Απολογιστική συνέντευξη του Στ. Φραστανλή στο «Σ.Θ.»
- Με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρά η αξιοποίηση της Αμφίπολης(Λόφος Καστά)
- Προσπαθήσαμε να κάνουμε το χωριό Δήμο και τα καταφέραμε
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
«Κερδίσαμε το στοίχημα της καθημερινότητας «δηλώνει με υπηρηφάνεια και ικανοποίηση ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φρανστανλής στη συνέντευξη ποταμό που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» επ΄ ευκαιρία της συμπλήρωσης δυο ετών από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Υποστηρίζει ότι ο Δήμος Αμφίπολης, όταν ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, ήταν δήμος στα χαρτιά αλλά επί της ουσίας ήταν ένα χωριό.
Απαριθμεί τα έργα που έχουν γίνει μέχρι τώρα επί των ημερών του, υπογραμμίζει ότι η δημοτική αρχή συμπεριφέρθηκε δίκαια εκτελώντας έργα σε όλα τα χωριά και συνεχίζει την προσπάθεια ένταξης το δυνατόν περισσότερων έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που θα βελτιώσουν την ζωή των δημοτών.
Δηλώνει ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τους ρυθμούς που προχωρούν οι εργασίες στο λόφο Καστά και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κάνει θετικές προτάσεις για την ανάδειξη γενικά του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης.
Κύριε Δήμαρχε με το κλείσιμο δυο ετών στο τιμόνι του Δήμου σας τι έχετε να μας καταθέσετε ως εμπειρία σας. Ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντήσατε;
Ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής κατά την διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Δημήτρη Νάτσιο.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας στην έδρα του Δήμου μας, ώστε να προχωρήσουμε σε ένα μίνι απολογισμό.Τα προβλήματα της καθημερινότητας ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε. Αναλάβαμε ένα δήμο στα χαρτιά, αλλά στην πράξη ήταν χωριό.
Προσπαθήσαμε αυτό το χωριό να το κάνουμε Δήμο και οι δημότες να έχουν ξεχωριστή περιποίηση λύνοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Ανανεώσαμε τον στόλο, εκμεταλλευτήκαμε το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και πήραμε δυο απορριμματοφόρα, πήραμε δυο αυτοκίνητα χαι λούξ – ένα για την τεχνική υπηρεσία και ένα για την υπηρεσία αποχέτευσης.
Μέσω «Φιλόδημου» αποκτήσαμε ένα μηχάνημα έργων (jcb).
Από την προηγούμενη δημοτική αρχή είχαμε πάρει ορισμένες εγκρίσεις, τις οποίες προχωρήσαμε και δημοπρατήσαμε, γιατί οι Δήμοι έχουν συνέχεια.
Αλλά, όπως σας είπα, προσπαθήσαμε το χωριό να τον κάνουμε Δήμο.Σε αυτά τα δυο χρόνια προσπαθήσαμε και πιστεύω ότι το πετύχαμε. Δημιουργήσαμε μία υπηρεσία Ύδρευσης στη Νέα Μπάφρα, στο κτήριο του παλιού δημαρχείου.
Προσπαθήσαμε μέσω προκηρύξεων να πάρουμε υπαλλήλους στην ύδρευση, ώστε να έχουμε μία πλήρη υπηρεσία ύδρευσης.
Στην καθημερινότητα πιστεύω ότι πετύχαμε να την βελτιώσουμε αισθητά, κάτι που μπορείτε να το διαπιστώσετε κάνοντας ένα γκάλοπ στα χωριά μας. Το στοίχημα της καθημερινότητας, της καθαριότητας και της ύδρευσης πιστεύω ότι το πετύχαμε.
Και κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν είχαμε προβλήματα διακοπών νερού και θέλω με την ευκαιρία να συγχαρώ την υπηρεσία.
Για τα έργα αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Αντιμετωπίσαμε πολλές καταστάσεις, την πανδημία και το ίδιο το κράτος.
Είδαμε το κράτος να «πολεμά» το ίδιο το κράτος, αφού το κράτος έκλεισε το κράτος με τις άδειες ειδικού σκοπού και όλες τις άδειες που καθιερώθηκαν λόγω των συνθηκών της πανδημίας.
Συνέπεια όλων των καταστάσεων να πάνε πίσω έργα, μελέτες και δημοπρατήσεις. Η νέα δημοτική αρχή, με την βοήθεια της τεχνικής υπηρεσίας και των εξωτερικών συνεργατών μας, καταφέραμε και υλοποιήσαμε πολλά έργα και καταθέσαμε προτάσεις για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, δουλέψαμε, λύσαμε πολλά θέματα, προχωρήσαμε σε μελέτες και αν όλα πάνε καλά , ελεγχθεί η πανδημία, το κράτος δεν πολεμήσει το κράτος – δεν το κλείσει δηλαδή, θα πάμε πολύ καλύτερα τα επόμενα δυο χρόνια.
Για τα έργα καταφέραμε να εντάξουμε στον «Φιλόδημο» το Αθλητικό κέντρο «Αχιλλέας Καραμανλής» και τώρα ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για να το δημοπρατήσουμε (650 χιλιάδες ευρώ).
Δημοπρατήσαμε έργο ( κουφώματα, στέγη) όλου του σχολικού συγκροτήματος αξίας 850 χιλιάδων ευρώ στην Πρώτη
Στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» εντάξαμε την δημιουργία ψηφιακού Μουσείου. Θα στεγαστεί στο ισόγειο του Ξενώνα «Κ. Καραμανλής».
Στην Πρώτη λύσαμε πολλά θέματα, με δρόμους, πρόσφατα κατασκευάστηκε ένα στέγαστρο για τα αυτοκίνητα του Δήμου με οκτώ θέσεις στάθμευσης με σκίαστρο.
Ολοκληρώσαμε ένα τμήμα- κομμάτι, 500 με 600 μέτρα, βιολογικού στην Παλαιοκώμη.
Επίσης αυτή τη στιγμή δημιουργούνται πέντε παιδικές χαρές στο Δήμο.
Ανακαινίζεται το γυμναστήριο του Λυκείου Ροδολίβους, έγιναν ασφαλτοστρώσεις 20 χιλιάδων τετραγωνικών στο Ροδολίβος και συνεχίζονται ασφαλτοστρώσεις σε όλα τα χωριά του Δήμου.
Όλα αυτά τα τρέξαμε κατά την περίοδο του κορωνοϊού, όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης.
Αυτή την περίοδο σε συνεργασία με την Περιφέρεια μπαίνουν πλάκες πεζοδρομίου σε όλες τις εισόδους ( νησίδες) των χωριών, επί της οδού Αμφίπολης- Δράμας.
Κατασκευάστηκε επίσης και παραδόθηκε ένα δίκτυο ομβρίων υδάτων στο Μικρό Σούλι.
Επίσης κατασκευάσαμε έναν αγωγό ομβρίων υδάτων, στην Συμβολή, το πιο μικρό χωριό του Δήμου μας. Ο δήμος δεν αδικεί κανένα χωριό, εκτός από τις ασφαλτοστρώσεις, προσπαθούμε αν κάνουμε μικρά έργα.
Φέραμε εις πέρας το κέντρο διερμηνείας, το οποίο υλοποιήθηκε στην Αμφίπολη ενώ έγινε και ένα τμήμα ασφαλτόστρωσης.
Δημιουργήσαμε μία νέα τάση για το Φεστιβάλ Αμφίπολης σε συνεργασία με την κυρία Μαλαμίδου, για να επαναφέρουμε το Φεστιβάλ στην Πολιτιστική αξία που έχει.
Ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου οι εργασίες κατασκευής πλατείας στη Μεσολακκιά.
Δεν δεχόμουν και ήταν πραγματικά κρίμα , το πιο όμορφο χωριό, μακεδονικό, τουριστικό, να μην έχει πλατεία.
Προχωρήσαμε σε ανάθεση ένα έργο 22 χιλιάδων ευρώ για τη πλατεία της Μεσολακκιάς. Μετά τις εργασίες αυτές θα στρώσουμε άσφαλτο σχεδόν όλη τη Μεσολακκιά. Αυτό θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου.
Στα Νέα Κερδύλλια έγινε ένα δίκτυο ομβρίων υδάτων, αποχετευτικό από το Βουνό. Θα γίνουν και στα Κερδύλλια ασφαλτοστρώσεις μέσα στο Σεπτέμβριο.
Είμαστε παρόντες σε όλα τα χωριά, Η πολιτική μας είναι ότι ένα μικρό έργο σε ένα χωριό φαίνεται πολύ μεγάλο. Η πολιτική μου είναι πρώτα τα μικρά χωριά, πρώτα ο δημότης, Θέλω να αλλάξω την μοίρα των δημοτών μας. Δεν θέλω οι δημότες μας να αισθάνονται μειονεκτικά σε σχέση με άλλες περιοχές, όταν επισκέπτονται άλλους Δήμους.
Η μεγάλη ελπίδα σας, για το αναπτυξιακό «μπούμ» στο Δήμο σας, προέρχονταν από τον λόφο Καστά. Όλη η οικουμένη μιλούσε για την Αμφίπολη. Το απαράδεκτο, όμως, πάγωμα αυτής της υπόθεσης από την προηγούμενη κυβέρνηση ανέκοψε εκείνο το θετικό κλίμα. Που βρίσκονται τώρα τα πράγματα. Ευελπιστείτε για τις σχετικές εξελίξεις;
Η ερώτηση σας είναι πολύ στοχευμένη Κύριε Νάτσιο. Το ερώτημα αυτό πρέπει να το απαντήσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Εγώ προσωπικά, από όσα γνωρίζω ως πρώτος άρχων του τόπου, ως δήμαρχος, δυο λέξεις θέλω να πω. Απογοήτευση και λύπη.
Δεν πήρε την τροπή που έπρεπε η υπόθεση με τον Καστά. Η αρχαιολογία γενικά, το Υπουργείο Πολιτισμού εν μέρει λόγω μη εμπειρίας σε τέτοιες ανασκαφές, αναστυλώσεις, ή λόγω άλλων καταστάσεων πολιτικών και μη δεν επέλεξε να το έχει ως πρώτη προτεραιότητα ανασκαφική ή αναστηλωτική στην Ελλάδα.
Με λυπεί αυτό το γεγονός. Η δημοτική αρχή από τη θέση ευθύνης που έχει προσπαθεί και πιέζει με διάφορα έγγραφα και τοποθετήσεις. Έχουν γίνει πολλές τηλεδιασκέψεις για να ωθήσουμε το Υπουργείο να ασχοληθεί λίγο πιο υπεύθυνα με τον Τύμβο Καστά.
Εμείς ως δημοτική αρχή να ανοίξουμε δρόμους, να πάμε ρεύμα, νερό, ή να κάνουμε ότι μας ζητηθεί. Το έχουμε κάνει ήδη, ότι μπορεί να κάνει ένας Δήμος με τα μέσα που διαθέτει. Το Υπουργείο Πολιτισμού ούτε τις απαλλοτριώσεις δεν έκανε.
Δεν είστε δηλαδή αισιόδοξος;
Δεν είμαι αισιόδοξος, ξέρετε ότι όλες αυτές οι ανασκαφές αργούν πολύ, η αρχαιολογία αργεί πολύ, παρά πολύ.
Μπορεί στο μέλλον να είναι επισκέψιμο το μνημείο, ίσως το 2030. Για να γίνει ένα μνημείο επισκέψιμο πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις, πρέπει να καθαριστεί ο χώρος, να εκθέσουμε το τείχος, να γίνει αναστήλωση του τείχους, η αναστήλωση του μνημείου. Η πρόταση μου είναι να συνεχιστεί η ανασκαφή η οποία πάγωσε, να συνεχιστεί η αναστήλωση και να είναι επισκέψιμο, από μία ασφαλή απόσταση, να το βλέπει από μακριά ο κόσμος και να βλέπουν οι επισκέπτες και τις εργασίες που γίνονται. Είναι μία θεματική αρχαιολογική ενότητα. Δεν είναι, όμως, μόνο ο τύμβος Καστά, μιλάμε για το αρχαιολογικό χώρο, είναι και η Αμφίπολη από τις μεγαλύτερες πόλεις της τότε αρχαίας Ελλάδας με πληθυσμό πάνω από 70 χιλιάδες, με τις παλαιοχριστιανικές, με τα τείχη της. Η μόνη πόλη που σώζεται με τείχη είναι η Αμφίπολη, εκτός από την Θεσσαλονίκη η οποία σώζεται με τείχη. Έχουμε 7.000 μέτρα τείχη στην Αμφίπολη και μόνο τα 100 μέτρα έχουν βγάλει. Κάθε χρόνο από δέκα μέτρα να έβγαζαν στα 108 χρόνια που είμαστε ελεύθεροι εδώ στη Μακεδονία, έπρεπε να έχουν βγάλει 10 χιλιόμετρα. Να φωτιστεί και να είναι πανέμορφο. Έχουμε τόσο πλούτο. Δεν έχουν προχωρήσει τα πράγματα. Μόνο με την κυρία Μαλαμίδου, μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα μέσω του leader. Είναι η μοναδική έφορος που ασχολείται τόσο δυναμικά με την ευρύτερη περιοχή. Θέλω να την συγχαρώ δημόσια για το έργο που παράγει για την Αμφίπολη.
Μόνο το μνημείο του Καστά δεν εποπτεύει γιατί ανήκει στο Υπουργείο, στην αρμόδια Υπηρεσία Αναστήλωσης.
Που θα δώσετε βάρος τη επόμενη διετία;
Θέλουμε να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα που έχουν ξεκινήσει. Θέλουμε του χρόνου να τελειώσουμε σε όλα τα χωριά τις ασφαλτοστρώσεις, να προχωρήσουμε στην αγορά άλλων δυο μηχανημάτων για την καθημερινότητα.
Θέλουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα. Προτείναμε έργα ανάπλασης και αναπτυξιακά.