Ας κινηθούμε πιο επιθετικά και ας προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε το προβληματικό παρελθόν που μας βαλτώνει
- Το 2023, ύστερα από πολλά χρόνια, εκτελέστηκαν αρκετά έργα υποδομών στο Νομό μας, αλλά μεγάλη μας πληγή παραμένει η υστέρηση της ανάπτυξης μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ταραγμένη χρονιά , σε διεθνές επίπεδο, το 2023 που μας αποχαιρετά με άλλον έναν πόλεμο που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.
Η χώρα μας, σταθερά προσανατολισμένη στις αρχές του Δυτικού κόσμου, πήρε ανάλογη θέση στο φλέγον ζήτημα.
Στο εσωτερικό μέτωπο η βαριά μας βιομηχανία, ο Τουρισμός, συνέχισε να κινείται ανοδικά και να ενισχύει το δημόσιο ταμείο, δίνοντας τη δυνατότητα ενισχύσεων στον ενεργειακό τομέα και την ακρίβεια που πλήττουν τα Ελληνικά νοικοκυριά.
Το 2023 ήταν και έτος εκλογών. Αναδείχθηκε σταθερή κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είχαμε και αυτοδιοικητικές εκλογές με αλλαγές στο νομό μας – με εκλογή τεσσάρων νέων δημάρχων και επανεκλογών τριών.
Χρονιά υλοποίησης έργων το 2023 για το Νομό Σερρών
Για τον Νομό Σερρών το 2023 που μας αφήνει ήταν έτος στο οποίο εκτελέστηκαν και παραδόθηκαν αρκετά έργα, ενώ είναι σε εξέλιξη και άλλα, που αφορούν τις υποδομές.
Ένα σημαντικό έργο υποδομής ήταν η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Σερρών , κατασκευή που υλοποιήθηκε με δημόσιους πόρους (Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών) και παραδόθηκε εντός χρονοδιαγράμματος – σε ασυνήθιστα σύντομο χρόνο για τα δεδομένα των Δημοσίων έργων στη χώρα μας.
Σε φάση ολοκλήρωσης είναι το έργο του νέου πυροσβεστικού σταθμού, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου.
Για ένα άλλο σημαντικό έργο, την κατασκευή της γέφυρας της Μαυροθάλασσας – έργο που το ανέμεναν για 10ετίες οι εκεί περιοχές, ενώ εξαγγέλθηκε η έναρξη εργασιών φαίνεται να προχωρά με αργούς ρυθμούς (οι αρμόδιοι ας ενημερώσουν τους πολίτες για το ζήτημα).
Σοβαρή παρέμβαση έγινε στη συντήρηση του οδικού δικτύου (αστικού και ενδονομαρχιακού) που ήταν παραμελημένο για πολλά χρόνια. Στον τομέα αυτό πρέπει, όμως, να γίνουν και άλλες, πολλές παρεμβάσεις προκειμένου να αποκτήσουμε ένα αξιοπρεπές, ασφαλές οδικό δίκτυο.
Επισκέψιμο το 2027 το μνημείο στην Αμφίπολη
Μέσα στο 2023 συνεχίστηκαν εργασίες συντήρησης και στερέωσης στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη, από το Υπουργείο Πολιτισμού με χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου το Μνημείο να καταστεί, το δυνατόν συντομότερα, επισκέψιμο για το κοινό. Ήδη το επισκέφθηκαν ειδικά κοινά και η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, έχει δηλώσει ότι το μνημείο θα είναι επισκέψιμο, για το ευρύ κοινό, το 2027.
Οι υστερήσεις
Η χρονιά που φεύγει επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι ορισμένοι τομείς του Δημοσίου εξακολουθούν να νοσούν, με χαρακτηριστική περίπτωση την λειτουργία της ΔΕΔΑ στο Νομό Σερρών. Αναδείξαμε, μέσα από ρεπορτάζ μας, την αργοπορία των συνδέσεων και την δυσκολία επικοινωνίας των ενδιαφερομένων με την επιχείρηση. Ένα σημαντικό έργο που καρκινοβατεί, την ώρα που αφορά το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ωστόσο το μείζον ζήτημα για το Νομό μας είναι η μεγάλη αναπτυξιακή υστέρηση.
Είμαστε ένας αγροτικός, κατά βάση, νομός και στον τομέα αυτό τα πράγματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Ο αγροτικός κόσμος γερασμένος, τα χωριά ερημώνουν. Οι πιεσμένες, φέτος, τιμές των αγροτικών προϊόντων και οι προοδευτικά μειούμενες επιδοτήσεις έχουν φανερό, υφεσιακό, αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Το κάρο φαντάζει καθηλωμένο στη λάσπη της στασιμότητας.
Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, που θα προσέθετε αξία στα προϊόντα και αποτελεί μονόδρομο ανάπτυξης, δεν φαίνεται να προχωρά. Μάλιστα σε κάποιους τομείς αντί προόδου έγιναν βήματα προς τα πίσω. Τα εργοστάσια τοματοπολτού απλώς υπάρχουν, ενώ η πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία Ζάχαρης εξεμέτρησε το ζην. Η κτηνοτροφία, μια πρώτη μορφή προσθήκης αξίας (οι ζωοτροφές μεταποιούνται σε γάλα και κρέας), πορεύεται στο έλεος των δυσκολιών και της συγκυρίας.
Όμως είναι γνωστό πως αν θέλουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ του Νομού και να μειώσουμε την ανεργία πρέπει να αναπτυχθεί η μεταποίηση.
Αναγκαία και μια σοβαρή προσπάθεια αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Μείναμε απογοητευτικά προσκολλημένοι στις εκτατικές παραδοσιακές καλλιέργειες. Άλλες περιοχές της χώρας (Χρυσούπολη, Πιερία, Άρτα), με την πετυχημένη στροφή στην προσοδοφόρα καλλιέργεια του ακτινιδίου, αποτελούν καλά παραδείγματα και μας δείχνουν το δρόμο.
Αντιαναπτυξιακά εμπόδια αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και στην ΒΙΠΕ Σερρών.
Νέες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εγκατασταθούν εκεί. Υπάρχει πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και με την παροχή ενέργειας, καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο είναι κορεσμένο. Επίσης με την ΕΤΒΑ, που διαχειρίζεται τις ΒΙΠΕ στη χώρα, υπάρχουν διαχειριστικά προβλήματα.
Μένουμε ως νομός σταθερά στις τελευταίες θέσεις από πλευράς εισοδήματος, ενώ και εμείς οι ίδιοι δεν στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις να μακροημερεύσουν, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε κοντόφθαλμα – εφήμερα κάποια πράγματα, πνιγμένοι στα πολύ στενά μας συμφέροντα.
Επιμένουμε σε έναν τρόπο «ανάπτυξης» που πριονίζει την ίδια μας την ύπαρξη. Η πόλη ένα απέραντο καφενείο.
Συμπεριφερόμαστε σαν τον καπνιστή ο οποίος αν και γνωρίζει το βαρύτατο τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει για το πάθος του, συνεχίζει να θυσιάζει το μέλλον στο βωμό μίας ευχάριστης συνήθειας.
Ας αφυπνιστούμε, λοιπόν, τερματίζοντας την αδράνεια και την διαχείριση της ρουτίνας. Ας κάνουμε κάτι για την ανατροπή αυτής της πορείας, πριν είναι πολύ αργά για όλους μας.