Μεγάλη η προσφορά των περιφερειακών ΜΜΕ στην ενημέρωση και την δημοκρατία
- Η ιστορική δημοσιογραφία, που υπηρετεί, λείπει από τα σερραϊκά μέσα ενημέρωσης
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Επηρεασμένοι από τις εκπομπές τοπικής ιστορίας που προσφέρει, μέσα από τα τηλεοπτικά μέσα της Καβάλας, θελήσαμε να έχουμε μια συνομιλία με τον εκλεκτό συνάδελφο Κώστα Παπακοσμά.
Μας μίλησε για την δημοσιογραφική διαδρομή του, τα ωραία χρόνια της πρώτης άνθησης των «ελεύθερων» μέσων ενημέρωσης, την προσφορά αλλά και τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, πλέον, τα περιφερειακά ΜΜΕ.
Εκπομπές σαν τις δικές του λείπουν από τα σερραϊκά μέσα ενημέρωσης και μακάρι να υπάρξουν μιμητές του.
Ώστε οι πολίτες και, κυρίως, οι νέοι μας να διδαχθούν εκλαϊκευμένα και να μάθουν την πολυκύμαντη ιστορία του τόπου μας.
Πότε ξεκίνησε η εμπλοκή σας με τη δημοσιογραφία. Σας θυμόμαστε να περιγράφετε ποδοσφαιρικούς αγώνες από τα μικρόφωνα της ΕΡΑ Σπορ στις αρχές της δεκαετίας του 80; Περιγράψτε μας ένα γεγονός που έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη σας από τις περιγραφές στα γήπεδα.
Ο Κώστας Παπακοσμάς αριστερά στην πρώτη του ραδιοφωνική μετάδοση στο Γήπεδο της Τούμπας τις πρώτες μέρες του 1984.
“Δημοσιογραφώ από μαθητής του Λυκείου, στα τοπικά έντυπα κάνοντας αρχή από αθλητικά.. γράφοντας τα ..παραλειπόμενα των αγώνων των ερασιτεχνικών κατηγοριών αλλά και της ..Α΄ Εθνικής.. Ο παλαίμαχος αθλητικογράφος Κώστας Κουγιουμτζόγλου με ..έβαλε στον μαγικό κόσμο της αθλητικής δημοσιογραφίας και με “έριξε στα βαθιά” ο αείμνηστος Κώστας Μότσης διευθυντής του αθλητικού τμήματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Σε ηλικία 19 χρόνων με έστειλε να μεταδώσω αγώνες της Α΄ Εθνικής αρχικά με .. τηλέφωνο .. το “μαγνητικό” έτσι το λέγανε τότε με μια ευθεία γραμμή του ΟΤΕ και μετά απευθείας. Πρώτη μου ζωντανή μετάδοση από την Τούμπα και μάλιστα στο τοπικό ντέρμπι τότε του ΠΑΟΚ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ήταν 15η Ιανουαρίου του 1984.
Έτρεμαν τα πόδια μου στην κυριολεξία. Τότε οι μεταδόσεις γίνονταν στη γραμμή του αγωνιστικού χώρου, απόσταση ενός μέτρου από το παιχνίδι. Δυο καρέκλες για τον εκφωνητή και τον τεχνικό και το μικρόφωνο.. Πίσω σου η κερκίδα με τα ραδιοφωνάκια να είναι κολλημένα στο αυτί των θεατών. Καταλαβαίνεις … ένα ..λάθος τι σήμαινε… Αυτό το παιχνίδι το θυμάμαι λες και ήταν χθες.. Που τα μόνιτορ και τα ..θεωρεία.. από ψηλά.. Όταν λασπωνόταν η φανέλα του παίκτη άντε να βγάλεις άκρη ποιος ήταν.. ειδικά αν το “ έκρυβαν” και οι άλλοι. Έβαζες .. σημάδια , κάλτσες ψηλά ή χαμηλά.. (τι σε λέω τώρα..) τα μαλλιά .. ο τρόπος που έτρεχε.. Εμείς από την επαρχία δεν είχαμε την ευκαιρία να τους βλέπουμε καθημερινά στις προπονήσεις. Πηγαίναμε στην μετάδοση την Κυριακή. Μετέδιδα αγώνες από τις Σέρρες, τον Πανσερραϊκό, την Δόξα από την Δράμα, τον Πιερικό από την Κατερίνη, τον ΑΡΗ στου Χαριλάου, τον ΗΡΑΚΛΗ στο Καυτατζόγλειο, την ΣΚΟΝΤΑ από την Ξάνθη και φυσικά την Καβάλα στο Εθνικό της Στάδιο που τότε είχε την καλύτερη υποδομή. Θεωρεία, θέρμανση τζαμαρία μπροστά , έβλεπες τα πάντα με καλό φωτισμό. Υπήρξαν συγκλονιστικά παιχνίδια την εποχή εκείνη, θυμάμαι τον Ολυμπιακό να αγωνίζεται στο κατάμεστο γήπεδο της Δράμας με Λάγιο Ντέταρυ στην σύνθεση του.. Υπήρξαν παιχνίδια που φεύγαμε .. τελευταίοι γιατί έπρεπε να δώσουμε την ανταπόκριση στην ΕΡΤ για εκπομπές και δελτία.. σκοτείνιαζε και εμείς εκεί, μια φορά θα μας ..κλείδωναν μέσα στο γήπεδο.. Άλλες εποχές με πολλή μεράκι και αγάπη για την δουλειά αυτή. Το ραδιόφωνο είναι ένα μοναδικό μέσο, ο κόσμος ακούει και πλάθει την εικόνα.. της “φάσης” αλλά και αυτού που την μεταδίδει.. Πρέπει να είσαι παραστατικός να περιγράφεις σαν να βλέπει ο ακροατής. Στην τηλεόραση είναι αλλιώς, κυριαρχεί η εικόνα .. “επενδύεις” την εικόνα με λόγο..”
ΕΡ. Δεν ακολουθήσατε την δημοσιογραφία στο αθλητικό καθημερινό ρεπορτάζ στην Καβάλα όπου ο ημερήσιος τύπος είχε μία παράδοση και υπήρχε μία αποδοχή από την κοινωνία. Γιατί; Είχατε διαισθανθεί ότι το έδαφος δεν είναι γόνιμο για επαγγελματική καριέρα και διαδρομή στη δημοσιογραφία; Μιλήστε μας λίγο για την πορεία σας;
Ο Κώστας Παπακοσμάς πρώτος από τα αριστερά το έτος 1998 με συνεργάτες στα γραφεία της εφημερίδας «ΕΒΔΟΜΗ» Καβάλας
“Αθλητική δημοσιογραφία στον έντυπο τύπο της Καβάλας έκανα λίγα χρόνια από το 1982 μέχρι το 1985, το ίδιο χρονικό διάστημα μια ομάδα νέων ανθρώπων τότε κυκλοφορήσαμε και το πρώτο αθλητικό περιοδικό στην πόλη και μάλιστα με έγχρωμες φωτογραφίες, μια εντυπωσιακή πρωτοπορία για την εποχή. Το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ είχε “ζωή” μόλις τρία τεύχη. Ο καθένας από τους δημιουργούς του ασχολήθηκε με άλλα πράγματα. Εμένα με “κέρδισε” η ραδιοφωνική αθλητική δημοσιογραφία και το καθημερινό κοινωνικό ρεπορτάζ στην Ελληνική Ραδιοφωνία και συγκεκριμένα στον Ραδιοφωνικό σταθμό Καβάλας. Άλλα τα χρόνια τότε δουλεύαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ σε εφημερίδα, ραδιόφωνο αλλά και ως ανταποκριτής σε εφημερίδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης (κυρίως στα αθλητικά). Πολλά χρόνια είχα αποκλειστική συνεργασία με την ΕΡΤ με καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή αλλά και τις αθλητικές μεταδόσεις από όλη την Ανατολική Μακεδονία με έμφαση φυσικά το ποδόσφαιρό και τις περιγραφές των αγώνων των Εθνικών κατηγοριών. Ήταν μια όμορφη εποχή για εμάς τους ασχολούμενους με την δημοσιογραφία. Βρεθήκαμε την εποχή που “άνοιγε” η ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση άρα, θέσεις εργασίας και ανταγωνισμός. Αυτό για κάποια χρόνια λειτούργησε ευεργετικά. Με την χρήση του διαδικτύου και των τεχνολογιών αλλά και με την παρουσία πολλών νέων ανθρώπων στο χώρο άρχισε να υπάρχει υπερπληθώρα μέσων που δεν σήμαινε πάντα καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.”
ΕΡ. Από πότε στραφήκατε στη ερευνητική και ιστορική δημοσιογραφία;
“Με την πάροδο του χρόνου .. άφηνα τα αθλητικά έτσι στράφηκα στην έρευνα και την καταγραφή ιστορικών γεγονότων. Η αναζήτηση της ιστορίας στον τόπο μας είναι μια συναρπαστική υπόθεση. Η παρουσίαση της θέλει δουλειά, διάβασμα και πολλή προσοχή. “Τα νομίσματα πάντα έχουν δυο όψεις”.. το λέω αυτό γιατί η μεταφορά των γεγονότων σε απόσταση χρόνου θέλει πολλή έρευνα. Η τεχνολογία μας βοηθά τα τελευταία χρόνια. Ανακαλύπτουμε πολλές πηγές πληροφόρησης όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Η περιοχή μας και ειδικά η Καβάλα έχει σημαντική παρουσία σε βιβλιοθήκες, Μουσεία, ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη και την Αμερική. Από αυτά αντλώ πολλά στοιχεία για τα δημοσιεύματα μου αλλά και την ανακάλυψη άγνωστων πτυχών της νεότερης ιστορίας”.
ΕΡ. Ποια είναι κατά την γνώμη σας η εικόνα των Μέσων στην περιφέρεια σας; Στη Καβάλα με την μεγάλη παράδοση στον Τύπο, τις οικονομικές δυνατότητες της πόλης και λόγω τουρισμού- οικονομίας μπορεί να δημιουργηθούν σχήματα (στο χώρο των Μέσων) που θα δώσουν ποιότητα, πλουραλισμό και ανεξαρτησία τον τύπο και εκπλήρωση της αποστολής του.
“ Η ερώτηση σας είναι πολλή σημαντική αλλά και δύσκολη για να την απαντήσει κάποιος. Τα μέσα της Περιφέρειας κάνουν πραγματικά έναν αγώνα για να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θα έλεγα είναι ηρωική η προσπάθεια ιδιοκτητών και εργαζομένων στα ΜΜΕ της επαρχίας. Η συνεργασία σίγουρα έχει πάντα ευεργετικά αποτελέσματα, η ένωση δυνάμεων κάνει το Μέσο ισχυρό, αυτόνομο και ποιο παραγωγικό προς όφελος της σωστής και έγκυρης ενημέρωσης με αποδέκτη τους πολίτες.
Παρά τα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις αλλά και ηλεκτρονικά μέσα επιτελούν κορυφαίο έργο. Παρουσιάζουν προβάλλουν επισημαίνουν, ..καταγγέλλουν αλλά αναδεικνύουν θέματα και γεγονότα που δεν αγγίζουν τα μεγάλα πανελλαδικά μέσα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας, την Δημοκρατία”.
ΕΡ: Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Παπακοσμάς;
“Έχω εργασθεί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και η ενασχόληση μου με την δημοσιογραφία αλλά και την ..αυτοδιοίκηση ξεκινά από τα μαθητικά μου χρόνια. Εκλεγμένος σε όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης έχω έναν και μοναδικό στόχο την διάσωση, διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του Πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου μας.
Γεννήθηκα στην Καβάλα και είμαι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Καβάλας.
Έχω διδάξει Δημοσιογραφία στην Μέση εκπαίδευση.
Εδώ και χρόνια μιλώ προσκεκλημένος της μαθητικής κοινότητας στα σχολεία της πόλης και της Νομού για την ιστορία της Καβάλας, όπως και στις εκδηλώσεις ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου που οργανώνουν Δήμοι, σύλλογοι και φορείς.
Έχω αρθρογραφία στις εφημερίδες της πόλης και είμαι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αθλητικού Τύπου.
Διετέλεσα:
– Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Καβάλας.
– Νομαρχιακός Σύμβουλος Καβάλας και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.
Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης (Τουρισμού – Πολιτισμού) στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Είμαι μέλος της διοίκησης της Θρακικής Εστίας Καβάλας.
Είμαι πατέρας δυο κοριτσιών αποφοίτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα” .