Πλήθος κόσμου τίμησε την ιστορική επέτειο
Με την δέουσα λαμπρότητα και τον σεβασμό που επιβάλλει η ιστορία μας και η εθνική μνήμη, γιορτάστηκε στις Σέρρες η επέτειος του 1940 και το ιστορικό «ΟΧΙ» που είπε την εποχή εκείνη στους ξένους κατακτητές, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, ο τότε κυβερνήτης της χώρας Ιωάννης Μεταξάς.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό πεζοδρομημένο τμήμα της οδού «Κ. Καραμανλή».
Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαο Ταχιάο, ενώ την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Βουλευτής Σερρών, εκλεγμένη με τη Νέα Δημοκρατία, Φωτεινή Αραμπατζή.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγου.
Την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας ανέλαβε η κυρία Ισιδώρα Μάλαμα – Φιλόλογος του 3ου Γενικού Λυκείου Σερρών.
Μήνυμα Εθνικής ενότητας , εμπιστοσύνης και αξιοπρέπειας
Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγος μετά το πέρας της παρέλασης δήλωσε τα εξής:
«Η σημερινή μέρα στέλνει πολλά μηνύματα σε όλους μας. Ότι οι Έλληνες ενωμένοι κάτω από τη σκέπη του θεού και αξιοποιώντας τα χαρίσματα που έχουν μπορούν να φθάσουν στο θαύμα. Αυτό μας διδάσκει η σημερινή μεγάλη μέρα, η εποποιία του 1940. Καμαρώσαμε τα παιδιά μας να παρελαύνουν και είδαμε αυτά τα παιδιά να είναι η ελπίδα για την πατρίδα μας και τα άλλα τμήματα οι παραδοσιακοί σύλλογοι, όλα αυτά συνθέτουν μία πολύ όμορφη και ελπιδοφόρα εικόνα, να την κρατήσουμε στην καρδιά μας και να την πολλαπλασιάσουμε στη ζωή μας. Χρόνια Πολλά».
Μεγάλη τιμή που έζησα την μέρα αυτή σε αυτό τον τόπο
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις επετειακές εκδηλώσεις υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Ταχιάος δήλωσε:
« Το ΌΧΙ το οποίο εξέφραζε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας ήταν στην πράξη ένα θετικό μήνυμα. Ήταν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να είναι στον πολιτισμένο κόσμο, να παραμείνει στον κόσμο της Δύσης, στον κόσμο της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι, τα νιάτα που παρήλασαν σήμερα επιβεβαιώνουν ότι αυτός ο δρόμος της ελευθερίας είναι ο δρόμος που θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε ως έθνος και ως λαός. Προσωπικά είμαι χαρούμενος και νοιώθω πολύ μεγάλη τιμή ότι έζησα τη σημερινή μέρα σε αυτόν εδώ τον τόπο που, στο τέλος αυτού του πολέμου που ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου του 1940, δόθηκαν πολλές μάχες στα βουνά του, αλλά και τον τόπο που αποτελεί την πατρίδα του μεγάλου Έλληνα ο οποίος στα νιάτα τα οποία παρήλασαν σήμερα έδωσε την επιβεβαίωση του δρόμου της ελευθερίας και τη Δημοκρατίας με την ένταξη μας στην Ευρώπη, μία πολιτική πράξη, και επιλογή η οποία σφράγισε το τέλος του 20ού αιώνα και μας οδηγεί στον 21οαιώνα. Χρόνια Πολλά στην πατρίδα μας».
Δ.Ν.