“Στο περίπτερο της Περιφέρειας χανόμαστε” δηλώνει o Σταμάτης Πατρίκιος
- O έμπειρος ξενοδόχος καταθέτει τις προτάσεις του, ώστε να γίνουμε προορισμός πολλών ημερών
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ο Σταμάτης Πατρίκιος, ξενοδόχος δεύτερης γενιάς (Ξενοδοχείο Γαλαξίας)καταθέτει τις προτάσεις του για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στο Νομό και την πόλη των Σερρών.
Πιστεύει ότι προωθητικό και καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος, θα διαδραματίσουν οι συνεχείς δράσεις και η διαφήμιση στις εκθέσεις. Θεωρεί όμως ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην οργανωμένη παρουσία και συμμετοχή αποκλειστικά του Νομού Σερρών με ξεχωριστό περίπτερο από τον Δήμο, το Επιμελητήριο, τους ξενοδόχους και όλους όσους εμπλέκονται στο τουριστικό προϊόν. Τέλος θεωρεί αδιανόητο να μην υπάρχει σαλέ στον Λαϊλιά, αφού μετά την καταστροφική πυρκαγιά, πριν τρία χρόνια ο χώρος δεν επαναλειτούργησε.
Η πλειονότητα των επισκεπτών στα σερραϊκά ξενοδοχεία είναι Έλληνες προφανώς. Από εκεί και πέρα ποιες άλλες εθνικότητες έρχονται ως επισκέπτες στο Νομό Σερρών τα τελευταία χρόνια;
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία μεγάλη αύξηση τουριστών από την Ουκρανία και τη Ρουμανία κατά κύριο λόγο και ακολούθως από την Σερβία και ειδικότερα από το Νις, για θρησκευτικό τουρισμό κυρίως. Όλοι αυτοί οι τουρίστες έρχονται μετά τον Απρίλιο τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.
Πόσες ημέρες διαμένουν αυτοί οι τουρίστες στα ξενοδοχεία;
Συνήθως έρχονται για μία μόνο μέρα. Κάνουν μία στάση στις Σέρρες, επισκέπτονται όσα αξιοθέατα προλάβουν και μετά αναχωρούν. Είμαστε δηλαδή πόλη στάσης για τον τουρισμό των κρατών αυτών προς άλλους προορισμούς.
Επισκέπτονται αρκετοί το μοναστήρι του Ιωάννου του Προδρόμου που τους αρέσει παρά πολύ. Αυτό το μοναστήρι είναι πόλος έλξης που για πολύ κόσμο είναι άγνωστο και κυρίως για Έλληνες που το αγνοούν.
Υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από τα κράτη αυτά, ώστε να είμαστε τόπος διαμονής για περισσότερο από μία μέρα.Μπορούμε να οργανώσουμε – προτείνουμε, ώστε αυτοί οι τουρίστες να έρχονται εδώ για τριήμερο στον τόπο μας.
Υπάρχει κάποια περίοδος αιχμής ή μεγαλύτερης ζήτησης κλινών για τα σερραϊκά ξενοδοχεία και, συνήθως, ποιος είναι ο λόγος;
Η περίοδος μεγάλης ζήτησης είναι από τον Μάιο και μετά και τη μεγάλη ώθηση δίνει το Αυτοκινητοδρόμιο, το οποίο προσελκύει πολύ κόσμο και ειδικά όταν πραγματοποιούνται μεγάλα τουρνουά. Το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών στην πόλη.
Το αυτοκινητοδρόμιο μπορεί να φέρει και άλλο κόσμο στις Σέρρες, αν διαδοθεί. Μπορεί να φέρει κόσμο και ως τουριστικό αξιοθέατο.
Σε ένα αγροτικό νομό σας απασχόλησε ποτέ ότι μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προϊόν η εμπειρία παρακολούθησης αγροτικών εργασιών. Θα ήταν πιστεύουμε ελκυστικό για ορισμένες ομάδες αστών, αποκομμένων από την φύση, να παρακολουθήσουν σπορά καλλιεργειών, πότισμα, συγκομιδή. Το σκεφτόμαστε με αφορμή τον οργασμό εργασιών αυτή την εποχή αλωνισμού των καλλιεργειών στο νομό μας;
Αυτό που λέτε είναι πραγματικά ενδιαφέρον αλλά μπορεί να γίνει κυρίως από τα σχολεία. Δηλαδή να αρχίσουν επισκέψεις από σχολεία όλης της Ελλάδας που θα παρακολουθούν τις αγροτικές εργασίες.
Θα ήταν ενδιαφέρον να δουν πως ξεκινά μία παραγωγή, πως ξεκινά και πως καταλήγει. Η ιδέα αυτή είναι πολύ καλή, υπάρχουν και άλλες αλλά το θέμα είναι πως μπορούν να υλοποιηθούν. Αυτό για παράδειγμα που περιγράψατε μπορεί να ξεκινήσει από τον Δήμο, το Επιμελητήριο και το Πανεπιστήμιο.
Μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο από το Εξωτερικό, από περιοχές που έχουν αναπτύξει τη Βιομηχανία αλλά δεν ξέρουν πως γίνεται η αγροτική παραγωγή. Να αναπτύξουμε τον αγροτικό τουρισμό, όπως μπορεί να αναπτυχθεί και ο αθλητικός τουρισμός. Μπορεί να αναπτυχθεί και ο χειμερινός τουρισμός, αλλά δεν μπορεί το σαλέ στο Λαϊλιά να είναι τρία χρόνια καμένο και να μην ενδιαφέρεται κανείς ώστε να επαναλειτουργήσει.
Πρέπει να επέμβει και ο Δήμος και η Περιφέρεια πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε ένα χιονοδρομικό κέντρο χωρίς σαλέ με καντίνες να εξυπηρετούν τον κόσμο.
Είμαστε ένας παρθένος νομός που βρισκόμαστε σε απομόνωση από την οποία πρέπει επειγόντως να βγούμε. Για να βγει ο νομός από την απομόνωση χρειάζονται πολλές δράσεις. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από τον Δήμο, την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο. Πρέπει να ενεργήσουμε και από μόνοι μας. Πρέπει να συμμετέχουμε ατομικά σε εκθέσεις και όχι μαζί με την Περιφέρεια. Στη Περιφέρεια είναι μαζί η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, το Μητροπολιτικό κέντρο δηλαδή και η περιοχή που εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο τον μαζικό τουρισμό. Έτσι ποτέ δεν θα δει ο τουρίστας τις Σέρρες, ή μία άλλη περιοχή.
Οι ατομικές εκθέσεις πως μπορούν να οργανωθούν καλύτερα;
Με τη βοήθεια του Δήμου και του Επιμελητηρίου Σερρών. θα μας ανοίγουν πιο εύκολα οι πόρτες και κάθε φορά σε κάθε έκθεση να συμμετέχει και κάποιος άλλος. Άλλοτε ξενοδόχος, άλλοτε παραγωγός. Και δεν είναι κακό να συμμετέχουμε και εμείς βάζοντας το χέρι στη τσέπη. Δεν χρειάζεται ένα ξενοδοχείο να το πληρώνει ο Δήμος αλλά εμείς από το πορτοφόλι μας.Κάθε φορά να πηγαίνουν στην αποστολή διαφορετικοί άνθρωποι και όχι οι ίδιοι και οι ίδιοι.
Δηλαδή πιστεύετε ότι μέσα στο Περίπτερο της Περιφέρειας χανόμαστε;
Αυτό γίνεται παντού, όχι μόνο στην δική μας Περιφέρεια. Οι εγχώριοι και οι ξένοι γνωρίζουν πέντε νομούς σε όλη τη χώρα και οι επαρχιακές πόλεις, όπως εμείς, δεν ξέρουν που βρίσκονται και τι έχουν να προσφέρουν τουριστικά.
Έχουμε τόσα πολλά να δείξουμε που δεν φθάνει ένα τριήμερο για να τα δει. Για να τα αναδείξουμε πρέπει να συμμετέχουμε σε εκθέσεις ατομικά.
Ποιες δράσεις, ποιες πρωτοβουλίες θα έφερναν περισσότερο κόσμο και περισσότερη κίνηση στα ξενοδοχεία της πόλης μας; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;
Η δική μου πρόταση είναι σε κάθε έκθεση που θα συμμετέχουμε να δημιουργήσουμε μακέτες, π.χ. μία μακέτα της Αλιστράτης ,της Αμφίπολης,του Ρούπελ, του Λαϊλιά, και άλλων αξιοθέατων που έχουμε. Η μακέτα είναι κάτι εντυπωσιακό που ελκύει το μάτι του επισκέπτη των εκθέσεων. Θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση πιστεύω.
Η Ένωση ξενοδόχων Σερρών έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινής δράσης επ’ ωφελεία του κλάδου σας;
Έχει συμβάλλει αλλά κάθε ξενοδοχείο τρέχει ατομικά αυτή είναι η αλήθεια. Για παράδειγμα εγώ έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα μοιράζοντας φυλλάδια σε εκθέσεις για να δείξουμε ότι οι Σέρρες έχουν να προσφέρουν τουριστικά πολλά πράγματα.
Αυτό πρέπει να οργανωθεί καλύτερα ομαδικά αυτό που σας ανέφερα προηγουμένως. Να συμμετέχουμε σε εκθέσεις ξεχωριστά από την Περιφέρεια. Πρέπει όλο το χρόνο να υπάρχουν δράσεις και διαφήμιση.
Για παράδειγμα. Το Επιμελητήριο Σερρών ξεκίνησε κάτι πολύ όμορφο με την SER- EXPO. Πρέπει όμως να έχουμε επισκέπτες. Να ενισχυθούν τα κονδύλια της διαφήμισης της έκθεσης με τη συμμετοχή και των ίδιων των ξενοδόχων. Γιατί εμείς θα επωφεληθούμε πρώτοι.