Έρευνα από ορκωτό λογιστή για να βρεθεί άκρη
- Εξηγήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά ο δήμαρχος Αλ. Χρυσάφης
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Στην αποκάλυψη ότι ο Δήμος Σερρών απώλεσε οφειλές, που εκτιμά ότι ανέρχονται περίπου στα 3 εκατομμύρια ευρώ, από τις πράξεις εφαρμογής προχώρησε ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου.
Το θέμα, όπως είπε, έχει απασχολήσει πολλές δημοτικές αρχές , ότι υπήρχαν μία σειρά από προβλήματα και ότι το εν λόγω ζήτημα έχει οικονομικές και ηθικές προεκτάσεις.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αφορά τις πράξεις εφαρμογής περιόδου 2000-2009 καλύπτοντας δημοτικές περιόδους που τον Δήμο Σερρών υπηρέτησαν από τη θέση του δημάρχου οι Ζήσης Μητλιάγκας, Γιάννης Μωυσιάδης και Γιάννης Βλάχος και πως έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών το 2013 ανέτρεψε την μέχρι τότε νομοθεσία που προέβλεπε να διατίθεται μία πενταετία για το δικαίωμα οφειλής και είσπραξης εισφοράς.
Υποστήριξε ότι από το 2000 έως το 2013 ο Δήμος Σερρών δεν είχε προβεί στη σύνταξη χρηματικών καταλόγων, ώστε να διεκδικήσει τα οφειλόμενα χρήματα και ότι από το 2016 γίνονται χρηματικοί κατάλογοι.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Σερρών στην μακροσκελή τοποθέτησή του στο Δ.Σ., πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών (12 Ιανουαρίου 2022) ανακαλεί το έγγραφο και μιλά για 5ετή παραγραφή.
Γνωστοποίησε ότι ο Δήμος ανέθεσε σε ορκωτό λογιστή να δεί τι ενέργειες έκαναν όλες οι δημοτικές αρχές και διέκρινε αστοχίες και αμέλειες. Ο Δήμος Σερρών ζητά η έρευνα του ορκωτού να προσδιορίσει τα διαφυγόντα έσοδα από τις πράξεις εφαρμογής και να πει που πήγαν, σε ποιους κωδικούς τα χρήματα που εισπράχθηκαν(Τα 7.5 εκατομμύρια ευρώ πότε εισπράχθηκαν, σε ποιους κωδικούς μπήκαν).
“Δεν θα μπούμε στο κάδρο” λέει ο Αλ. Χρυσάφης
Ο δήμαρχος Σερρών ανέφερε ότι είχε ενεργοποιηθεί έρευνα από τον εισαγγελέα, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία που είχε γίνει το 2017.
Ο Αλέξανδρος Χρυσάφης ανέφερε ότι η δημοτική αρχή δεν είναι διατεθειμένη να μπει στο κάδρο της ευθύνης και καταλόγισε ευθύνες στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Δήμαρχος Σερρών σε άλλη τοποθέτησή του διαβεβαίωσε ότι θα εξαντληθεί κάθε δικαίωμα, ώστε να εισπραχθούν τα χρήματα αυτά καθώς και το πώς και το γιατί δεν ήρθαν στο Δήμο. Παράλληλα και ύστερα και από τις προτροπές των άλλων δημοτικών παρατάξεων, είπε ότι θα ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να επισπεύσει την απάντηση του για το μείζον αυτό θέμα που προέκυψε. Διευκρίνισε, τέλος, ότι δεν υπάρχει κατηγορητήριο για κανέναν για το θέμα των Πράξεων εφαρμογής, το θέμα απλά έσκασε στα χέρια της σημερινής δημοτικής αρχής και πως θα χαρεί αν την ευθύνη για όσα έγιναν φέρει μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών.
«Οι συνεπείς φαίνεται ότι θα τιμωρηθούν» λέει ο Στ. Φωτιάδης
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στ. Φωτιάδης ζήτησε να εισαχθεί το θέμα των πράξεως εφαρμογής ως θέμα συζήτησης σε ξεχωριστή συνεδρίαση στο Δ.Σ και ζήτησε να ασκηθεί πίεση ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να απαντήσει σύντομα στα ερωτήματα που θέτει ο Δήμος.
Επί της ουσίας του ζητήματος υποστήριξε ότι κάποιοι δημότες παγιδεύτηκαν, κάποιοι αδικήθηκαν, κάποιοι πλήρωσαν ταλαιπωρήθηκαν και φαίνεται ότι αυτοί, οι συνεπείς θα τιμωρηθούν.
«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε» λέει ο Ηλ. Γκότσης
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ηλ. Γκότσης υποστήριξε ότι ανοίγει ένα θέμα και η παράταξη που εκπροσωπεί δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Αναφέρθηκε στο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών του 2013 που έλεγε ότι χρηματικοί κατάλογοι από τις πράξεις εφαρμογής μπορούν να βεβαιωθούν και εισπραχθούν σε μία 20ετία.
Κάλεσε την δημοτική αρχή να προχωρήσει στις κινήσεις που κρίνει .
Υποστήριξε πως τα χρήματα επί ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής με τις πράξεις εφαρμογής επέστρεψαν σε έργα τόσο στους Αγίους Αναργύρους όσο και στην περιοχή της Σιγής και όπου αλλού έγιναν( Καμενίκια).
Η τελευταία πράξη εφαρμογής κυρώθηκε το 2009 που καλύπτει δημοτικές περιόδους όπου δήμαρχοι στο ήταν οι Μητλιάγκας, Μωυσιάδης και Βλάχος, ανέφερε ο Ηλ. Γκότσης και πρόσθεσε ότι το 2017 το θέμα «ανακαινίστηκε» ύστερα από ανώνυμη καταγγελία στον οικονομικό εισαγγελέα Αθηνών που παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα Σερρών .
Ύστερα από έρευνα που έγινε ο εισαγγελέας διαπίστωσε ότι δόλος δεν υπήρξε εκ μέρους των υπαλλήλων και ο Δήμος Σερρών ζημιώθηκε με ποσό κατώτερο των 20 χιλιάδων ευρώ( προήλθε από το λάθος υπολογισμό της έκπτωσης που υπολογίζεται στην εφάπαξ πληρωμή) και έθεσε το θέμα στο αρχείο.
« Οι πράξεις εφαρμογής πολιτική πράξη» λέει η Αρ. Παπαφωτίου
Η επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Σερραίων» Αριάδνη Παπαφωτίου αναρωτήθηκε για ποιον λόγο επέλεξε η δημοτική αρχή να ενημερώσει απλώς στο Δημοτικό Συμβούλιο για την Εισαγγελική Έκθεση και όχι να το εντάξει ως κανονικό θέμα ημερήσιας Διάταξης, δίνοντάς μας και όλα τα έγγραφα που επικαλείστε, ώστε να το συζητήσουμε διεξοδικά.
«Τα στοιχεία που μας είπατε ότι περιλαμβάνονται στην Εισαγγελική Έκθεση, αφορούν στην περίοδο από το 2000 έως το 2009. Αυτό σημαίνει τρείς Δημοτικές θητείες. Την 2η θητεία του κ. Μητλιάγκα, την θητεία του κ. Μωυσιάδη και την 2η θητεία του κ. Βλάχου.
Εάν η παραγραφή των οικονομικών διεκδικήσεων του Δήμου γινόταν στην 5ετία, καταλαβαίνετε ότι είναι σοβαρό που οι Βεβαιωτικοί Κατάλογοι για τις 13 Πράξεις Εφαρμογής των συγκεκριμένων ετών συντάχθηκαν μόλις το 2016!»
Και η Αριάδνη Παπαφωτίου κατέληξε λέγοντας:
-Εάν λοιπόν ισχύουν τα όσα μας είπατε, εμείς λέμε ότι ίσως κακώς ο Εισαγγελέας ερεύνησε μόνο ευθύνες υπαλλήλων για τις καθυστερήσεις και την πιθανή ζημίωση του Δήμου. Διότι προφανώς υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.
–Οι υπάλληλοι και οι δημοτικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν όπως τους κατέβει. Έχουν και πολιτικούς Προϊσταμένους οι οποίοι δίνουν εντολές και παρακολουθούν την σωστή εκτέλεση.
–Οι Πράξεις Εφαρμογής που προκύπτουν από τις επεκτάσεις του Σχεδίου Πόλης, δεν είναι μόνο μία υπηρεσιακή διαδικασία που κυρώνεται από ένα Υπουργείο αλλά και μία πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής. «
«Έπρεπε να διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση» λέει ο Αντ. Γεωργούλας
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Διάβαση Πεζών» Αντώνης Γεωργούλας σε τοποθέτησή του ανέφερε ότι η δημοτική αρχή υποσχέθηκε διαφάνεια και για αυτό ψηφίστηκε από το Σερραϊκό λαό.
Υποστήριξε ότι από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο της εισαγγελικής πράξης που έθεσε την υπόθεση στο αρχείο- αναγνωρίζοντας όμως βαρειά αμέλεια εκ μέρους των υπαλλήλων του Δήμου- η δημοτική αρχή έπρεπε να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση. Πρόσθεσε επίσης ότι έπρεπε ο Δήμος Σερρών να καλέσει το Σώμα ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να διευρενήσει το θέμα. Κάλεσε τέλος το Δήμο να κινηθεί γρήγορα για να διαλευκανθεί η υπόθεση γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγραφής σε αυτές τις περιπτώσεις.