές και μεγάλη μείωση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων τις επόμενες χρονιές. Αποτέλεσμα, απότομη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πληθυσμών, και φυσικά, και των υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η δεινή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι αγρότες της Ελλάδας, αλλά γενικά η φτώχεια σε όλη την Βαλκανική, ήταν το γόνιμο έδαφος ώστε οι ιδέες από τη Δύση να δώσουν καρπούς «διευκολύνοντας» το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Όμως οι οικτρές καταστάσεις, η μεγάλη φτώχεια και η σιτοδεία από μόνες τους δεν αρκούν για να δημιουργήσουν επαναστατικές καταστάσεις, χρειάζονται και ιδέες και οι ιδέες αυτές ενσταλάχθηκαν στους επαναστάτες μέσω μιας σημαντικότατης μυστικής οργάνωσης, που όλοι γνωρίζουμε, της Φιλικής Εταιρείας. Προφανώς, η Ελληνική Επανάσταση προετοιμαζόταν πολλές δεκαετίες πριν από το ξέσπασμά της με την δράση πνευματικών ανθρώπων, όπως ο Ρήγας και ο Κοραής, και της Φιλικής Εταιρείας, η οποία όργωσε κυριολεκτικά όλη την Βαλκανική οργανώνοντας τους επαναστάτες.
Επίσης άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν και τα ένοπλα τμήμα των αρματολών και κλεφτών που τα χρόνια πριν την επανάσταση είχαν πολλαπλασιασθεί πάλι εξ αιτίας των άθλιων συνθηκών της μεγάλης μάζας του πληθυσμού. Βέβαια, δεν ήταν μια εξέγερση εξαιτίας και μόνον των άθλιων οικονομικών συνθηκών. Ήταν μια επανάσταση με ιδανικά και στόχους.
(συνεχίζεται)