Συνέντευξη με περιεχόμενο και ουσία από τον γιατρό Νάσο .Ε.Παπαδόπουλο
Ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τον ιό του Δυτικού Νείλου που πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 2010 μας δίνει ο Νάσος.Ε.Παπαδόπουλος MD,Msc, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός.
Υποστηρίζει ότι τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες πρέπει να εστιάζουν σε έγκαιρα και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και σημειώνει ότι ο πανικός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κακώς σύμβουλος.
Ιός του Δυτικού Νείλου, τι πρέπει να γνωρίζουμε;
Από το 2010 και μετά, καταγράφονται ετησίως-κάθε καλοκαίρι και φθινόπωρο-κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε ανθρώπους και ζώα. Το καλοκαίρι-φθινόπωρο 2010 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου για ένατη συνεχόμενη χρονιά, υποδηλώνει την εγκατάσταση του ιού στην Ελλάδα και αναμένεται η κυκλοφορία του να συνεχιστεί και στο τρέχον και στα επόμενα έτη.
Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου;
Είναι ένας ιός που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο και σε ορισμένα ζώα. Ονομάστηκε έτσι γιατί αναγνωρίστηκε πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937.
Πως μεταδίδετε ο ιός του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο;
Όπως προανέφερα, ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι συμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από έναν μολυσμένο άνθρωπο σε έναν άλλο, μέσω της συνήθους κοινωνικής επαφής (πχ άγγιγμα, φιλί), ούτε μέσω σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Δεν μεταδίδεται επίσης από την απλή επαφή με ζώα ή πουλιά.
Πρέπει να ανησυχούμε για τον αριθμό των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο Νομό Σερρών;
Τα κρούσματα σε όλη τη χώρα από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέρχονται σε 213 και οι νεκροί σε 28. Στο Νομό Σερρών επιβεβαιώθηκαν 10 κρούσματα από τον ιό. Όσον αφορά τη διαχείριση του ιού του Δυτικού Νείλου, κύριε Νάτσιο, ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Θα πρέπει να εστιάσουμε σε ουσιαστικά και έγκαιρα μέτρα πρόληψης και προστασίας, τόσο σε επίπεδο πολιτείας όσο και σε ατομικό επίπεδο. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.
Δ.Ν.