Μιλά για τις δεξαμενές των αρνητών- αντιεμβολιαστών , τα κυκλώματα γύρω από αυτούς και στηλιτεύει τους συνδικαλιστές γιατρούς που απαξιώνουν το Ίδρυμα
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
«Το Νοσοκομείο Σερρών λειτουργεί με ασφάλεια και υπευθυνότητα και προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και για αυτό πρέπει να το εμπιστεύονται», δηλώνει στο «Σ.Θ» ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Σερρών Δημήτριος Μπαλαξής.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» αποκαλύπτει ότι εκτός από τις τρείς δεξαμενές των αντιεμβολιαστών- αρνητών λειτουργούν διάφορα κυκλώματα που έχουν αναλάβει και ωθούν πολίτες που έχουν χάσει συγγενικά τους πρόσωπα από τον φονικό ιό να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά ιατρών. Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο αναφέρει και προς αυτή τη κατεύθυνση θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Πολιτεία.
Ο Δημήτρης Μπαλαξής στηλιτεύει την στάση συνδικαλιστών ιατρών που με τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις τους, κατά καιρούς, απαξιώνουν το Δημόσιο Νοσοκομείο. Αναρωτιέται ποια είναι η στόχευσή τους με αυτή την συμπεριφορά.
Τέλος αναφέρει ότι από την πανδημία δεν πρέπει οι πολιτικοί να αποσκοπούν στο πολιτικό όφελος και καλεί την πολιτεία να δώσει κίνητρα και αμοιβές στους γιατρούς γιατί μακροπρόθεσμα το ΕΣΥ θα αντιμετωπίσει προβλήματα στελέχωσης.
Ζείτε την πανδημία, που ενέσκηψε σε όλο τον κόσμο, στη πρώτη γραμμή – ως Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Σερρών. Τι έχετε να πείτε για αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση;
Ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Στην αρχή ήταν δύσκολα μέχρι να προσαρμοστούμε, να βρούμε τον βηματισμό μας. Τώρα, ύστερα από 2 χρόνια, το έχουμε συνηθίσει. Αυτή την στιγμή έχουμε και την εμπειρία και την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμβεί. Βέβαια ύστερα από 2 χρόνια ενασχόλησης με το κορωνοϊό υπάρχει μία κόπωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και δεν υπάρχει βοήθεια. Πρέπει κατά κάποιο τρόπο να ενισχυθούμε, να βοηθηθούμε από την Πολιτεία, από την κυβέρνηση ώστε να ξεκουράσουμε αυτά τα άτομα. Αυτά τα άτομα εδώ και δυο χρόνια δεν έχουν πάρει κανονική άδεια.
Παρακολουθούμε την νηφάλια στάση σας σε αυτή την διετή περιπέτεια και τον θαρραλέο τρόπο με τον οποίο επισημαίνετε αρνητικές νοοτροπίες π.χ. των αρνητών υγειονομικών να εμβολιαστούν καθώς επίσης και των αρνητών πολιτών
Ναι έτσι είναι, αν υπήρχε μία συμμόρφωση του κόσμου δεν θα ζούσαμε αυτή την κατάσταση, όχι ότι δεν θα υπήρχε η νόσος αλλά θα ήταν σε πολύ περιορισμένο βαθμό και η αντιμετώπιση της παρά πολύ ευκολότερη από το Νοσοκομείο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα περιστατικά συγχρόνως και όχι μόνο τον κορωνοϊό. Οι άλλες νόσοι δεν έχουν σταματήσει. Δεν έχουν σταματήσει τα τροχαία, τα εμφράγματα, τα κατάγματα, οι καρδιοπάθειες – όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με το ίδιο προσωπικό. Μοιραία, βέβαια, κάποια πράγματα πήγαν πίσω. Δηλαδή ο αριθμός των χειρουργείων, κυρίως βλέπουμε να εξυπηρετήσουμε τα έκτακτα περιστατικά και ότι μπορούμε από τα χρόνια. Οι λίστες αναμονής των προγραμματισμένων χειρουργείων έχουν μεγαλώσει. Είναι ευτύχημα ότι το τελευταίο τρίμηνο είχαμε ενίσχυση από αναισθησιολόγους των Αθηνών, να είναι καλά τα παιδιά που ήρθαν και βοήθησαν και έγινε μία αποσυμφόρηση της λίστας των χειρουργείων.
Από πολλούς λέγεται ότι οι δεξαμενές των αρνητών του κορωνοϊού είναι τρείς. Ένας παραθρησκευτικός θύλακας με ιερείς και ηγούμενους που παίρνουν τον ρόλο του γιατρού, ένας δεύτερος των συνομοσιολόγων πολιτών που βλέπουν παντού τσίπς και παρακολουθήσεις και μια τρίτη μία ομάδα φανατισμένων εναντίον της κυβέρνησης πολιτών που είναι τυφλωμένοι από το αντικυβερνητικό τους μένος. Ως γιατρός και ως πολιτικό πρόσωπο τι έχετε να παρατηρήσετε πάνω σε αυτή την διαπίστωση;
Καταρχήν αυτό που έχω να πω ότι σε θέματα υγείας και κάθε πανδημία δεν πρέπει να υπάρχει κομματισμός. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι κοινή από όλα τα κόμματα και πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή και να μην υπάρχουν τρικλοποδιές. Τα πράγματα όμως είναι όπως τα είπατε. Υπάρχουν αυτά τα κυκλώματα τα οποία είναι μία τροχοπέδη, ένα εμπόδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Νομίζω ότι πρέπει να παρθούν μέτρα και προς αυτές τις κατευθύνσεις. Βλέπω με πολύ χαρά ότι πεφωτισμένοι ιεράρχες βγαίνουν δημόσια πλέον και τονίζουν σε υψηλούς τόνους την ανάγκη για τον εμβολιασμό και παράλληλα κατακρίνουν και είναι ενάντια σε αυτά τα κυκλώματα τα οποία υπάρχουν. Όσον αφορά τους πολιτικούς δεν είναι χώρος η πανδημία για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Θα πρέπει να υπάρχει μία σύμπλευση και κοινή γραμμή για την αντιμετώπισή τους. Υπάρχουν και άλλα κυκλώματα, εμείς το αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν πολλές προσπάθειες για μηνύσεις και αγωγές και αποζημιώσεις για άτομα που πέθαναν από κορωνοϊό. Εδώ θέλουμε την προστασία της πολιτείας. Οι γιατροί με κίνδυνο της ζωής τους ντυμένοι σαν αστροναύτες δίνουν τη μάχη μέσα στα τμήματα του κορωνοϊού. Κινδυνεύουν, όμως, να σέρνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Καταλαβαίνει κανείς την ταλαιπωρία. Όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Νοσοκομείο μας 10 φάκελοι για νομική χρήση καταλαβαίνει κανείς ότι αυτοί οι γιατροί θα σέρνονται για δεκαετίες, θα τα μαζέψουν και θα φύγουν στο τέλος. Γι αυτό ζητούμε προστασία, ευτυχώς με την συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλο και ο πανελλήνιος σύλλογος κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι θα δοθεί μία λύση.
Το Νοσοκομείο Σερρών έχει ανταπεξέλθει ικανοποιητικά σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι πολίτες, όμως, παρακολουθούν από τη μια μεριά κυβερνητικές δηλώσεις για προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές και από την άλλη συνδικαλιστικές απόψεις που περιγράφουν τα πάντα με τα πιο μελανά χρώματα. Που βρίσκεται η αλήθεια – μέχρι και δηλώσεις ότι το Νοσοκομείο Σερρών είναι επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία ή ότι θα κλείσει, έχουν ακουστεί
Η αλήθεια είναι ότι το Νοσοκομείο Σερρών ανταπεξήλθε με επιτυχία σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, με το ίδιο προσωπικό αντιμετώπισε μία λαίλαπα.
Η λειτουργία του γίνεται με κανόνες ασφάλειας, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή. Δυσκολίες βέβαια υπάρχουν, τις αντιμετωπίσαμε στην αρχή.
Είχαμε μόνο πέντε κρεβάτια ΜΕΘ όταν άρχισε το πρώτο κύμα της πανδημίας και λειτουργήσαμε 18 κρεβάτια. Αυτά δεν γίνονται έτσι εύκολα, θέλει πολύ κόπο, πολλή προσπάθεια και μεγάλη οργάνωση αλλά ανταπεξήλθαμε. Σήμερα λειτουργούμε 10 κρεβάτια, έχουμε την δυνατότητα να λειτουργήσουμε και άλλα αν μας δοθεί και το ανάλογο προσωπικό.
Για το άλλο που θίξατε στο ερώτημα σας είναι ένα παρά πολύ λυπηρό φαινόμενο. Με λυπεί όταν βγαίνουν διάφοροι συνδικαλιστές που πραγματικά νομίζω ότι δεν εκπροσωπούν τον ιατρικό κόσμο αλλά κάποια κομματική οργάνωση όταν επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο εναντίον του Νοσοκομείου. Όταν βγαίνει γιατρός του Νοσοκομείου και λέει στον κόσμο ότι είναι επικίνδυνο το Νοσοκομείο καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Είναι πολύ λυπηρό, προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν μπορώ να καταλάβω τι σκοπούς θέλουν να εξυπηρετήσουν. Αντί να συνταχθούν στο πλευρό όλων των ιατρών, να βάλλουν χέρι να βοηθήσουν και αν υπάρχουν προβλήματα να τα συζητήσουμε και να τα λύσουμε. Αντιθέτως βγαίνουν και κάνουν κατά καιρούς αυτές τις εξαγγελίες και τρομοκρατούν τον κόσμο. Ξέρετε πόσοι Σερραίοι ακούγοντας τις θέσεις αυτών των συνδικαλιστών μου τηλεφωνούν και με ρωτούν «Γιατρέ να έρθουμε στο Νοσοκομείο; Κινδυνεύουμε;». Και τους απαντώ όχι φυσικά δεν κινδυνεύουν. Οι πολίτες τρομοκρατούνται. Σκεφθείτε ότι στις Σέρρες έχουμε μόνο ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που μπορεί να εξυπηρετήσει. Πολύς κόσμος ακούγοντας αυτά απευθύνθηκε στον ιδιωτικό τομέα και ανέλαβε το κόστος. Δεν θα πρέπει να τρομοκρατείται ο κόσμος. Εμείς ήμαστε σε θέση να πούμε αν ένα τμήμα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει. Αν υπήρχε τέτοιο θέμα δεν θα το λειτουργήσουμε.
Σκεφθείτε τι ταλαιπωρία είναι για ένα πολίτη των Σερρών να αναγκαστεί να φύγει σε άλλο Νομό για ιατρικές υπηρεσίες και κυρίως στη Θεσσαλονίκη όπου είναι μεγάλη ταλαιπωρία και μεγάλο οικονομικό κόστος. Με την συμβολή όλων των συναδέλφων αντιμετωπίζουμε όλα τα περιστατικά.
Έχουμε ένα πρόβλημα με την ουρολογική κλινική που έμειναν 2 άτομα και δεν μπορεί να λειτουργήσει η κλινική. Αυτούς τους ασθενείς φροντίζουμε να τους στέλνουμε, να τους διακομίζουμε σε γειτονικό Νοσοκομείο που υπάρχει ουρολογική κλινική. Δεν φταίμε για αυτό. Κάναμε προκήρυξη και πήρε τη θέση κάποιος και δεν ήρθε, δεν αποδέχθηκε τον διορισμό. Τι να κάνουμε δεν υπάρχει προσφορά. Πρέπει να σας πω ότι σήμερα το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό όπως ήταν παλιότερα για εργασία ιατρών. Οι αποδοχές είναι πενιχρές, εξευτελιστικές θα έλεγα και οι ευθύνες τεράστιες και το βάρος της εργασίας πολύ μεγάλο.
Το σκέφτεται ο άλλος, γιατί να πάω στο Νοσοκομείο με χάλια αμοιβές, όταν μπορώ με πολύ καλύτερες συνθήκες και καλύτερες αμοιβές να βρω αυτά που ζητώ είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο Εξωτερικό. Η πολιτεία θα πρέπει να το δει με σοβαρότητα αυτό το θέμα γιατί αν δεν δώσει κίνητρα και αμοιβές μακροχρόνια θα υπάρξει πρόβλημα στελέχωσης του ΕΣΥ.