Παρουσιαστήκαν όπως κάθε χρόνο στην τοπική κοινωνία
Σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως και φέτος η αρχαιολογική σκαπάνη στον λόφο Παλαιόκαστρο, στην Τερπνή. Είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά που διενεργούνται ανασκαφές στο σημείο από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών και είθισται, στο τέλος της περιόδου, να παρουσιάζονται τα ευρήματα στο κοινό. Η σχετική εκδήλωση- παρουσίαση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Νιγρίτα.
Η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου, δήλωσε ότι η παρουσίαση γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να γίνει γνωστή η δουλειά που πραγματοποιούνται και να αναδειχθεί η πλούσια παράδοση της Βισαλτίας.
Θεώρησε σκόπιμο να αναφέρει τη συνεργασία που υπάρχει με όλους τους φορείς (Δήμο και εκκλησία) αλλά και το Φιλολογικό σύλλογο της Γαλλικής Γλώσσας Σερρών ο οποίος και οργανώνει, σε συνεργασία με την εφορία, τις επισκέψεις των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού στο αρχαιολογικό χώρο.
Το ανασκαφικό έργο θα συνεχιστεί
Οι εργασίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη της δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας, που αγκάλιασαν την ανασκαφική ομάδα και περιμένουν πολλά από αυτή και στο μέλλον.
Σχετικά μίλησαν στην εκδήλωση η δήμαρχος Βισαλτίας Βάνα Πλιάκου και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτης Γεώργιος Κελεμπέκης.
Η πρώτη ανασκαφή στο σημείο είχε ξεκινήσει το 1993 από την αρχαιολόγο Μαριάννα Καραμπέρη και σήμερα, το ερευνητικό έργο συνεχίζεται φέρνοντας στο φως ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα όπως:
- λατρευτικά οικοδομήματα όπως η τρίκλιτη βασιλική με εντυπωσιακά πολύχρωμα ψηφιδωτά και δάπεδα με λευκό μάρμαρο και γεωμετρικά σχήματα
- αμφορείς, λυχνάρια και άλλα πολυτελή αντικείμενα κεραμικής τέχνης, που προήλθαν από κάποιο Αττικό εργαστήρι, ή εισήχθησαν από τη Βόρειο Αφρική ή τη Μικρά Ασία
- κεραμικά με σύμβολα του Χριστιανισμού, όπως ένα όστρακο με εγχάρακτο σταυρό και ένα λυχνάρι με διάλιθο σταυρό και κλαδί φοίνικα
- ακόμη και κουβαρίστρες και βαρίδια για τον αργαλειό, δείγματα υφαντικής δραστηριότητας
Όλα τα ευρήματα, δείχνουν ότι στη θέση Παλαιόκαστρο υπήρχε μια πόλη με εξέχουσα θέση, που ευημερούσε από την εκμετάλλευση του χρυσού, είχε αναπτύξει το εμπόριο και άκμαζε για αιώνες. Από τους Ελληνιστικούς Χρόνους μέχρι και τους Πρωτοβυζαντινούς. Και ο μόνος γρίφος που έμεινε να λυθεί, είναι το όνομά της.