Η εκρηκτική τριετία 1978-1981 και τα ανεκπλήρωτα όνειρά του στον Άρη Θεσσαλονίκης
- Αποκαλυπτική συνέντευξη στο «Σ.Θ.»
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ο Κώστας Χαραλαμπίδης είναι ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, που αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού( σέντερ- φορ) και διακρινόταν για την ευχέρεια στο σκοράρισμα. Κιλκισιώτης στην καταγωγή διέγραψε αξιοσημείωτη παρουσία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και υπήρξε μία από τις ακριβότερες μεταγραφές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στα πρώτα του βήματα -η μεταπήδησή του από τη Λάρισα το καλοκαίρι του 1981 στον Άρη στοίχισε 18,5 εκατομμύρια δραχμές!
Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1954 στο χωριό Κάτω Απόστολοι Κιλκίς.
Γόνος αγροτικής πολύτεκνης οικογένειας συστήνεται στο ποδοσφαιρικό κοινό την περίοδο 1971-1972 στη Β’ Εθνική με τον Κιλκισιακό, σε ηλικία 17 ετών.
Είχαν προηγηθεί τα πρώτα του βήματα στον Μέγα Αλέξανδρος Κιλκίς που τα χρόνια εκείνα ήταν η δεύτερη ομάδα της πόλης.
Η ποδοσφαιρική του καριέρα σημαδεύτηκε από την εντυπωσιακή του ανέλιξη από το 1978 έως το 1981.
Την τριετία εκείνη μεταπήδησε στη Βέροια, και ακολούθως στη Λάρισα έναντι του ποσού των τριών εκατομμυρίων δραχμών.
Η πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής με την φανέλα της Λάρισας ήταν εντυπωσιακή( περίοδος 80-81) πέτυχε 12 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας.
Παράλληλα πλασαρίστηκε στην πρώτη τετράδα των σκόρερ του Πρωταθλήματος.Το καλοκαίρι εκείνο έγινε μήλο της έριδος πολλών ομάδων αλλά τον κέρδισε ο Άρης Θεσσαλονίκης που την εποχή εκείνη αναζητούσε διακαώς τον ιδανικό επιθετικό που θα του χάριζε νίκες και τίτλους.
Εντυπωσιακές ήταν χρονιές του με τη φανέλα της Βασίλισσας του Βορρά στη Β’ Εθνική. Τις δυο χρονιές που αγωνίστηκε πέτυχε 30 γκολ και αναδείχθηκε και τις δυο σαιζόν πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Ο Κώστας Χαραλαμπίδης έχει να επιδείξει στο ενεργητικό του 115 συμμετοχές στην Α’ Εθνική και 28 γκολ και 225 συμμετοχές στη Β ‘΄Εθνική και 77 γκολ.
Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τα Γιάννινα το 1984 ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Κιλκισιακό το 1988 και «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 34 ετών. Σεμνός αθλητής, συνεσταλμένος ως άνθρωπος Κώστας Χαραλαμπίδης είναι συνταξιούχος και ζει στο Κιλκίς( ήταν πολιτικός υπάλληλος στον Ελληνικό Στρατό).
Με τη γυναίκα του Βασιλική απέκτησε δυο κόρες την Παρθένα και τη Μαρία οι οποίες του χάρισαν πέντε εγγόνια.
Αποδέχθηκε την πρόσκληση μας να μιλήσει για την ποδοσφαιρική του καριέρα, το Ελληνικό ποδόσφαιρο και την μεγάλη του αγάπη, τον Άρη Θεσσαλονίκης με τον οποίο δεν κατάφερε όπως λέει να εκπληρώσει τις ποδοσφαιρικές του φιλοδοξίες.
Ήταν μία συζήτηση από καρδιάς, σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει στην πολύχρονη παρουσία του στα Ελληνικά Γήπεδα.
Σε μία ομάδα πρωτόπαιξες ποδόσφαιρο; Ποιος προπονητής σε βοήθησε στα πρώτα σου βήματα στον Κιλκισιακό;
Με την ομάδα του Κιλκισιακού απο την οποία ξεκίνησε
Πρωτόπαιξα ποδόσφαιρο στον Κιλκισιακό το 1971-72 στην Β’ Εθνική .Αυτός που με βοήθησε ήταν ο προπονητής Κ. Χατζηκώστας παλαιός άσος του Άρη Θεσσαλονίκης.
Τι θυμάσαι από το πέρασμα σου στη Βέροια της εποχής 1978-80. Με ποιους προπονητές δούλεψες εκεί και ποιες οι δυνατότητες της ομάδας εκείνης;
Με την ομάδα της Βέροιας το 1979 , πρώτος πάνω αριστερά
Στη Βέροια έκανα καλές χρονιές πετυχαίνοντας πολλά γκολ.Στο παιχνίδι Βέροια- Ξάνθη 6-1 πέτυχα 4 γκολ.Στη Βέροια προπονητή είχα τον Τσιτσόγλου, τον Χατζημιχαήλ, τον Καλογιάννη και τον Σπυρίδων με τον οποίο ήμουν και συμπαίκτης στη Βέροια .
Την εποχή εκείνη η Βέροια είχε υποβιβαστεί από την Α’ Εθνική και έκανε συντήρηση στη Β’ Εθνική.
Θεωρείς, από όσα έχουμε διαβάσει, σπουδαίο το πέρασμα σου από τη Λάρισα τη χρονιά 80-81; Τι θυμάσαι περισσότερο στη ΑΕΛ; Φαινόταν ότι την εποχή εκείνη κτιζόταν στη Λάρισα μία ομάδα που θα έφθανε τόσο ψηλά;
Ο Κ. Χαραλαμπίδης πετυχαίνει γκόλ με την Λάρισα στο παιχνίδι της τοπικής ομάδας με αντίπαλο τα Γιάννινα την περίοδο 80-81
Το πέρασμα μου από τη Λάρισα ήταν πολύ καλό και η παρθενική μου εμφάνιση στη Α’ Εθνική εντυπωσιακή την χρονιά 1980-1981.
Στο παιχνίδι Λάρισα- Καστοριά 6-2 είχα πέτυχα 4 γκολ .
Τότε κτιζόταν η μεγάλη Λάρισα με τον προπονητή τον Αντ. Γεωργιάδη. Φαινόταν ότι η ΑΕΛ θα έφθανε ψηλά. Είχε νέα παιδιά στο δυναμικό της, κατά βάση από την περιοχή της Λάρισας και της Θεσσαλίας.
Πως διαχειρίστηκες την ραγδαία ποδοσφαιρική σου άνοδο την εποχή εκείνη; Έκανες 3 μεταγραφές σε 4 χρόνια. Δεν ζαλίστηκες από την προβολή;
Με την ομάδα του Αρη Θεσσαλονίκης στο Γήπεδο Χαριλάου το 1983
Πάντα ήμουν ένας απλός άνθρωπος χαμηλών τόνων χωρίς αλαζονεία και έπαρση, που δεν ξέχασα ποτέ πως ξεκίνησα.Εκείνη την εποχή είχα προτάσεις από Παναθηναϊκό, τον Ηρακλή, την ΑΕΚ και τον Πανιώνιο. Με κέρδισε ο Άρης όμως. Ίσως αν επέλεγα μία άλλη ομάδα να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πάντα είμαι ευγνώμων και ευχαριστημένος και λέω δόξα το θεό με αυτά που πέτυχα.
Η μεταπήδηση σου στον Άρη το 1981 ήταν μία από τις ακριβότερες μεταγραφές της εποχής . Την εποχή εκείνη ως αναγνώστης εφημερίδων με εντυπωσίαζε ότι το ρεπορτάζ του Άρη μόνιμη επωδός ήταν ότι Άρης θέλει φορ σαν τον Αλέκο Αλεξιάδη . Αυτό το άγχος βάρυνε τους ποδοσφαιριστές που ερχόταν στο σωματείο εκείνη την εποχή;
Ο Κ. Χαραλαμπίδης αριστερά με τον Ντίνο Κούη αποχωρούν από το Γήπεδο μαζί με τους συμπαίκτες τους ύστερα από αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Καραισκάκη.
Στον Άρη δεν υπήρχε άγχος από μένα. Στον πρώτο αγώνα ΑΡΗΣ- ΡΟΔΟΣ 3-0 πέτυχα και τα 3 γκολ της ομάδας. Σίγουρα ο Αλέκος Αλεξιάδης ήταν ένας πολύ μεγάλος φορ της εποχής του.
Όταν έγινες παίκτης του Άρη ο κορμός της ομάδα είχε διανύσει έναν κύκλο και μετά την αποτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος το 1980 φαινόταν λίγο κορεσμένη. Είναι έτσι ή αυτό ήταν εσφαλμένη εικόνα και εντύπωση;Εκπλήρωσες και μπόρεσες να δώσεις αυτά που ήθελες στον Άρη της εποχής;
Σίγουρα το μπαράζ του Βόλου στιγμάτισε την ομάδα χωρίς λόγο με αποτέλεσμα να βαραίνει την μετέπειτα πορεία του, παρότι το σωματείο είχε στις τάξεις του μεγάλους παίκτες.Δεν μπορώ να πω ότι εκπληρώθηκαν όλες οι φιλοδοξίες στον Άρη. Στο ποδόσφαιρο παίζουν ρόλο διάφορες καταστάσεις, η τύχη, οι συγκυρίες η χρονική περίοδος που βρίσκεσαι σε ένα σωματείο.Στον Άρη δεν έδωσα αυτά που μπορούσα διότι μετά το μπαράζ υπήρχε αρρωστημένη κατάσταση που μπλόκαρε τα πάντα. Έτσι καταλάβαινα τότε.
Ο Άρης πάντως είναι στην καρδιά, είμαι Αρειανός και θέλω αυτή η ομάδα να προοδεύει.
Τι θυμάσαι από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Άρη με την Σιέλμα Μάλτας και την Λόκερνεν Ελβετίας την περίοδο 1981-1982
Αγωνίστηκα και στα τέσσερα παιχνίδια. Θυμάμαι τον Λάτο και το ΄Ελκιερ της Λόκερνεν και ήταν σπουδαία ευρωπαϊκά ονόματα την εποχή εκείνη.Η Λόκερνερ είχε και άλλους καλούς ποδοσφαιριστές. Θυμάμαι ότι ο προπονητής της ελβετικής ομάδας Ρόμπερτ Βασέιγκε είχε δηλώσει ότι του είχαν αρέσει από τον Άρη ο Κούης και η ταπεινότητα μου.Φαινόταν τότε το πόσο απείχε το Ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με τις υποδομές που υπήρχαν στην Ευρώπη.
Τι θυμάμαι από το σύντομο πέρασμα σου στα Γιάννινα;
Με τα Γιάννενα μου έμεινε το μπαράζ με Πανιώνιο στο Βόλο.Ακόμα συγκινούμαι με την συμπαράσταση του κόσμου των Ιωαννίνων εκείνη την αξέχαστη βραδιά.
Οι ποδοσφαιριστές τη εποχή εκείνη με τις απολαβές που είχαν τι μπορούσαν να κάνουν; Βιοποριζόταν άνετα; Μπορούσαν να αποκτήσουν κάποια χρήματα με τα οποία θα προχωρούσαν σε μία επένδυση, μία αγορά;
Με την φανέλα της Λάρισας το 1981
Οι απολαβές ήταν μικρές τον πρώτο λόγο τον είχαν οι ομάδες. Οι 8ετιες και 5νταετιες ευνοούσαν τις ομάδες και όχι τους παίκτες.Εγώ μέσω του ποδοσφαίρου κατάφερα να γίνω γνωστός, να κερδίσω κάποια χρήματα, όχι πολλά αλλά όχι και ευκαταφρόνητα για την εποχή και την φτώχεια της.
Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην πτώση του επαρχιακού ποδοσφαίρου στη χώρα μας;Μήπως η κατάργηση της δέσμευσης που υπήρχε με τις 8ετίες, και τις 5ετίες έπαιξε καταλυτικό ρόλο;
Με τους ποδοσφαιριστές της Λάριαας Κούτα και Δράμαλη το 1981
Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχουν παράγοντες με οικονομική επιφάνεια στην Ελληνική επαρχία όπως παλαιά. Το δεύτερο είναι η οργάνωση του ποδοσφαίρου. Τότε με τις οκταετίες και τις πενταετίες οι ομάδες είχαν κορμό και πάνω σε αυτόν έκτιζαν. Τώρα δεν μπορείς να κτίσεις τίποτε.
Ποια ομάδα θαύμαζες την εποχή που ήσουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής
Πάντα μου θαύμαζα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ποιοι οι καλύτεροι αμυντικοί που αντιμετώπισες
Οι καλύτεροι αντίπαλοι ήταν ο Άνθιμος Καψής, του Παναθηναϊκού Μάρτιν Νοβοσέλατς του Ολυμπιακού και Βασίλης Τραϊανόπουλος του Πανσερραϊκού.
Ποια η γνώμη σου για το σημερινό Ελληνικό ποδόσφαιρο; Ο διαχωρισμός Βόρειας Ελλάδας- Νότου, πάλαι ΠΟΚ έχει εξασθενήσει σε σχέση με τα χρόνια που έπαιξες ποδόσφαιρο ή βρίσκεται στο ίδιο σημείο;
Ο Κ. Χαραλαμπίδης με τον Αγιομαμίτη του ΟΦΗ στο Γήπεδο Αλκαζάρ.
Τότε ήταν ακόμη χειρότερα με το ΠΟΚ δεν υπήρχε τηλεόραση δείχνανε στιγμιότυπα και αυτά που θέλανε και οι «παράγκες» στις δόξες τους.
Η εισβολή της Τηλεόρασης με τις μεταδόσεις τι ρόλο έπαιξε ώστε να αδειάσουν τα γήπεδα και οι αγώνες να γίνονται με ελάχιστους θεατές;Αν γυρνούσαν τα χρόνια πίσω θα ήθελες να ήσουν σήμερα ποδοσφαιριστής στην χώρα μας;
Έπαιξε κάποιο ρόλο η εισβολή της Τηλεόρασης, αλλά τον μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε ο χουλιγκανισμός. Εγώ θυμάμαι ότι μετά την προετοιμασία γινόταν φιλικό με τον ΠΑΟΚ και παίξαμε μπροστά σε 40 χιλιάδες κόσμο.Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω, πάλι ποδοσφαιριστής θα ήθελα να γίνω.
Σ.Σ. Ευχαριστώ τον δημοσιογράφο Σταύρο Πετρακόπουλο για την ευγενική του χειρονομία να μου παραχωρήσει στοιχεία για τη παρουσία του Κ. Χαραλαμπίδη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ευχαριστώ επίσης τους συναδέλφους Βαγγέλη Γυφτόπουλο και Μάνο Σταραμόπουλο για την πολύτιμη βοήθεια τους στην πληρότητα του αφιερώματος στον Κ. Χαραλαμπίδη
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ | |||
Εθνική κατηγορία | Ομάδα | Συμμετοχές | Γκολ |
Α΄ Εθνική | Λάρισα Άρης ΠΑΣ Γιάννινα | 115 | 28 |
Β΄ Εθνική | Κιλκισιακός Βέροια | 225 | 77 |
Σύνολο | 340 | 105 |
Β Εθνική( Κιλκισιακός, Βέροια) 225 συμμετοχές 77 γκόλ
Α Εθνική( Λάρισα, Αρης, ΠΑΣ Γιάννινα) 112 συμμετοχές 28 γκόλ
ΣΥΝΟΛΟ
340 συμμετοχές σε Α και Β Εθική και 105 γκόλ
Χρονιά | Εθνική Κατηγορία | Ομάδα | Συμμετοχές | Γκολ |
1971 – 1972 | Β’ | Κιλκισιακός | 2 | 0 |
1972 – 1973 | Β΄ | Κιλκισιακός | 31 | 2 |
1973 – 1974 | Β΄ | Κιλκισιακός | 32 | 5 |
1974 – 1975 | Β΄ | Κιλκισιακός | 33 | 11 (1ος σκόρερ) |
1975 – 1976 | Γ΄ | Κιλκισιακός | ||
1976 – 1977 | Β΄ | Κιλκισιακός | 37 | 17 |
1977 – 1978 | Β΄ | Βέροια | 28 | 10 |
1979 – 1980 | Β΄ | Βέροια | 29 | 20 (1ος σκόρερ) |
1980 – 1981 | Α΄ | Λάρισα | 31 | 12(1ος σκόρερ) |
1981 – 1982 | Α΄ | Άρης | 34 | 9 |
1982 – 1983 | Α΄ | Άρης | 30 | 5 |
1983 – 1984 | Α΄ | Άρης | 3 | 0 |
3 | 0 | |||
1983 – 1984 | Α΄ | ΠΑΣ Γιάννινα | 17 | 2 |
1984 – 1985 | Γ΄ | Κιλκισιακός | ||
1985 – 1986 | Β΄ | Κιλκισιακός | 33 | 12 |
Αρχείο Πηγή: Σταύρος Πετρακόπουλος