Αυξημένη, γρήγορη αποζημίωση και δωρεάν ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου υποσχέθηκε ο Υπουργός
Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων που εντοπίσθηκε σε κτηνοτροφικές μονάδες στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024 στο Διοικητήριο Σερρών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Γεώργιος Στρατάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, καθώς και του Κτηνιατρείου Σερρών.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε τα εξής:
«Η ευλογιά των προβάτων είναι ζωονόσος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το καταναλωτικό κοινό. Τα προϊόντα γάλα και κρέας μπορούν να καταναλωθούν, δεν υπάρχει φόβος μετάδοσης και κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Θέλουμε να εξαλείψουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα την ευλογιά, γι’ αυτό το λόγο λαμβάνονται τα προληπτικά μέτρα και αυτά που προβλέπονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, με ζώνες προστασίας και επιτήρησης στα 3 και 10 χιλιόμετρα αντίστοιχα από την περιοχή του κάθε κρούσματος. Επειδή η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη, σε κάθε μονάδα όταν υπάρχει θετικό κρούσμα ακολουθείται η θανάτωση των ζωών και η υγειονομική ταφή αυτών. Η συντομότερη εξάλειψη της νόσου θα είναι πολύ σημαντική για μας και την κτηνοτροφία μας την οποία θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο γιατί αποτελεί πυλώνα της οικονομία μας. Θα ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις οι οποίες, με τη νέα ΚΥΑ που υπογράφτηκε, είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με τις περσινές.
Συναντήσαμε το ζευγάρι των κτηνοτρόφων που είχαν το θετικό κρούσμα, πρόκειται για κτηνοτρόφους που ασχολούνται με ιδιαίτερη επιμέλεια. Δυστυχώς η ευλογιά μεταδίδεται και αερογενώς και μηχανικά – γίνεται ιχνηλάτηση. Οι άνθρωποι ανησυχούν για τις αποζημιώσεις και το τι μέλλει γενέσθαι. Όμως τους καθησύχασα, θέλουμε τη συνεργασία όλων, των κτηνοτρόφων, των κτηνιάτρων και της αστυνομίας να συμμετάσχουν σε αυτό τον αγώνα, ώστε να έχουμε, το συντομότερο, την εξάλειψη της νόσου.
Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν άμεσα, περιμένουμε να μας στείλουν οι περιφερειακές ενότητες το σύνολο των θανατωθέντων ζώων, είναι αυξημένες κατά 60-70% σε σχέση με την περσινή απόφαση. Θα ακολουθήσει η καταβολή των χρημάτων.
Όσον αφορά την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, αυτή θα γίνει μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος 5.2. – περιμένουμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το κεφάλαιο θα διατίθεται από το πρόγραμμα δωρεάν, για την αγορά του ίδιου αριθμού ζώων τα οποία κατείχαν πριν τη θανάτωση».
Το Σ. Θ., στο πλαίσιο της σύσκεψης, υπέβαλε στον κ. Υφυπουργό την εξής ερώτηση:
Έτυχε, μέσω γνωστών, να γίνουμε αποδέκτες της τραγικής κατάστασης του κτηνοτρόφου που αναγκάστηκε να θάψει όλα τα ζώα της μονάδας του. Αβάστακτο το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος. Οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν από την πώληση του γάλακτος, αυτός ήταν κι ο μισθός τους. Τι θα κάνετε κ. Υπουργέ; Θα πάρουν αμέσως τις αποζημιώσεις, θα ενισχυθούν, ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους; Γιατί αν αφεθούν τα πράγματα στη κρατική μηχανή, είναι γνωστές οι ταχύτητες λειτουργίας της.
Δ.Ν.