Στο τιμόνι της επιχείρησης η τέταρτη γενιά
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Η επιχείρηση «ΡΕΤΣΙΝΑ ΆΣΤΡΟΝ» συμπληρώνει 90 χρόνια αδιάλειπτης επαγγελματικής διαδρομής. Το σήμερα τη βρίσκει σε φάση πλήρους ανάπτυξης με την 4η γενιά στο τιμόνι της, που είναι έτοιμη να την οδηγήσει ακόμα ψηλότερα. Μια αξιοθαύμαστη πορεία με προμετωπίδες την ποιότητα, τη συστηματική δουλειά και το χαμηλό προφίλ. Ακόμα και στους σημερινούς καιρούς, της αποθέωσης του μάρκετινγκ, η επιχείρηση Καρακουλάκη επιμένει να πορεύεται βασισμένη σε ουσιαστικές αξίες και όχι σε δράσεις εφήμερου εντυπωσιασμού.
Ρετσίνα ΑΣΤΡΟΝ. Μιλήστε μας για την εταιρεία σας και την ιστορία της. Ποια τα συναισθήματά σας καθώς αυτή συμπληρώνει του χρόνου 90 χρόνια ζωής; Ένα θαυμαστό ρεκόρ συνεχούς λειτουργίας.
Η επιχείρησή μας υπάρχει από το 1935. Ιδρυτής ο Μικρασιάτης παππούς Σωκράτης Καρακουλάκης. Συνεχιστές ήδη η τετάρτη γενιά μιας και η επιχείρηση γράφει ιστορία που συμπληρώνει τα 90 χρόνια ζωής, διατηρώντας ζωντανή την επιθυμία για συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης μέσα από την αγάπη στην αμπελουργία και την οινολογία, στοιχεία που επέφεραν την εξελικτική πορεία του οινοποιείου. Η τέταρτη γενιά, ο Παναγιώτης, φέρελπις οινολόγος και ο Ιωάννης, ο επερχόμενος υπεύθυνος μάρκετινγκ, συνδυάζουν την εμπειρία, την κατάρτιση και τις σύγχρονες τεχνικές μεθόδους για τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Τις πρώτες ύλες από που τις προμηθεύεστε;
Ο οινοποιός καλείται να ξεδιπλώσει σε πολλά επίπεδα την ευγενική του τέχνη. Γι’αυτό καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ιδιαίτερη φροντίδα, ώστε η πρώτη ύλη να είναι κατάλληλη για να δώσει το ποιοτικό προϊόν που θέλουμε. Η οικογένεια Καρακουλάκη διατηρεί τους δικούς της αμπελώνες, οι οποίοι βρίσκονται σε προνομιούχα θέση, καθώς περιτριγυρίζονται από τους ορεινούς όγκους του Μενοικίου όρους, του Παγγαίου και του όρους Βερτίσκος. Αυτό συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του αμπελώνα του οινοποιείου, ενώ ο υδάτινος όγκος των νερών του Στρυμόνα παρέχει την κατάλληλη υγρασία. Ποια τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ρετσίνας σας; Δόγμα της οικογένειας Καρακουλάκη είναι “ναι στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα”. Η ρετσίνα ΑΣΤΡΟΝ είναι ένα προϊόν εμπνευσμένο. Μια γουλιά μόνο αρκεί για να πειστεί κάποιος πως η οινική μοναδικότητα είναι κάτι που χωρά σε μια φιάλη. Ντόπιες ποικιλίες, κατάλληλο φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερη προσοχή και προφύλαξη στο μάζεμα των σταφυλιών, γνώσεις και υψηλή τεχνογνωσία είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν τη ρετσίνα ΑΣΤΡΟΝ μοναδική.
Σε ποια γεωγραφική περιοχή εκτείνεται το δίκτυο πωλήσεων, πού διαθέτετε τα προϊόντα σας;
Ο νομός Σερρών είναι ο τόπος μας. Εδώ γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και δημιουργήσαμε. Είναι ο τόπος που μας τιμά και μας στηρίζει. Οι Σερραίοι είναι άνθρωποι που εκτιμούν το τίμιο και ποιοτικό προϊόν. Είναι καμάρι μας που η ρετσίνα ΑΣΤΡΟΝ ονομάζεται σερραϊκή ρετσίνα ΑΣΤΡΟΝ και είναι τιμή μας που οι Σερραίοι την προτιμούν. Η ρετσίνα ΑΣΤΡΟΝ όμως ταξιδεύει και στους όμορους νομούς Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Χαλκιδικής, αλλά υπάρχουν σοβαρές προτάσεις και για εξαγωγές.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, πώς προετοιμάζετε το μέλλον της οικογενειακής επιχείρησης;Τέταρτη γενιά με σπουδές και σύγχρονα προσόντα ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία της;
Τα χρόνια πέρασαν και οι δεξαμενές του οινοποιείου γέμισαν και ξαναγέμισαν. Η παράδοση ζυμώθηκε με τη νέα γενιά τον οινολόγο Παναγιώτη και τον τελειόφοιτο του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Σερρών Ιωάννη. Η επιχείρηση επενδύει συνεχώς σε εγκαταστάσεις, τεχνολογία, αμπελοκαλλιέργεια και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς στόχος της είναι η συνεχής εξέλιξη και παραγωγή ρετσίνας υψηλής ποιότητας. Εννοείται ότι δεν είναι όλα ρόδινα, αλλά η εκκίνηση είναι πάντα η ίδια αφοσίωση και η αγάπη για τη δουλειά μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα από τα μοναδικά προϊόντα στον κόσμο, τη ρετσίνα, αλλά και ο βιοπορισμός της οικογένειάς μας και των ανθρώπων που είναι μαζί μας σε αυτήν την πορεία δημιουργίας, από την καλλιέργεια των αμπέλων μας μέχρι και την πώληση του προϊόντος μας.