Η σύγχρονη γυναίκα έχει τις ικανότητες και πρέπει να υπηρετεί και τα κοινά
- Η «εξαγωγή μυαλών» σημαντικό πρόβλημα για τους επαρχιακούς Δήμους
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Να λειτουργήσει ακριβοδίκαια από τη λεπτή θέση της πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηράκλειας επιδιώκει η Ζωή Μαρίγκου. Αυτό είναι και το προσωπικό της στοίχημα τονίζει η ίδια στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.».
Πτυχιούχος της Αγγλικής φιλολογίας (BSc) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαίδευση Ενηλίκων, εργάζεται σε ιδιωτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και ως αναπληρώτρια καθηγήτρια σε Σχολικές μονάδες του Νομού.
Παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού, με συνεχή κοινωνική δράση, μας μεταφέρει τις εμπειρίες της από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον οποίο υπηρετεί τους τελευταίους δέκα μήνες (είναι και πρόεδρος της Ενιαίας Επιτροπής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου και υπεύθυνη για τη Φιλαρμονική της ).
Αξιολογεί ως μείζονα προβλήματα για την περιοχή την απαξίωση του πρωτογενούς τομέα και την φυγή των νέων με προσόντα και καλές σπουδές. Εκτιμά, ωστόσο, ότι η αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου αποτελεί ευκαιρία για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.
Τι ωθεί μία νέα γυναίκα στην Ελληνική περιφέρεια να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση, ένα φορτίο βαρύ αν αναλογιστεί κανείς τους πολλούς ρόλους που έχει να διεκπεραιώσει; Εσάς τι σας παρακίνησε να θέσετε τον εαυτό σας στην κρίση των δημοτών σας;
Παλαιότερα, σε εποχές ανδροκρατούμενες, η γυναίκα έπρεπε να αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ικανή να διαχειριστεί ρόλους που στερεοτυπικά ανήκαν στους άνδρες. Σήμερα η γυναίκα, ασκώντας πολλαπλούς ρόλους, δεν έχει να αποδείξει κάτι για την αδιαμφισβήτητη αξία της. Αντιθέτως επιβεβαιώνει με την πολυποίκιλη παρουσία της ότι μπορεί να σταθεί ισάξια και επάξια σε όλες τις προκλήσεις της ζωής, και γιατί όχι ακόμη και στον απαιτητικό χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ίσως η απάντηση μου σας φανεί προβλέψιμη και κοινότυπη αλλά το μεγαλύτερο κίνητρο για εμένα προσωπικά ήταν και είναι η αγάπη για τον τόπο όπου μεγάλωσα και επέλεξα να χτίσω τη ζωή μου και να μεγαλώσω το γιό μου.
Σας ανατέθηκε ο σημαντικός ρόλος της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηράκλειας. Ποιές οι εμπειρίες σας μετά από τον ένα, σχεδόν, χρόνο λειτουργίας σ αυτή την λεπτή θέση; Μέσα στο Δ.Σ. τα καταφέρνετε να λειτουργήσετε ως δίκαιη πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι ως μέλος μίας παράταξης;
Ιδανικά θα ήθελα να είμαι δίκαιη με την παράταξη της μειοψηφίας και αυστηρή με την διοικούσα παράταξη. Προσπαθώ πολύ, δεν το καταφέρνω πάντα. Συνήθως, όμως, πρυτανεύει ο πολιτικός πολιτισμός με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι άγονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις . Άλλωστε ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να ενώνει και όχι να τραβά διαχωριστικές γραμμές. Θεωρώ αναγκαία τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί έτσι γονιμοποιείται και εμπλουτίζεται ο αυτοδιοικητικός λόγος, ο οποίος οφείλει να είναι αξιόπιστος, λειτουργικός και δημιουργικός, ώστε να γίνεται εποικοδομητικός και να ενθαρρύνει και να προτρέπει τους νέους να συμμετέχουν στα κοινά. Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα, είναι νωρίς ακόμη, αλλά θα προσπαθήσω σκληρά να το κερδίσω.
Ζώντας στην περιοχή της Ηράκλειας τι είναι αυτό που σας ανησυχεί και σας προβληματίζει, εκτός από την διαπιστούμενη πληθυσμιακή συρρίκνωση. Θα μπορούσε ο Δήμος να πράξει κάτι ουσιαστικό, ώστε να συμβάλει σε μία μικρή έστω αντιστροφή της διαμορφωθείσας κατάστασης;
Θεωρώ την «εξαγωγή μυαλών» στην οποία επιδίδονται δυστυχώς, οι επαρχιακοί δήμοι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τόπου μου. Οι νέοι πτυχιούχοι δεν επιλέγουν να μείνουν εδώ σε καμία περίπτωση. Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα κατ’ εμέ είναι και η απαξίωση του πρωτογενούς τομέα από τους νέους. Επιπλέον, δυστυχώς στον μικρό μας δήμο η έλλειψη ευκαιριών για καινοτόμες δράσεις και η απουσία επενδυτικών κινήτρων αποτελούν τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες ανάπτυξης. Η δημογραφική συρρίκνωση δημιουργεί, δικαιολογημένα, φοβίες για το μέλλον και γεννά συντηρητικές αντιλήψεις (ξενοφοβία, ρατσισμό κ.α.). Ωστόσο, ως νέα αυτοδιοικητικός με όραμα και ελπίδες, θεωρώ ότι δεν έχει χαθεί τίποτα. Πρόσφατα είδαμε να γίνεται μια δυναμική επανεκκίνηση στο θέμα της αξιοποίησης του Γεωθερμικού Πεδίου. Το γεγονός , μάλιστα ότι έχουν πιστέψει σε αυτό εγκεκριμένοι επιστήμονες αποτελεί εχέγγυο της αξίας του και των ευκαιριών για ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας που θα προσφέρει. Θερμοκήπια, ξηραντήρια, κολυμβητήριο, ιαματικός τουρισμός είναι μερικές από τις νέες δυνατότητες που η αξιοποίηση του βεβαιωμένου γεωθερμικού μας πεδίου θα χαρίσει στον τόπο μας.