Αναλλοίωτο παράδειγμα και στο σήμερα οι αγώνες του
Του Δημητρίου Γ.Νάτσιου
«Ο Εμμανουήλ Παπάς έδωσε τα πάντα για τη εθνεγερσία του 1821, εμπνέοντας στο διηνεκές το παράδειγμα του εμβληματικού συνδυασμού του Ηρωϊσμού και της Ανιδιοτέλειας. Αυτό το παράδειγμα «κτήμα ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν» κατά τον Θουκιδίδη, είναι σήμερα επίκαιρο και διδακτικό για όλους εμάς, που είμαστε επιφορτισμένοι με την υπεράσπιση του Εθνικού και του Δημόσιου συμφέροντος, σε καιρούς κρίσιμους και χαλεπούς για τον Λαό και το έθνος μας».Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή 3 Δεκεμβρίου το τοπικό Διαμέρισμα Εμμ. Παπά αποτίοντας φόρο τιμής με την ευκαιρία 196 ετών από το θάνατο του Ηρωα Εμμ. Παπά.Ο Προκόπης Παυλόπουλος έφθασε στην ομώνυμη Δημοτική Κοινότητα στις 10.15 το πρωί και τίμησε με την παρουσία του το μνημόσυνο του Ήρωα Εμμανουήλ Παπά Αρχιστράτηγου των Μακεδονικών Δυνάμεων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της Τοπικής Κοινότητας Εμμανουήλ Παπά. Για την δράση και την προσφορά του Ηρωα αναφέρθηκε στην συγκινητική ομιλία της η φιλόλογος Αλεξάνδρα Μπαϊρα- Κεραμιτσοπούλου.Στη συνέχεια οι επίσημοι κατευθύνθηκαν στο Ηρώο του χωριού όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως έγινε η κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας και των συλλόγων στην κεντρική Πλατεία του χωριού. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης του Δήμου Εμμ. Παπά σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Σχολαρχείου.
«Στα Βιβλία της ιστορίας των Σχολείων η παρακαταθήκη του Ηρωα Εμμ.Παπά»
Ο δήμαρχος Εμμ. Παπά Δημήτρης Νότας καλοσωρίζει τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο δήμαρχος Εμμ. Παππά Δημήτρης Νότας στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Εξοχότατε πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελεί μεγάλη τιμή που βρίσκεστε σήμερα εδώ , στη Δοβίστα, που γεννήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ο Ηρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παπάς, πριν μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία και αφιερωθεί, με την ψυχή και το σώμα, στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Δυστυχώς ελάχιστοι συμπολίτες μας γνωρίζουν σήμερα την συμβολή του μεγάλου μας ήρωα στην εξάπλωση του απελευθερωτικού αγώνα στη Μακεδονία κατά τα πρώτα χρόνια κήρυξης της Επανάστασης του 1821. Δεν ήταν μόνο ο πατριωτικός ζήλος να κηρύξει την Επανάσταση στη Μακεδονία από το Αγιο Ορος, να οργανώσει τις μάχες στη Χαλκιδική και από εκεί στη Μακεδονία. Αυτό που τον διέκρινε ως μία από τις αγνότερες και ηρωϊκότερες μορφές του αγώνα ήταν η φιλοπατρία και η βαθιά πίστη στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, που τον ώθησαν να θυσιάσει τα πάντα: Οικογένεια, μία αμύθητη περιουσία, τρείς γιούς στα πεδία των μαχών και τέλος την ίδια του τη ζωή στο βωμό της ελευθερίας και του έθνους. Η επαναστατική δράση του Εμμανουήλ Παπά για την απελευθέρωση της Μακεδονίας ήταν ανάλογη με αυτή του Αρχιστρατήγου Κολοκοτρώνη στη Πελοππόνησο και του Οδυσσέα Ανδρούτσου στη Στερεά Ελλάδα, η μνήμη του όμως σήμερα κινδυνεύει να χαθεί στη λήθη της ιστορίας. Επειδή έχουμε ηθική και ιστορική υποχρέωση να διατηρήσουμε αλώβητη τη μνήμη αυτών των ηρωϊκών μορφών που καθόρισαν την έκβαση του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 με κορυφαία, για τη Μακεδονία, την ηγετική μορφή του Εμμανουήλ Παπά παίρνω το θάρρος κύριε πρόεδρε να σας ζητήσω, υπο την ιδιότητα πλέον του Επιτίμου Δημότη του Δήμου μας, αυτή να γίνει η πρωταρχική σας έννοια. Να αγωνιστείτε, κι εσείς εξοχότατε ώστε ο αρχιστράτηγος Εμμ. Παπάς, η ζωή και το έργο του, να μην μείνει μία ιστορική ανάμνηση αλλά να αποτελέσει μία εθνική παρακαταθήκη και να πάρει τη θέση που του αρμόζει στα Βιβλία της Ιστορίας που διδάσκεται στα Σχολεία μας»
«Το παρελθόν διδάσκει και ενώνει»
Ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Εμμ. Παπά σήμερα το πρωί στο μνημόσυνο του Ηρωα Εμμ. Παπά.
Στην αντιφώνηση του ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα:
Κύριε δήμαρχε
Αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή η ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου σας, και μάλιστα κατά την λαμπρή Επέτειο του μνημοσύνη του Εμμανουήλ Παπά, 196 χρόνια μετά τον θάνατο του την 5η Δεκεμβρίου 1821. Αυτή η τιμή, η οποία δεν αφορά το πρόσωπο μου, αλλά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετατρέπεται σε ύψιστο χρέος, που συνίσταται στο ότι το παράδειγμα του Εμμανουήλ Παπά μίας από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές της Εθνεγερσίας του 1821, πρέπει να συνιστά δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Τιμώντας σήμερα τη Ιερή μνήμη του Ηρωα της Εθνεγερσίας του 1821 Εμμανουήλ Παπά, στέλνουμε προς όλες τις γειτονικές χώρες το μήνυμα ότι εμείς, οι Ελληνες, κάνουμε το πάν ώστε το παρελθόν να μην μας διχάζει αλλά να μας διδάσκει και να μας ενώνει. Επιδιώκουμε λοιπόν μαζί τους σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Τούτο όμως προϋποθέτει την εκ μέρους τήρηση των στοιχειωδών προς τούτο προϋποθέσεων. Ειδικότερα:
- Θέλουμε μία Τουρκία δημοκρατική, ευημερούσα η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Για να γίνει αυτό πράξη, προϋποθέτει από την πλευρά της Τουρκίας πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολο τους. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδίως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς συνθήκες, πρωτίστως δε στην Συνθήκη της Λωζάνης και στο Δίκαιο της Θάλασσας- κατά την σύμβαση του Montego Bay του 1982, που ισχύει ακόμη και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν επικυρώσει ως σύνολο γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου- τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική Φιλία.Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες.
- Όπως ήδη διευκρίνισα, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Όμως η ευόδωση αυτής της προοπτικής δεν συμβιβάζεται με ονόματα που όχι μόνο παραχαράσσουν ασυστόλως την Ιστορία αλλά και αποπνέουν τάσεις αλυτρωτισμού. Διότι το ευρωπαϊκό δίκαιο αντιτίθεται ρητώς στην αμφισβήτηση του status quo των συνόρων. Οσο η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εμμένει στη διεκδίκηση ενός τέτοιου ονόματος, η ίδια υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική