Ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα σαν σήμερα πριν 40 χρόνια
- Τι θυμάται ο αθλητικογράφος Β. Γυφτόπουλος που ακολούθησε την αποστολή της ομάδας του Έβρου και έζησε την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια το ποδοσφαιρικό Γήπεδο του Βαλτερού είχε την συνηθισμένη εικόνα. Το ημερολόγιο έγραφε Κυριακή 14 Νοεμβρίου 1982 και πίσω από την περίφραξη του αγωνιστικού χώρου του Γηπέδου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2 χιλιάδες φίλαθλοι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι του χωριού προκειμένου να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο τους Μέγα Αλέξανδρο στο πρώτο του εντός έδρας αγώνα για το Πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής στο οποίο αγωνίστηκε την περίοδο 1982-1983.(Σ.Σ. Είχαν προηγηθεί τα εκτός έδρας παιχνίδια, στις 31 Οκτωβρίου στο Βερούλειο Στάδιο Καβάλας και η ήττα 2-0 από τον Ηρακλή Καβάλας και η ήττα στην Κομοτηνή την Κυριακή 7 Νοεμβρίου με σκορ 2-1(83’ Σουτζίδης ο σκόρερ του Μέγα με κτύπημα πέναλτι) στο παιχνίδι με την ΑΕΚ Κομοτηνής.
Ο αγώνας που έγινε στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος έφερε τον Μέγα Αλέξανδρο απέναντι στον δυνατό, φιλόδοξη σωματείο του Ορέστη Ορεστιάδας που με προπονητή τον Φάνη Καλαϊτζίδη είχε θέσει ως στόχο την άνοδο στην Γ’ Εθνική.
Ο τοπικός Μέγας με προπονητή του Γιώργο Αποστολίδη, παλαίμαχο του Πανσερραϊκού κάτω από τη πίεση των δυο εκτός έδρας ανεπιτυχών αποτελεσμάτων έβλεπε την νίκη ως μονόδρομο, κάτι που ίσχυε και για τον Ορέστη Ορεστιάδας που ήθελε να περάσει αλώβητος από τη έδρα της νεοφώτιστης ομάδας.
Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε μία δυνατή αναμέτρηση που πρόσφερε συναρπαστικό θέαμα, συγκινήσεις και είχε πέντε γκολ .
Με δυο γκόλ του Ανθουλάκη και ένα του Καραμπάση
O αρχηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαλτερού Σωτήρης Ανθουλάκης και σκόρερ δυο τερμάτων στο παιχνίδι με τον Ορέστη Ορεστιάδας
Σύμφωνα με ανταπόκριση του αθλητικογράφου Αργύρη Βερβελίδη που φιλοξενείται στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ο τοπικός Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού είχε εκπληκτική απόδοση στο Α’ μέρος και με τέρματα του Σωτήρη Ανθουλάκη στο 30΄ και του Χρήστου Καραμπάση στο 40’ είχε προηγηθεί 2-0. Στην επανάληψη όμως ο ρυθμός της γηπεδούχου ομάδας έπεσε με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να ισοφαρίσουν σε 2-2 με τέρματα των Αλεξούδη στο 70΄ και Μαλασίδη στο 82΄.
Η λύτρωση όμως για τον Μέγα Αλέξανδρο ήρθε στο 87’ με ένα υπέροχο τέρμα που πέτυχε ο αρχηγός του Μέγα Σωτήρης Ανθουλάκης με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή. Έστειλε την μπάλα στα δίκτυα του τερματοφύλακα του Ορέστη Ορεστιάδας Σουμπέκα, ο οποίος είχε αποκτηθεί με μεταγραφή την χρονιά εκείνη από την ομάδα της Ξάνθης που αγωνιζόταν την εκείνη στη Β΄ Εθνική.
Κατά την διάρκεια του αγώνα και στο Β΄ μέρος αποβλήθηκε από τον αγώνα ο ποδοσφαιριστής του Ορέστη Καδόπουλος γιατί κτύπησε αντίπαλο.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
Βαλτερό: Κωνσταντινίδης, Πεχλιβανίδης (35΄ Κοπρινός), Τυχάλας, Σουτζίδης, Μαυρουδής, Κωνσταντίνου, Καραμπάσης, Ανθουλάκης, Γ. Τσελεκίδης (54’ Γκίκας), Κρυστάλλης, Κ.Τσελεκίδης
Ορέστης:
Σουμπέκας, Μποζατζίδης, Μήνογλου, Ναλμπάντης, Τσαλίδης, Μάτσιος, Μαλασίδης, Αλεξακούδης, Τριανταφυλλίδης, Καδόπουλος, Χαϊνάς.
Η ανταπόκριση του Αργύρη Βερβελίδη δίνει διακριθέντες του αγώνα από τον Μέγα τον αρχηγό και σκόρερ των δυο τερμάτων Σωτήρη Ανθουλάκη, τον σκόρερ Καραμπάση που είχε αποκτηθεί από το σωματείο της Σαλαμίνας Γονίμου, ο οποίος αγωνιζόταν για πρώτη χρονιά στον Μέγα Αλέξανδρο Βαλτερού και τον Γεφυρουδιώτη Σταμάτη Μαυρουδή που αγωνίστηκε πολλά χρόνια με την φανέλα της ομάδας του Μέγα Βαλτερού.
«Ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα στο Γήπεδο του Βαλτερού»
Tα καινούργια αποδυτήρια της ομάδας του Βαλτεροού που κτίστηκαν εκείνη την χρονιά για τις ανάγκες της εποχής.
Το παιχνίδι παρακολούθησε εκείνη τη μέρα στο Γήπεδο του Βαλτερού ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Γυφτόπουλος ο οποίος υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στον Έβρο και ακολούθησε την αποστολή του Ορέστη στις Σέρρες διότι κάλυπτε το ρεπορτάζ του Ορέστη στις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά», οι οποίες είχαν εκτενή αναφορά στις σελίδες τους στα πρωταθλήματα της Δ΄ Εθνικής.
Ζητήσαμε από τον Βαγγέλη Γυφτόπουλο να μας πει τι θυμάται από εκείνο το παιχνίδι και μας απάντησε: «Θυμάμαι ότι ήταν η σεζόν 1982-83. Ο Ορέστης είχε στόχο να επιστρέψει μετά από πολλά χρόνια στη Β’ Εθνική. Είχε προπονητή τον παλιό γκολκίπερ του Ηρακλή Φάνη Καλαϊτζίδη. Έκανε σημαντικές μεταγραφές για να διεκδικήσει τον τίτλο (Σουμπέκας από Ξάνθη, Χαϊνάς από Ηρακλή, Καδόπουλος από Άρη), ενώ ιδιαίτερη δυναμική εκείνη την εποχή έδειχνε η περιφέρεια της Ορεστιάδας. Υπηρετώντας την στρατιωτική θητεία μου, κάλυπτα και το ρεπορτάζ του Ορέστη αλλά και άλλων ομάδων του Έβρου στα «ΣΠΟΡ του βορρά» και στη «Θεσσαλονίκη». Μάλιστα στα ΣΠΟΡ πολλές φορές κάναμε ολοσέλιδα αφιερώματα για όλες τις ομάδες του Έβρου, ΑΕ Διδυμοτείχου, Έβρο Σουφλίου, Εθνικό Αλεξανδρούπολης και «Άλεξ».
Η μοναδική φορά που ακολούθησα την αποστολή, στα δύο χρόνια που ήμουν στον Έβρο, ήταν για το ματς με τον Μέγα Αλέξανδρο Βαλτερού.
Ο Ορέστης λειτουργούσε σε επαγγελματικά πρότυπα, όσον αφορά τις οικονομικές παροχές από πλευράς διοίκησης. Θυμάμαι ότι μείναμε στο ξενοδοχείο «Ξενία» στις Σέρρες, και κάναμε πολλές συζητήσεις για το παιχνίδι. Ο Καλαϊτζίδης, δεν ξέρω από που συγκέντρωσε τις πληροφορίες του, συνεχώς έλεγε στους παίκτες ότι θα αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα μαχητική ομάδα και θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι για όλα. Πραγματικά έγινε μεγάλη μάχη. Μου άρεσε το Βαλτερό, ωραίο χωριό και θαυμάσιο για εκείνη την εποχή το γήπεδο, με φυσικό χόρτο. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι εκείνα τα χρόνια χόρτο είχε μόνο το στάδιο Αλεξανδρούπολης. Όλα τα υπόλοιπα γήπεδα είχαν αγωνιστικό χώρο με χώμα!
Η ομάδα του Ορέστη ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη για να διατηρηθεί στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Έγινε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με πολλές ανατροπές στο σκορ. Στο τέλος νικήτρια βγήκε η ομάδα του Βαλτερού και οι παράγοντες και οι ποδοσφαιριστές του Ορέστη θεώρησαν δίκαιο το αποτέλεσμα, παρά την στεναχώρια τους για την ήττα τους. Καλή ομάδα ο Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού, αν και νεοφώτιστος στη Δ’ Εθνική. Στάθηκε ισάξιος αντίπαλος απέναντι στον Ορέστη, παρόλου που αγωνιζόταν για πρώτη φορά στην κατηγορία αυτή. Στο γήπεδο είχαν συγκεντρωθεί πάρα πολλοί φίλαθλοι, όχι μόνο από το Βαλτερό, αλλά και από τις γύρω περιοχές του νομού κι αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Η ατμόσφαιρα ήταν υπέροχη, ατμόσφαιρα ποδοσφαιρική. Οι φίλαθλοι του Βαλτερού ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί, χωρίς βωμολοχίες και με σεβασμό στον αντίπαλο. Ωραίο ματς με πέντε γκολ, νεύρα, αποβολές, καλό ποδόσφαιρο και υπέροχο θέαμα. Στο τέλος όλοι οι φίλαθλοι έφυγαν ευχαριστημένοι. Επειδή ήταν το μοναδικό εκτός έδρας ματς που ήμουν με την αποστολή, θυμάμαι και τις λεπτομέρειες.
Ωραία χρόνια, που έμειναν πίσω και δεν ξαναγυρίζουν». Εύχομαι στο μέλλον το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο να ορθοποδήσει κι η πολιτεία να βοηθήσει τους τελευταίους «ρομαντικούς» παράγοντες και ποδοσφαιριστές που θέλουν να ασχοληθούν με τον βασιλιά των σπορ και τα ερασιτεχνικά γήπεδα να γεμίσουν και πάλι με φιλάθλους και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που θέλουν να το χαρούν»