Γράφει ο Θεολόγης Ανδρονίδης
Κατασκευή
Αφού ο επισκέπτης εισέλθει στον Λαβύρινθο, θα βρεθεί μπροστά σ΄ αυτό που ονομάζεται «Prinzip Umweg», σε ελεύθερη μετάφραση αρχή της περιστροφής, που συνίσταται στα εξής: (εικ. 11)
- δεν υπάρχουν διασταυρώσεις
- δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής
- αντιστρέφεται διαρκώς η κατεύθυνση της διαδρομής, όπως σε ένα εκκρεμές
- γεμίζει όλο το εσωτερικό με στροφές
- οδηγεί τον επισκέπτη στον στόχο του
- εκβάλει αναγκαστικά στο κέντρο
- από το κέντρο οδηγεί ξανά στο εξωτερικό με μοναδική πορεία.
Ο αρχαιότερος τύπος λαβυρίνθου, που θα τον ονομάσουμε κρητικό, αν και σαν φόρμα τον συναντάμε και στην Ινδία και στην Αμερική, αποτελείται από 7 σπείρες ή διαδρόμους .
Υπάρχουν πολλοί τρόποι κατασκευής. Εμείς θα περιοριστούμε σε έναν.
- κάνουμε έναν σταυρό (εικ. 12)
- εισάγουμε 4 ημικύκλια η ορθές γωνίες
- θέτουμε 4 τελείες στο κέντρο των ημικυκλίων ή των γωνιών
- ενώνουμε το ανώτερο τμήμα του σταυρού με τη πρώτη εξ αριστερών γωνία .
- και συνεχίζουμε να ενώνουμε τα άκρα των υπολειπόμενων στοιχείων και έχουμε τον Κρητικό λαβύρινθο. (εικ. 13-14).
Στην εισήγησή της, η φίλη μου η Πόλυ, αναλύει μαθηματικά την δομή του λαβυρίνθου, και παρουσιάζει και άλλες μορφές. Αντί για μοίρασμα του χώρου στα 4, δηλαδή ξεκινώντας με σταυρό, μπορούμε να έχουμε μοίρασμα σε 3 ακόμη και σε 2. Επίσης μπορούμε να παραλείψουμε κάποια ημικύκλια. Όταν, δε, εισάγουμε και άλλα ημικύκλια στον τετράχωρο λαβύρινθο αυξάνονται και οι διάδρομοι. Η πρόσθεση ενός επιπλέον ημικυκλίου σε κάθε τεταρτημόριο αυξάνει κατά 4 τον αριθμό των διαδρόμων. Έτσι ο κρητικός λαβύρινθος έχει 7 διαδρόμους αλλά με ένα επιπλέον ημικύκλιο φθάνει στους 11. (Polyxenie Hatzimanolaki – Le Labyrinthe de Cnossos, Une mesure de l’ égalité?)
Τους Λαβυρίνθους που βρίσκουμε στα μωσαϊκά των ρωμαϊκών οικιών, έχουν συνήθως στο κέντρο περισσότερο χώρο, όπου υπάρχει κάποιο ψηφιδωτό.
Μια μεγάλη ομάδα μεσαιωνικών Λαβυρίνθων, που τους συναντάμε είτε σε χειρόγραφα είτε σε δάπεδα εκκλησιών, ονομάσθηκαν τύπου Chartres από τον καθεδρικό ναό της ομώνυμης πόλης. Είναι σαν τον κρητικό αλλά με 11 διαδρόμους (εικ.18).
(συνεχίζεται)
Το Βιογραφικό του Θ. Ανδρονίδη
Ο Θεολόγης Ανδρονίδης σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αναλυτική Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Bologna. Ήταν καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Σερρών. Είναι συνιδρυτής της ΕΜΕΙΣ (Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών) και τακτικός εισηγητής στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο : Όλες τις εργασίες μπορείτε να τις βρείτε στο ιστολόγιό του http://t-logo.blogspot.com
και επίσης οι ομιλίες του, που δόθηκαν στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας είτε στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο είτε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών υπάρχουν στο κανάλι του στο YouTube :
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA
(Μπορείτε, επίσης, να γράψετε στο YouTube : Ανδρονίδης Θεολόγης)