Ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση του βρόχινου νερού
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή αγροτική Πολιτική Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο τουAgriBusiness Forum που πραγματοποιήθηκε στο Νομό μας παραχώρησε συνέντευξη στο «Σ.Θ.» και απάντησε στα ερωτήματα που του θέσαμε.Ανακοινώνει ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε σχέδιο για την αξιοποίηση του βρόχινου νερού προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να περάσουμε στην γεωργία ακριβείας αξιοποιώντας ο αγρότης τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας και εκτιμά ότι το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες ήταν χρήσιμο.
Κύριε Υπουργέ σας είδαμε ανήσυχο στο συνέδριο για τη χρήση του νερού;
Από το 2005 έως το 2019 η χώρα έχει αλλάξει τον τρόπο που διαχειρίζεται το υδατικό της απόθεμα. Δηλαδή ενώ το 2005 η πλειοψηφία των υδάτων, του νερού που χρησιμοποιούσαμε, είτε για αρδευτική χρήση, είτε για τις υπόλοιπες χρήσεις ήταν περίπου στο 40% από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και στο 60% στα επιφανειακά ύδατα, δηλαδή αξιοποιούσαμε το βρόχινο νερό, αυτό δυστυχώς μέσα στα 15 χρόνια έχει αλλάξει και έχει φθάσει σήμερα που μιλάμε 65% να αντλούμε από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και μόλις 35% να χρησιμοποιούμε τα επιφανειακά ύδατα. Αυτό έχει δυο συνέπειες. Ότι καταστρέφουμε τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, έχουμε πια το φαινόμενο το θαλασσινό νερό να εισέρχεται στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και να τον καταστρέφει. Έχουμε το φαινόμενο της υφαλμύρωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από την στιγμή που όταν ταπεινώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας, δηλαδή όταν πέφτει η στάθμη του, τότε δίνεται η δυνατότητα να εισέλθει το αρμυρό νερό. Από την άλλη έχουμε τον αγρότη που αναγκάζεται να τραβάει από τα 200 εως 400 μέτρα βάθος, άρα να ξοδεύει τεράστιες ποσότητες ενέργειας και συνεπώς να πληρώνει μεγάλο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και με αυτόν τον τρόπο να αυξάνεται δραματικά το κόστος παραγωγής του και να τον καθιστά μη ανταγωνιστικό.
Σήμερα έχουμε το φαινόμενο σε πολλές περιοχές της χώρας που ήταν αρδευόμενες να είναι ξερικές γιατί το κόστος άρδευσης ξεπερνά τα 150 ευρώ ανά στρέμμα.
Και να προστατεύσουμε το περιβάλλον και από τη άλλη να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Για αυτό προχωρούμε σε ένα εθνικό σχέδιο να συλλέγουμε το βρόχινο νερό μέσα από μικρά φράγματα και να κατασκευάσουμε έξυπνα αρδευτικά δίκτυα, κλειστά τα οποία θα προωθούν το νερό στις καλλιέργειες με φθηνό κόστος και από τη άλλη προστατεύοντας το νερό της πατρίδας μας.
Υπάρχει στρατηγική να γίνει ο αγρότης περισσότερο παραγωγικός και λιγότερο εξαρτώμενος από τις επιδοτήσεις, να παράξει και να γίνει πιο εργατικός;
O υφυπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας δεξιά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Νάτσιο μετά το πέρας της συνέντευξης που παραχώρησε στο “Σ.Θ.”
Οι επιδοτήσεις είναι απαραίτητες για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και εμείς κάνουμε μεγάλο αγώνα ώστε να συνεχισθεί η στήριξη μέσα από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό είναι μία προσπάθεια για την οποία συμφωνούν όλοι.
Από την άλλη βέβαια σήμερα ένας αγρότης δεν μπορεί να ζήσει μόνο από τις επιδοτήσεις όπως κάποτε. Σήμερα πρέπει να παράξει καλά προϊόντα, να τα πουλά σε καλές τιμές και να τα παράγει με χαμηλό κόστος παραγωγής
Για αυτό πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούμε. Πρέπει να μπει η γεωργία ακριβείας η ευφυής γεωργία. Πρέπει να μπουν νέοι μέθοδοι μέσα από το κινητό ένας αγρότης να χρησιμοποιεί άλλες πλατφόρμες μαζικής επικοινωνίας. Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να τον βοηθήσουν πότε πρέπει να ποτίσει, αν πρέπει να ποτίσει, πόσο νερό να ρίξει, αν θα πρέπει να λιπάνει, πότε πρέπει να λιπάνει, αν κινδυνεύει από κάποια ασθένεια ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα, από το τοπικό κλίμα που υπάρχει εκείνη τη στιγμή.
Όλα αυτά πρέπει να μπουν στη ζωή των αγροτών για να μπορέσουν να ρίξουν το κόστος παραγωγής και από τη άλλη να προστατεύουν το περιβάλλον. Και σε όλα αυτά το υπουργείο ετοιμάζει σχέδιο αλλά και μέσα από τη νέα ΚΑΠ 2021-2027 ετοιμάζει δράσεις για να υποστηρίξει αυτή την μετάβαση στο νέο τρόπο που πρέπει να καλλιεργούμε.
Ποια είναι η χρησιμότητα των συνεδρίων όπως το AgriBusiness Forum
Το συνέδριο είναι παρά πολύ σημαντικό, γιατί δίνει την ευκαιρία να ακουστούν οι προτάσεις, τα προβλήματα. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες και από την άλλη τις προτάσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε για να λύσουμε τα προβλήματα αυτά.