Με την κατάκτηση του ΕURO και την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων
- Οι εύστοχες παρατηρήσεις του αείμνηστου δημοσιογράφου Αντώνη Καρκαγιάννη
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Πριν από 20 καλοκαίρια, τέτοιες μέρες – το καλοκαίρι του 2004- η Ελλάδα ζούσε το μύθο της. Είχε κατακτήσει το EURO (Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου) στα γήπεδα της Πορτογαλίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αφήνοντας άφωνη την ποδοσφαιρική Ευρώπη και προετοιμαζόταν να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.
Πολλά είχαν γραφτεί τότε- πριν τους αγώνες- τα περισσότερα από την τολμηρή γραφίδα του αείμνηστου δημοσιογράφου , διευθυντικού στελέχους της «Καθημερινής» Αντώνη Καρκαγιάννη για τους λόγους που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέλησε να αναθέσει στη μικρή και φτωχή Ελλάδα το προϊόν της που, όπως μας έγραψε ο Θεσσαλός δημοσιογράφος, απαξιωνόταν αφού περιφερόταν ανά την υφήλιο με την χλιδή, την γκλαμουριά και όλα τα δήθεν, μαζί τα καλοκατασκευασμένα σώματα των αθλητών.
Θέλησε η ΔΟΕ, έγραψε ο Καρκαγιάννης, να αναζωογονήσει το προϊόν της αναζητώντας ηθικά και ιδεολογικά φτιασιδώματα στη χώρα καταγωγής του, την πατρίδα μας.
Με την πολύτιμη βοήθεια του αρχείου μου, διαβάζω και μεταφέρω αποσπάσματα από παλαιά δημοσιεύματα της έγκριτης εφημερίδας «Κ», η οποία φιλοξένησε ενδιαφέροντα ρεπορτάζ που δίνουν το κλίμα της εποχής.
Κυριακή 25 Ιουλίου 2004, εφημερίδα «Καθημερινή»
Τίτλος: Είκοσι ημέρες αγωνίας
Πολλές οι εκκρεμότητες των Αγώνων
Οριακή, την ενδεκάτη ώρα, η παράδοση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των πολλών συγκοινωνιακών έργων της πρωτεύουσας, γεμίζει άγχος την κυβέρνηση και του υπευθύνους της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς πλήθος απρόοπτων και εκκρεμοτήτων επιζητούν κάλυψη τις τελευταίες 20 μέρες, πριν την έναρξη της μεγάλης γιορτής του παγκόσμιου αθλητισμού.
Τις τελευταίες ημέρες συνεργεία επιτηρούν τα έργα, αναζητούν λύσεις για τον συντονισμό των μεταφορών και των επικοινωνιών, αντιμετωπίζουν άπειρα προβλήματα στις διαπιστεύσεις καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη για το βοηθητικό προσωπικό, χρόνος για δοκιμές δεν υπάρχουν ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί η μακροχρόνια οργανωτική χαλαρότητα του «Αθήνα 2004».
Καθημερινά προκύπτουν νέες ανάγκες, διαπιστώνονται ατέλειες της τελευταίας στιγμής και επιχειρούνται παρεμβάσεις διασωστικές, ώστε να αποφευχθούν μοιραία λάθη.
Κρίσιμος ο τομέας αυτός των μεταφορών, από τον ακριβή συντονισμό των οποίων θα κριθεί- σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μιχάλη Λιάπη- η επιτυχία των αγώνων σε ποσοστό 80%.
Αγωνία υπάρχει και για τη συμμετοχή του κόσμου. Για την κυβέρνηση έχει εξαιρετική σημασία να είναι τα στάδια γεμάτα και για αυτό τις τελευταίες ημέρες θα επιχειρηθεί η μαζική διάθεση εισιτηρίων στους πολίτες.
Γενική είναι πάντως η κινητοποίηση, αν και η επίκληση του καλού θεού της Ελλάδας θα είναι διαρκής τις τελευταίες ημέρες από τους υπευθύνους των αγώνων.»
Όμως, τελικά όλα πήγαν καλά εκείνο το καλοκαίρι, η Ελλάδα έζησε από νίκη και σε νίκη.
Στο φύλλο της η «Κ», την Κυριακή 15 Αυγούστου 2004, έγραψε:
Η υψηλής αισθητικής τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, αυτή η αρμονική σύνθεση τέχνης, ιστορίας και μοντέρνας τεχνολογίας καταγοήτευσε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και απάλλαξε σε μεγάλο βαθμό την Αθήνα από τη σκιά του σκανδάλου ντόπινγκ (Σ.Σ. Ήταν η υπόθεση Κεντέρη, Θάνου).
Οι μεγαλύτερες ξένες εφημερίδες και τα ισχυρά τηλεοπτικά δίκτυα υποδέχθηκαν με εγκωμιαστικά σχόλια την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων, αποδίδοντας εύσημα τόσο στο τελετουργικό, όσο και για την ασφάλεια και το επίπεδο οργάνωσης.
«Εντυπωσιακό», «απίστευτο» , «μοναδικό», «μαγευτικό», «θεαματικό», «μεγαλοπρεπές», «διαφορετικό» είναι μερικοί από τους προσδιορισμούς που κοσμούσαν τα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων και τις ιστοσελίδες των ξένων τηλεοπτικών δικτύων.
Και φθάνουμε στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» την Κυριακή 29 Αυγούστου 2004 που έχει τον τίτλο: «Θετικός απολογισμός, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».
Το μεγάλο στοίχημα των αγώνων αφήνει κέρδη, υπερχρέη, μεταολυμπιακή κατάθλιψη.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες ολοκληρώθηκαν, οι αποστολές αποχωρούν, και εμείς μένουμε μόνοι αντιμέτωποι με μία κληρονομιά βαριά που απαιτεί διαχείριση ξεχωριστή.
Το πάρτι τελειώνει, ο κίνδυνος της μεταολυμπιακής κατάθλιψης είναι υπαρκτός, η σκληρή οικονομική πραγματικότητα θα αναδειχθεί, οι ολυμπιακές υπερδαπάνες θα αποκαλυφθούν και μαζί και τα υπερχρέη, που φθάνουν τα 210 εκατομμύρια ευρώ, θα διαμορφώσουν εκρηκτικό μείγμα, η εξουδετέρωση του οποίου θα απαιτήσει γενναίες πολιτικές.
Το μέγεθος του χρέους είναι τέτοιο, που αναγκαστικά επιβάλει αυτοπεριορισμούς και δεσμεύει σε μεγάλο βαθμό τη νέα οικονομική πολιτική.
Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας που είχε τον τίτλο: Μετά την ευωχία, αναφερόταν στις νίκες του Ελληνικού καλοκαιριού και το γεγονός ότι αποδείξαμε στην έκπληκτη διεθνή κοινότητα ότι τα στερεότυπα περί απείθαρχων και αναξιόπιστων Ελλήνων είναι απλώς στερεότυπα, δηλαδή, ρηχά και αστεία.
Ήταν ένα καλοκαίρι , αυτό του 2004, που έμεινε σαν γιορτή, σαν ευωχία. Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος και ένα κόστος.
Τώρα μένει να πληρώσουμε τον λογαριασμό της γιορτής.
Καθώς τα φώτα θα σβήσουν στο στάδιο, καθώς το γλέντι θα καταλαγιάζει, η ζωή θα εισβάλει απαιτητική και ανελέητη. Και θα κληθούμε να αποδείξουμε ότι ξέρουμε να ζούμε άξιοι και ικανοί και μετά την ευωχία.
Σ.Σ. Η φωτογραφία είναι απο το in.gr