Γράφει ο Γιάννης Σιδέρης
Κόλπο γκρόσο επεχείρησε και πέτυχε μετά δυσκολίας ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διαδικτυακή του ομιλία στην Κ.Ο. καθώς βρίσκεται στα Χανιά ενόψει του γαμήλιου πάρτι με τον Τάιλερ, που θα διαρκέσει από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου.
Το κόλπο συνίστατο στην αντικατάσταση του επικεφαλής της Κ.Ο. μετριοπαθούς Σωκράτη Φάμελλου, από τον μηχανορράφο Νίκο Παππά. Το κατόρθωσε με μια πύρρειο νίκη αφού υπέρ της πρότασής του ψήφισαν 17 βουλευτές, 12 κατά, ενώ υπήρξαν και 4 παρών.
Με την επιλογή αυτή προσπάθησε να αποδυναμώνει και την πρόθεση του Παύλου Πολάκη να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του, για να του αρπάξει την προεδρεία. Γιατί χωρίς τη συνδρομή του κλειδοκράτορα του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, ουδέν μέλει γενέσθαι στο κόμμα!
Δικαιολόγησε δε προσχηματικώς την επιλογή Παππά, λέγοντας ότι είναι «έγκριτος οικονομολόγος με διδακτορικό» και επί πλέον «είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις» (γι’ αυτό καταδικάστηκε 13-0).
Ωστόσο, ο Στέφανος προσέκρουσε σε ύφαλο. Ο Φάμελλος σήκωσε αντάρτικο λέγοντας ότι δεν παραιτείται, και ζήτησε το αυτονόητο: Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό, ήτοι να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία πρόταση μομφής εναντίον του, και να μην σφαγιαστεί σε στυλ «αποφασίσαμε και διατάσσομεν».
Και όπως είπε: «Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι».
Κάποιοι Βουλευτές, Καραμέρος, Κεδίκογλου, μέχρι και η Ακρίτα, ζήτησαν να αναβληθεί η ψηφοφορία για άλλη Κ.Ο. γιατί το κόμμα κινδυνεύει με διάλυση. Αλλά ο Στέφανος ζήτησε το θέμα «να λήξει απόψε». Άλλωστε δεν έχει χρόνο για μίζερες σκοτούρες. Σήμερα αρχίζει το τετραήμερο γαμήλιο γλέντι!
Προηγουμένως, ο πολιτικός «σωματοφύλακας» του Κασσελάκη, βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ, περί στελεχών τα οποία ασκούν κριτική στον Στέφανο, και τα οποία «ακολούθησαν την προτροπή του κ. Τσίπρα να τον αμφισβητήσουν ήδη από τον Φλεβάρη».
Δήλωση με την οποία εξεμάνη ο… σύντροφός του βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης, αναφωνώντας: «Ο Τσίπρας υποκινεί βουλευτές και στελέχη, υποκινεί εμένα για να ανατρέψουμε τον Κασσελάκη; Πάμε καλά; Λέγονται αυτά τα πράγματα δημόσια από βουλευτή;» (έλα ντε! Όμως στον διαχρονικώς αποϊδεολογικοποιημένο τσίρκο του ΣΥΡΙΖΑ, όλα λέγονται)!
Παράλληλα, ο Κασσελάκης ανέθεσε αρμοδιότητες στους «υποστηρικτές του θρόνου». Νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους όρισε τους Γιάννη Σαρακιώτη, Νίνα Κασιμάτη και Γιώργο Γαβρήλ. Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ (Ειδικών Επιτροπών Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού Έργου) ορίστηκε η Γιώτα Πούλου.
Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παρέμεινε η… γνώστρια περί των έργων αναστήλωσης της Ακρόπολης, αοιδός Ραλλία Χρηστίδου, όπως και η Θεοδώρα Τζάκρη ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης στη θέση του διευθυντή της Κ.Ο.
Φυσικά, όλη αυτή η εκφυλιστική στα όρια της θυμηδίας, κατάσταση, έχει θρυμματίσει την εικόνα του κόμματος. Στην δημοσκόπηση της Interview για το politic.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με ποσοστό μόλις 8,3%! Είναι πλέον πίσω από το ΠΑΣΟΚ (11,7%), το ΚΚΕ (8,7%) και την Ελληνική Λύση (8,8%).
Βεβαίως, μια δημοσκόπηση του Αυγούστου, με τον κόσμο ακόμη στις παραλίες δεν παρέχει εχέγγυα πιστότητας. Καταγράφει ωστόσο, έστω και θολά, τη γενική τάση, που βιωματικά γνωρίζουμε όλοι από το κοινωνικό μας περιβάλλον. (Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ, η οποία λόγω της ακρίβειας αλλά και της κάποιας επανάπαυσης των υπουργών της, ελλείψει αντιπάλου, καθεύδει στο 22,2%).
Την ίδια στιγμή, η Πόπη Τσαπανίδου αποδέχτηκε τη βουλευτική έδρα μετά την αποχώρηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνος Ηλιόπουλου, ο οποίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας λόγω της ερευνητικής του δουλειάς στο εξωτερικό. Σηματοδότησε την παραίτησή του «υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».
Αλλά ο κανονισμός της Βουλής δεν αναγνωρίζει ιδιοποίηση έδρας ούτε κληρονομική της παραχώρηση. Έτσι, η επόμενη της λίστας, Πόπη, αποδέχτηκε «με φόρα» την έδρα! Έσβησαν οι ελπίδες του Στέφανου να γίνει βουλευτής. Τελικά, θα αποδειχθεί προσωποποίηση της ματαιοπονίας!
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει ως προοπτική εξουσίας. Αν ασχολούμαστε με αυτόν είναι γιατί τα όσα «εξωτικά» συμβαίνουν στο εσωτερικό του, είναι πρωτόγνωρα για κόμμα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα μείνει στη συλλογική πολιτική μνήμη, αλλά και στην ιστοριογραφία, ως ένα κόμμα με χαρακτηριστικά χιουμοριστικής καρικατούρας!
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο liberal.gr