Νιώθει δικαιωμένος γιατί ασχολήθηκε με θέματα της Βορείου Ηπείρου, Μακεδονίας, Ορθοδοξίας
Πολλά χρόνια μακριά από την ενεργό πολιτική ο Ευγένιος Χαϊτίδης. Υπήρξε βουλευτής Σερρών από το 1993 έως το 2007 με τη Νέα Δημοκρατία στο νομό Σερρών. Δύο φορές εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.
Σήμερα δεν ασχολείται με την πολιτική, είναι μέλος του International Hellenic Association (Διεθνής Σύνδεσμος Ελληνισμού) και Συντονιστής του «Τάματος του Έθνους».
Ο πρώτος είναι ένας ακομμάτιστος οργανισμός εθελοντών με 4.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, στην Ελληνική διασπορά και την Ελλάδα, που σκοπός του είναι να βοηθήσει τον Ελληνισμό μέσα από διάφορες επιτροπές που δραστηριοποιούνται πάνω σε εθνικά και πολιτιστικά θέματα.
Στη μίνι-συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» μιλά για την προσπάθεια επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου της νήσου Ψέριμος και άλλων ακριτικών εγκαταλελειμμένων νησιών και οικισμών.
Καλεί του Σερραίους επιχειρηματίες να βοηθήσουν, ώστε να καλυφθούν οι συνολικές ανάγκες για την άρτια λειτουργία των σχολείων και των Μικρών Ελληνικών Κοινωνιών-Οικισμών, εντός και εκτός Ελλάδος, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Σπεύδει να διευκρινίσει ότι όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια δεν είναι απαραίτητο να διαθέσουν χρήματα σε κάποιο λογαριασμό, αλλά μπορούν να αγοράσουν οι ίδιοι και να προσφέρουν τα είδη που λείπουν από τις σχολικές μονάδες και τις μικρές ελληνικές κοινωνίες-οικισμούς.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Κύριε Χαϊτίδη, δεκαεπτά χρόνια μακριά από την ενεργό πολιτική. Σας έλειψε το κοινοβούλιο και η επαφή με τον κόσμο; Ποιες οι ενασχολήσεις σας όλα αυτά τα χρόνια;
Την απουσία μου από το κοινοβούλιο την αναπλήρωσα ασχολούμενος με θέματα Εθνικά, όπως είναι η υποστήριξη των ελληνικής καταγωγής κατοίκων στη Βόρειο Ήπειρο, στα Σκόπια και ανά τον κόσμο, κάτι το οποίο είχα ξεκινήσει ως βουλευτής – ως πρόεδρος της επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Συνεχίζω και σήμερα αυτή την προσπάθεια χωρίς να έχω κάποιο ιδιαίτερο προσωπικό σκοπό ή όφελος.
Επίσης ασχολούμαι με ανάλογα προβλήματα εντός της Ελλάδος. Έχουμε εντοπίσει στην οργάνωση International Hellenic Association (είναι διεθνής σύνδεσμος ελληνισμού) ότι υπάρχουν περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί από την ελληνική πολιτεία διαχρονικά, όπως κάποια ακριτικά νησιά στο Αιγαίο και το Ιόνιο, αλλά και μικροί οικισμοί στην ενδοχώρα.
Αυτούς τους οικισμούς τους βοηθούμε. Ένα τελευταίο παράδειγμα θα σας πω: Στις 3 Σεπτεμβρίου 2023, παραδώσαμε και εγκαινιάσαμε το σχολείο στην νήσο Ψέριμο στα Δωδεκάνησα.
Η Ψέριμος είναι ένα νησί που απέχει τρία μίλια από τις τουρκικές ακτές και επί 15 χρόνια η επίσημη ελληνική πολιτεία είχε κλείσει το Δημοτικό Σχολείο, έφυγαν οικογένειες που είχαν παιδιά και έχουν μείνει 2 μαθητές, τους οποίους υποστηρίξαμε ανοίγοντας το σχολείο που ήταν απαραίτητο για να φοιτήσουν.
Με αυτά ασχολούμαι, χωρίς να έχω κάποιο προσωπικό στόχο ή σκοπό, διότι εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τα κοινά, με την έννοια της εκλογικής προσπάθειας, αλλά ούτε με εμπνέουν οι διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί που πρωταγωνιστούν σήμερα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος.
Με το μάτι του ψύχραιμου παρατηρητή πώς αξιολογείτε τις κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα, από το 2007 και μετά, όταν δεν ήσασταν πλέον βουλευτής;
Σας είπα ότι εδώ και 15 χρόνια δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Δεν κάνω κριτική σε κυβερνήσεις, ασχολούμαι μόνο με θέματα εθνικά, πατριωτικά, θέματα Ορθοδοξίας, και θέματα που αφορούν εγκαταλελειμμένες, εντός και εκτός Ελλάδας περιοχές, με ελληνικό πληθυσμό, αλλά χωρίς να κάνω διακρίσεις, όπως η περίπτωση των Πομάκων της Θράκης.
Το λέω αυτό, γιατί οι περισσότεροι Πομάκοι στη Θράκη είναι ελληνόφρονες, τους κυνηγά το τουρκικό προξενείο, κανένας δεν γυρίζει να τους υποστηρίξει. Αυτούς τους ανθρώπους βοηθώ όσο μπορώ.
Τάξατε τον εαυτό σας στην υπηρεσία σκοπών πατριωτικού χαρακτήρα. Μετά από τόσα χρόνια νιώθετε δικαιωμένος για τους αγώνες που δώσατε για τη βόρεια Ήπειρο;
Νιώθω ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι αδελφοί μας της Βορείου Ηπείρου αναγνωρίζουν αυτή την προσπάθεια, έχουν ωφεληθεί από αυτή.
Απόδειξη: Όταν πριν ένα έτος είχε επισκεφτεί ο κ. Πρωθυπουργός την Βόρειο Ήπειρο και ειδικότερα τις περιοχές Χειμάρρας και Δρόπολης, εκεί στη Δερβιτσιάνη, σε δημόσια εκδήλωση (είναι κάτι που γράφηκε στο Σερραϊκό Τύπο και ευχαριστώ ιδιαίτερα για την αναφορά αυτή) εις επήκοον όλων οι προύχοντες της Δερβιτσιάνης είπαν στον κ. Πρωθυπουργό: «Μόνο ο Χαϊτίδης έρχεται εδώ και μας βοηθάει, όσο είναι δυνατόν, στα σχολεία, σε θέματα υγείας και σε άλλα θέματα που μας απασχολούν».
Βέβαια αυτή την «τακτική» την «πλήρωσα» ακριβά στις εκλογές του 2007. Δεν εκλέχτηκα γιατί, αντί να συχνάζω στα καφενεία, ασχολήθηκα με τα προαναφερόμενα θέματα.
Πότε άλλοτε, πριν ή μετά, το 2007 μέχρι σήμερα, ήρθε στις Σέρρες ο πρέσβυς της Ιαπωνίας ή άλλης μεγάλης χώρας, τον οποίο φιλοξένησα στον Λιθότοπο και τον οποίο ξενάγησα (αρχές του 2007) στη λίμνη της Κερκίνης, την Ακρόπολη των Σερρών, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, την Αμφίπολη, συμβάλλοντας στην αύξηση του Τουρισμού στις περιοχές αυτές
Με τη σημερινή πολιτική γεωγραφία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ποιο κόμμα, πλέον, σας εκφράζει;
Σας είπα και προηγουμένως δεν ασχολούμαι με την πολιτική, εμένα με ενδιαφέρουν τα πατριωτικά, εθνικά, θρησκευτικά και ειδικότερα, τα θέματα Ορθοδοξίας. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική, η οποία αποδείχτηκε ότι διχάζει, ενώ εγώ συνεργάζομαι με όλους όσους έχουν τους ίδιους πατριωτικούς και λοιπούς στόχους με εμένα, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως.
Απόδειξη το γεγονός ότι όταν επί τέσσερα χρόνια (2003-2007) ήμουν πρόεδρος της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, τότε επί 30 μελών της επιτροπής αυτής ψηφιζόμουν και από τους 30, (γινόταν η ανανέωση της θητείας του προέδρου κάθε χρόνο). Ήσαν βουλευτές κομμάτων, με τις ιδεολογικές θέσεις των οποίων δεν συμφωνούσα.
Όμως για τα προαναφερόμενα θέματα βρήκαμε τρόπο συνεργασίας και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μέχρι σήμερα.
Δ.Ν.