Ο Δ. Δάπης μιλά για τη ζωή του στο «Σ.Θ.»
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Μεγάλο πνευμόνι, με ακατάπαυστη διάθεση προσφοράς στον τόπο, ο Δημήτρης Δάπης.
Στην πολυκύμαντη ζωή του επέδειξε ισχυρό και σπάνιο προσαρμοστικό ένστικτο, που συνδυάστηκε με διαρκή και χωρίς εκπτώσεις προσφορά στον τόπο , με ήθος και αρχές που δεν παραβίασε ποτέ.
Πέρασε από πολλά κύματα, έκανε 20 δουλειές, σήκωσε το βάρος των σπουδών απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα οικονομικά ,υπηρέτησε καίριες θέσεις του τόπου επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα καθήκοντος , υπευθυνότητα, υπερασπιζόμενος το αξιακό του σύστημα κόντρα στο ρεύμα της εποχής και την πεπατημένη συμπεριφορά της κοινωνίας.
Περισσότερο όμως, από τις θέσεις που υπηρέτησε, τον χαρακτηρίζουν το πέρασμα από την θέση του προϊσταμένου στην ΕΑΣ Βισαλτίας, όπου προέβλεψε την κατάρρευση της και η δημαρχιακή του θητεία στο Δήμο Νιγρίτας την περίοδο 1999-2002, όπου έβαλε και εκεί ψηλά τον πήχη και δεν ενέδωσε στη διαμορφωμένη κακή νοοτροπία των παραγόντων και των πολιτών.
Έπειτα από χρόνους αρνήσεως και αντίστασης αποδέχθηκε την πρόσκληση του «Σ.θ» και «έπεσε» σαν μετεωρίτης απαντώντας σε καυτά ερωτήματα που του θέσαμε.
Απάντησε με ευθύτητα, ειλικρίνεια, επιχειρήματα αλλά κυρίως με την καθαρότητα και την αγνότητα που τον διακρίνει ως άνθρωπο και ενεργό πολίτη.
Κύριε Δάπη η ζωή σας γεμάτη εμπειρίες και πολυεπίπεδο προσωπικό αγώνα. Ας μάθουμε πρώτα την οικογενειακή σας προέλευση και πως φτάσατε να σπουδάσετε οικονομικά;
Ο Δημήτρης Δάπης στην αίθουσα σύνταξης του «Σ.Θ.» ενώ συνομιλεί με τον Δημήτρη Νάτσιο
Προέρχομαι από οικογένεια αγροτών και συγκεκριμένα καπνοπαραγωγών. Ας μη γελιόμαστε κύριε Νάτσιο στην ηλικία των 18 χρονών εκείνο που σκέπτεσαι είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Έκρινα ότι με τις σπουδές στα οικονομικά θα έχω περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
Μετά την απόκτηση πτυχίου σας στα οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, ζήσατε στη Γαλλία διεκδικώντας απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ποιος σας παρακίνησε για αυτή σας την πρωτοβουλία – σε μία εποχή που η λήψη μεταπτυχιακού στο εξωτερικό δεν ήταν και πολύ συνηθισμένη και σε τι σας βοήθησε η απόκτηση του τίτλου αυτού στην επαγγελματική σας πορεία
Όταν τελείωνα τις σπουδές μου το 1977 είχα αποφασίσει να πάω στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές. Δεν ήταν διακαής πόθος να γίνω πανεπιστημιακός δάσκαλος, αλλά πίστευα ότι με ένα μεταπτυχιακό και με καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας θα ήταν πιο εύκολη η επαγγελματική αποκατάσταση χωρίς να χρειασθεί να προσκυνήσω κάποιον. Σημειωτέο ότι στην Ελλάδα την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν μεταπτυχιακά. Στη Θεσσαλονίκη παράλληλα με τις σπουδές δούλεψα ως σερβιτόρος σε 13 επιχειρήσεις. Σε μία απ’ αυτές ερχόταν ένας πελάτης ο οποίος δούλευε ως κοστολόγος σε μεγάλη επιχείρηση. Όταν του εκμυστηρεύτηκα τις σκέψεις μου συνέστησε να πάω στην Αγγλία για κοστολόγος.
Έκανα την ερευνά μου και διαπίστωσα ότι τα αγγλικά πανεπιστήμια έχουν δίδακτρα. Παρ’ όλο που στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο ως ξένη γλώσσα είχα τα αγγλικά, έκανα στροφή και πήγα Γαλλία που τα πανεπιστήμια δεν είχαν δίδακτρα διότι οι οικονομικές δυνατότητες ήταν περιορισμένες.
Και στη Γαλλία ακόμη και χωρίς πληρωμή διδάκτρων έκανα διάφορες δουλειές, παράλληλα με τις σπουδές, για να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της ζωής.
Το 1983 όταν είχα εκπληρώσει τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις και είχα στα χέρια μου ένα μεταπτυχιακό και καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας δεν μπορώ να πω ότι μέτρησαν αυτά τα προσόντα στις διάφορες προκηρύξεις. Επιλέγονταν άτομα με πολύ λιγότερα προσόντα. Εκεί που μέτρησε το μεταπτυχιακό ήταν στην προκήρυξη που έκανε το τμήμα λογιστικής του ΤΕΙ ΣΕΡΡΏΝ1 το 1998. Ήμουν ωρομίσθιος στο ΤΕΙ από το 1985 και το 1998 έγινα μόνιμος καθηγητής.
Ο Δημήτρης Δάπης Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Παρίσι. Υπάλληλος σε κρεπερί( 1978)
Υπήρξατε προϊστάμενος λογιστηρίου στην ΕΑΣ Βισαλτίας και παραιτηθήκατε διατυπώνοντας ενστάσεις για την ακολουθουμένη πολιτική, που ήταν όμως προσαρμοσμένη στα συνδικαλιστικά δεδομένα της εποχής. Έγκαιρα και εγγράφως ( με αρθρογραφία) προβλέψατε την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος και την χρεοκοπία. Πως νιώθετε σήμερα που οι προβλέψεις σας επαληθεύτηκαν; Δεν υπήρχαν τότε άλλες τέτοιες φωνές σαν την δική σας να προβλέψουν και να αντισταθούν στον κατήφορο που ερχόταν νομοτελειακά;
Στην Ένωση αγροτικών προσλήφθηκα το 1984 με ένα καθεστώς που η ΑΤΕ χρηματοδοτούσε τις συνεταιριστικές οργανώσεις για την πρόσληψη επιστημόνων με μεταπτυχιακές σπουδές πληρώνοντας τους μισθούς και τις εργοδοτικές εισφορές για 2 χρόνια. Όταν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο προϊστάμενός λογιστηρίου με τον νόμο Κουτσόγιωργα τοποθετήθηκε στην εθνική τράπεζα, μου πρότεινε το διοικητικό συμβούλιο να αναλάβω προϊστάμενος λογιστηρίου σταματώντας την σύμβαση με την ΑΤΕ και προσλαμβάνοντάς με ως μόνιμο υπάλληλο. Δεν αποδέχθηκα στην αρχή την πρόταση διότι είχα τους ενδοιασμούς μου. Πολλά πράγματα δεν μου άρεσαν. Μετά από συνεχείς πιέσεις αποδέχθηκα και έγινα προϊστάμενος λογιστηρίου τον Νοέμβριο του 1984 και παρέμεινα έως τον Ιούλιο 1987.Σην θητεία μου στην Ένωση προσπάθησα να κάνω πολλές προτάσεις για το συμμάζεμα των οικονομικών.
Το 1985 οι υπάλληλοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις έπαιρναν 15ο μισθό. Ήταν το επίδομα ισολογισμού. Όταν παρουσιάσθηκε έλλειμμα 3.000.000 δρχ για πρώτη φορά στον ισολογισμό της χρήσης 1985, εισηγήθηκα ως προϊστάμενος λογιστηρίου να μην δοθεί το επίδομα ισολογισμού σε 60 υπαλλήλους. Με 60.000 δρχ που ήταν το επίδομα για τον κάθε υπάλληλο η συνολική δαπάνη του επιδόματος ισολογισμού θα ήταν 3.600.000 δρχ. Η ζημία από 3.000.000 δρχ θα διευρυνόταν στα 6.600.000 δρχ. Πρότεινα στο διοικητικό συμβούλιο να μην δοθεί για την χρονιά εκείνη το επίδομα ισολογισμού.
Το διοικητικό συμβούλιο τότε ενέκρινε την εισήγησή μου και δεν δόθηκε το επίδομα ισολογισμού εκείνη τη χρονιά αλλά ούτε και στη συνέχεια διότι δεν υπήρξαν ποτέ κέρδη.
Άλλη πρόταση που έκανα ήταν να κοπεί η αμοιβή εκτός έδρας . Υπάλληλοι που μετακινούνταν στα χωριά της επαρχίας Βισαλτίας, για διάφορες εργασίες έπαιρναν επί πλέον το 1/25 του μισθού τους για κάθε μετακίνησή τους. Και στην Τερπνή ακόμη εάν μετακινείτο κάποιος έπαιρνε εκτός έδρας .Ένας υπάλληλος μπορούσε να έχει 25 μετακινήσεις στον ίδιο μήνα. Στην περίπτωση αυτή έπαιρνε τον μισθό του και άλλον ένα ακόμη μισθό από την αμοιβή εκτός έδρας. Στην πρόταση για κατάργηση της αμοιβής εκτός έδρας αντιτάχθηκε το επιχείρημα ότι αυτό προβλέπεται από την σύμβαση των συνεταιριστικών οργανώσεων με την ΠΑΣΕΓΕΣ και θα ήταν παράνομο να καταργηθεί. Για να υπερπηδηθεί το εμπόδιο αυτό πρότεινα και αποδέχθηκε το διοικητικό συμβούλιο να ορίσει έδρα της Ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Βισαλτίας όλη την επαρχία Βισαλτίας, δηλαδή από το Λειβαδοχώρι μέχρι τα Κερδύλλια. Με αυτό τον τρόπο καταργήθηκε η αμοιβή εκτός έδρας των υπαλλήλων οι οποίοι στη συνέχεια έπαιρναν μόνο τα οδοιπορικά τους.
Άλλη εισήγηση ήταν να απολυθεί το πλεονάζον προσωπικό. Ήταν σκληρό μέτρο αλλά ήταν απαραίτητο. Οι υπάλληλοι που θα έφευγαν δεν θα χάνονταν. Σταδιοδρόμησαν στο ιδιωτικό τομέα και δεν χάθηκαν όταν αργότερα αποχώρησαν οικειοθελώς, λόγω χρεοκοπίας της ένωσης . Όμως η παραμονή τους σε μια υπηρεσία που είχε ζημίες με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε στην πτώχευση όπως και έγινε.
Τον Μάιο 1987 εκλέχθηκε νέα διοίκηση και τον Ιούλιο 1987 αποχώρησα από την Ένωση διαφωνώντας με ενέργειες της τότε διοίκησης. Η νέα διοίκηση βρήκε 60 υπαλλήλους και σε τρία χρόνια σχεδόν τους διπλασίασε. Το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας ενός υπαλλήλου ήταν περίπου 5.000.000 δρχ . Για να ανταποκριθεί σε αυτό το τεράστιο έξοδο δανείζονταν συνεχώς από την Α.Τ.Ε
Κάποιοι από τους υπαλλήλους και από τους διοικούντες με λοιδορούσαν και έλεγαν κατά τους πρώτους μήνες της οικειοθελούς αποχώρησης μου: «Ο Δάπης εισηγούνταν απολύσεις ενώ η νέα διοίκηση προβαίνει σε προσλήψεις» (μου θυμίζει την φράση που χρησιμοποιούν πολλοί στο ποδόσφαιρο « η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση») . Άλλοι πάλι έλεγαν :«τόσο μυαλό είχε ο Δάπης παράτησε την θέση του προϊσταμένου λογιστηρίου στην Ένωση και άνοιξε λογιστικό γραφείο για να κάνει αιτήσεις στον κόσμο»! Το έλεγαν αυτό βέβαια διότι οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι αμείβονταν πολύ καλά. Οι αμοιβές τους ήταν μεγαλύτερες και από αυτές των υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών. Μετά από 2-3 χρόνια επήλθε στάση πληρωμών. Πρώτοι αποχώρησαν οι νεοπροσληφθέντες. Αυτοί που είχαν πάνω από 25 χρόνια υπηρεσίας βγήκαν στην σύνταξη . Αυτοί που έμειναν ήταν πολύ λίγοι και αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στην πληρωμή των δεδουλευμένων τους, παρά τις συνεχείς ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων και την διαγραφή που γίνονταν στα χρέη των συνεταιριστικών οργανώσεων. Αυτή είναι μια μικρογραφία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο όσα εισηγήθηκα δεν ήταν θέμα οικονομικών γνώσεων αλλά θέμα απλής λογικής και νοικοκυροσύνης. Η νέα διοίκηση βέβαια είχε άλλη άποψη και οδήγησε την Ένωση σε χρεοκοπία.
Δεν νιώθω ευχάριστα που επαληθευτήκαν οι προβλέψεις μου. Θα ήμουν ευτυχής εάν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το συνεταιριστικό κίνημα είχε μεγάλες δυνατότητες. Όταν όμως οι διοικούντες παίρνουν αποφάσεις που δεν έχουν αντίκτυπο στη δικά τους τσέπη αλλά τις συνέπειες τις υφίστανται οι αγρότες έχουμε αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα.
Ενδεχομένως να υπήρχαν και άλλες φωνές δεν το γνωρίζω. Εγώ έβλεπα την δική μας επιχείρηση.
Εκλεγήκατε δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, μια τεράστια επιτυχία που είχε να συμβεί 40 χρόνια στο Δήμο σας. Πως αποφασίσατε να διεκδικήσετε το δημαρχιακό αξίωμα και ποια γεύση σας άφησε η άσκηση διοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκηση; Δεν διεκδικήσατε την επανεκλογή σας για δεύτερη θητεία.
Απο την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τον Δήμαρχο Δημήτρη Δάπη στην πλατεία της Νιγρίτας.
Δεν ήταν διακαής μου πόθος να γίνω εγώ δήμαρχος αλλά να δημιουργηθεί ένα σωστό διοικητικό σχήμα το οποίο θα λειτουργούσε κατά τρόπο διαφορετικό από αυτόν που λειτουργούσε μέχρι τότε. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 1998 καταβλήθηκε προσπάθεια δημιουργίας ενός αξιόλογου συνδυασμού. Δύο μήνες πριν τις εκλογές και ενώ είχαμε είδη ανοίξει το εκλογικό μου κέντρο αποφάσισα να εγκαταλείψω διότι έβλεπα ότι δεν καταφέρναμε να συγκροτήσουμε τον συνδυασμό που ονειρευόμασταν.
Δεν ήθελε πολύ για να φθάσουμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τέσσερις –πέντε συγκεκριμένοι δημότες εάν εντάσσονταν στον συνδυασμό θα είχαμε αγγίξει το τέλειο.
Για δύο ημέρες το εκλογικό μας κέντρο ήταν κλειστό. Ένας πρώην δήμαρχος με αναζήτησε και όταν βρεθήκαμε μου είπε «βρε άνθρωπε εσύ είσαι εγκληματίας, το ρεύμα είναι μαζί σου βγαίνεις πανηγυρικά και εσύ τα παρατάς και φεύγεις ».Η απάντησή μου βέβαια ήταν ότι εγώ δεν ήθελα απλά να εκλεγώ .Εκείνο που μ’ ενδιέφερε ήταν να έχουμε ένα αξιόλογο διοικητικό σχήμα που θα λειτουργούσε χωρίς προβλήματα
Μετά την παρέλευση δύο ημερών φίλοι του συνδυασμού άνοιξαν το εκλογικό κέντρο με αποτέλεσμα να με φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Ομολογώ ότι εάν δεν έκαναν την κίνηση αυτή οι φίλοι του συνδυασμού όλα θα είχαν σταματήσει εκεί. Η συνέχεια είναι γνωστή .Ο συνδυασμός εκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή με 53%.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν πολλά. Πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχαμε από τα μέσα του πρώτου χρόνου. Στο τέλος του πρώτου χρόνου έβλεπα ότι με τον ρυθμό που πηγαίναμε στο τέλος της τετραετίας δεν θα είχαμε σοβαρό έργο να επιδείξουμε. Αυτό το θεωρούσα τελείως προσβλητικό και άδικο διότι είχαμε τη διάθεση ,το πάθος ,το όραμα. Κάτω απ’ αυτή την ψυχολογική πίεση ετοιμάσθηκα να υποβάλω παραίτηση και μάλιστα ετοίμασα επιστολή που εξηγούσα τους λόγους της παραίτησής μου. Γνωστοποίησα την σκέψη μου σε 5 φίλους οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο δημοτικό συμβούλιο και όλοι τους με ένα στόμα με απέτρεψαν να προβώ σ’ αυτή την ενέργεια. Το επιχείρημά τους ήταν ότι μετά την παραίτησή μου ο συνδυασμός θα μπορούσε να εκλέξει όποιον θέλει να κάνει «τα εγκλήματα» και ο κόσμος θα τα φόρτωνε σε μένα. Ήταν η δεύτερη φορά που οι φίλοι με την στάση τους με «εξανάγκασαν» να αναθεωρήσω την απόφασή μου .Αποφάσισα λοιπόν να ολοκληρώσω τη θητεία μου αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενος ότι δεν ήταν δυνατό να πετύχουμε απόλυτα τον στόχο που είχαμε θέσει.
Η αντιπολίτευση μαζί με τους αποσκιρτήσαντες από τον δικό μου συνδυασμό έκαναν 17 ενστάσεις επί αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Δεν δικαιώθηκαν σε καμία. Δημοσίευσαν στον τοπικό τύπο πάνω από 40 επιστολές. Τα θυμάμαι και θυμώνω διότι σκέφτομαι το χάσιμο χρόνου για την προετοιμασία και την παράσταση στην εκδίκαση των ενστάσεων και για τις απαντήσεις στις επιστολές.
Από τους ψηφοφόρους μου δεν έχω κανένα παράπονο. Με καταλάβαιναν ,με υποστήριζαν και μου έδιναν κουράγιο. Δεν μπορώ να πω το ίδιο όμως και για αρκετούς από τους συνεργάτες μου.
Οι αποσκιρτήσαντες από τον συνδυασμό μου μαζί με την αντιπολίτευση με στόλισαν με όλα τα κοσμητικά επίθετα της ελληνικής γλώσσας στις επιστολές τους στον τύπο.
Άχρηστος, εμπαθής ,επιδειξιομανής, αρχιμάστορας της διαπλοκής,αδύναμος,ανίκανος,κακοήθης,σκάρτος,αναξιόπιστος,ψεύτης,υβριστής, μικρόψυχος,καιροσκόπος,φιλάργυρος,ταπεινός,τραμπούκος,τυχοδιώκτης.
Εύχομαι αυτοί που έγραφαν αυτά να έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους με αρχές και να έχουν πετύχει στη ζωή τους περισσότερα πράγματα από μένα.
Σας παραδίδω φωτοτυπίες των εφημερίδων της εποχής εκείνης για να μην νομίζετε ότι αυτά είναι στη φαντασία μου.
Όσο διαρκούσε αυτός ο καταιγισμός των δημοσιεύσεων στον τοπικό τύπο σε μία από τις επισκέψεις μου στη μητέρα μου μου είπε : ακόμη «γαυγίζουν» οι άλλοι.
Ωχ είπα. Τι θα ακούσω στη συνέχεια .Δεν είχε ξαναγίνει κουβέντα δεν ήξερα τι γνωρίζει, τι διάβασε ,τι άκουσε ενδεχομένως στην τηλεόραση. Είχα μεγάλη αγωνία για το τι θα ακολουθούσε. Θα με στεναχωρούσε εάν μου έλεγε ,βάλε λίγο νερό στο κρασί και κοιτάξτε να τα βρείτε. Αμέσως όμως διαλύθηκε ο φόβος που είχα όταν μου είπε «κάνε αυτό που λέει η συνείδησή σου και ας γαυγίζουν» .Δηλαδή προτιμούσε να βλέπει το παιδί της να υποφέρει, να τσαλακώνεται παρά να ξεφύγει από τις αρχές του. Με πλημμύρισαν συναισθήματα χαράς ,ικανοποίησης και υπερηφάνειας. Τότε συνειδητοποίησα σε μεγάλο βαθμό το πόσο ρόλο παίζει η ανατροφή στο σπίτι. Ήμουνα πολύ υπερήφανος για τους γονείς μου και για τις αρχές με τις οποίες μας μεγάλωσαν .
Το μόνο που μου ζήτησε ήταν να ζητήσω από τον εκδότη τοπικής εφημερίδας που ήταν συνδρομήτρια να μην την στέλνει εφημερίδα διότι δεν ήθελε να τα διαβάζει.
Δεν διεκδίκησα την επανεκλογή μου για τον ίδιο λόγο που ήθελα να αποσυρθώ δύο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση 1998. Δεν είδα την προθυμία από ικανούς ανθρώπους, εκτός από αυτούς που έμειναν μαζί μου και παλέψαμε μέχρι τέλος, να εμπλακούν με τα κοινά.
Ένας άλλος σπουδαίος λόγος που δεν ασχολήθηκα με το δήμο είναι το καθεστώς ατιμωρησίας των δημοτικών υπαλλήλων. Επέβαλα την ανώτατη ποινή που προβλέπεται για τον δήμαρχο 5 φορές για σοβαρές παραβάσεις και αυτές ακυρώθηκαν στο υπηρεσιακό συμβούλιο το οποίο αποτελείται από 4 δημοτικούς υπαλλήλους και ένα δικαστικό. Μόνο ο δικαστικός συνηγορούσε στο να γίνει δεκτή η ποινή. Οι δημοτικοί υπάλληλοι επιδείκνυαν συναδελφική αλληλεγγύη . Να με συγχωρείστε αλλά εδώ παίζεται το θέατρο του παραλόγου. Ο δήμαρχος καταντά ανδρείκελο.
Είναι τελικά αλήθεια ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα δημοτικά υπακούουν στα κελεύσματα των ψηφοφόρων, οι οποίοι υποκριτικά θέλουν αξιοκρατία και διαφάνεια αλλά, τις περισσότερε φορές, το εννοούν για τους άλλους και όχι για τους ίδιους;
1998 Το εκλογικό κέντρο του Δημήτρη Δάπη την περίοδο που ήταν υποψήφιος δήμαρχος Νιγρίτας
Βεβαίως και είναι αλήθεια. Οι περισσότεροι ψαρεύουν σε θολά νερά.
Δεν υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων. Χρησιμοποιούν τις ωραίες λέξεις αξιοκρατία, διαφάνεια, ισονομία ,ισοπολιτεία στα προγράμματά τους αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζουν τίποτα από αυτά. Σας καταθέτω δημοσίευμα των τοπικών εφημερίδων της Νιγρίτας όπου εξηγούσα πως θα γίνονται οι προσλήψεις. Ένα θέμα που καίει και όλοι ευελπιστούν σε κάποια πρόσληψη. Έλεγα σ ’αυτή την δημοσίευση ότι οι προσλήψεις για μόνιμο προσωπικό θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, για δε το εποχικό προσωπικό θα γίνονται από επιτροπή που θα συμμετέχουν οι αρχηγοί των συνδυασμών που θα εκλεγούν και θα λαμβάνονται υπ’ όψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Όταν το διάβασε ένας υποψήφιος δήμαρχος σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις με κορόιδεψε λέγοντας «έτσι θέλεις να εκλεγείς δήμαρχος;». Φυσικά η απάντησή μου ήταν ότι δεν είναι διακαής μου πόθος να εκλεγώ αλλά εάν γίνει αυτό να έχω το κεφάλι μου ήσυχο ότι δεν έχω τάξει σε κανέναν.
Στη Νιγρίτα και στον Δήμο Βισαλτίας που δημιουργήθηκε με τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη διακρίνουμε μία ιδιαιτέρως τυχοδιωκτική στάση από την πλευρά των εμπλεκομένων με τα κοινά. Μεταπηδούν εύκολα από τον έναν υποψήφιο δήμαρχο στον άλλο, και βγάζουν προς τα έξω μία συμπεριφορά στυγνής συναλλαγής; Συχνές οι διασπάσεις των δημοτικών παρατάξεων, οι αποστασίες και μια διαρκής αναστάτωση στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Τι φταίει και από πού πιστεύετε ότι πηγάζει αυτή η παθογένεια;
Για να περιορισθεί αυτό το φαινόμενο – γιατί να εξαλειφθεί τελείως είναι αδύνατο – πρέπει να μπαίνουν αυστηρά κριτήρια στην επιλογή των υποψηφίων. Ως κριτήριο πρέπει να μπαίνει ένας αποδεκτός κώδικας αξιών και όχι ο αριθμός ψήφων που έλαβε σε προηγούμενες αναμετρήσεις ο υποψήφιος. Παρεισφρύουν άτομα που το μόνο τους κίνητρο είναι το ίδιο όφελος και όχι η προσφορά στον τόπο τους .Εάν δεν πετύχουν το στόχο τους είναι έτοιμοι να αποσκιρτήσουν και να ενταχθούν σε άλλους συνδυασμούς. Άκρως επικίνδυνα άτομα.
Ποια είναι η θέση σας στην πρόσληψη των ειδικών συμβούλων στους δήμους και τι κάνατε εσείς στη θητεία σας;
2001: Ο Δημήτρης Δάπης με τον Νίκο Γκάλη στη δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος προς τιμήν του την ημέρα που τον τίμησε για την προσφορά του στον αθλητισμό
Ο νόμος προβλέπει την πρόσληψη ειδικών συμβούλων σε αριθμό ίσο με τους αντιδημάρχους. Δεν είμαι αντίθετος εάν αυτοί που προσλαμβάνονται ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Είμαι αντίθετος στο να καλύπτεις τη θέση με κάποιον που στην ουσία κάνει την πρακτική του στο Δήμο. Κάποιον που αντί να δίνει κάποιες βοήθειες να χρειάζεται να τον εκπαιδεύεις. Στην δική μου θητεία είχαμε δύο αντιδημάρχους και συνεπώς μπορούσαμε να προσλάβουμε δύο ειδικούς συμβούλους.
Κάναμε προκήρυξη για έναν οικονομολόγο και έναν πολιτικό μηχανικό. Και για τους δύο βάλαμε ως προϋπόθεση πενταετή προϋπηρεσία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οικονομολόγο δεν βρήκαμε και δεν καλύφθηκε η θέση στην τετραετία. Τον πολιτικό μηχανικό ο οποίος δεν μας κάλυπτε στο 100% τον πήραμε μετά την παρέλευση 1,5 χρόνου. Τον προσλάβαμε δηλαδή για 2,5 χρόνια.
Είσαστε καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών για 35 χρόνια. Πιστεύετε ότι το ίδρυμα εξάντλησε όλες τις δυνατότητες του να βοηθήσει τη σερραϊκή κοινωνία στον τομέα της ανάπτυξης; Πως είδατε τον μετασχηματισμό των ΤΕΙ και την βαρύγδουπη μετονομασία του δικού μας (μαζί με άλλα) σε Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Είχε ανάγκη η τεχνική εκπαίδευση αυτή την αλλαγή ή λαϊκίστικες ψηφοθηρικές επιδιώξεις οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη;
Το επίπεδο των πτυχιούχων όλων των ειδικοτήτων του ΤΕΙ πριν την ανωτατοποίηση ήταν πολύ υψηλό. Θα μιλήσω για το τμήμα λογιστικής του οποίου ήμουν καθηγητής. Συναντούσα συναδέλφους στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη λογιστές και επιχειρηματίες οι οποίοι μου μιλούσαν με τα καλλίτερα λόγια για το επίπεδο των τελειοφοίτων μας που έκαναν την πρακτική τους στα λογιστικά τους γραφεία ή στα λογιστήρια των επιχειρήσεών τους. Πολλούς αποφοίτους που έκαναν την πρακτική τους κράτησαν στις επιχειρήσεις τους. Πιστεύω ότι το ΤΕΙ δεν είχε εξαντλήσει τις δυνατότητες του για την υποβοήθηση στον τομέα της ανάπτυξης. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Με την προηγούμενη κατάσταση το ΤΕΙ έβγαζε έτοιμα στελέχη εφαρμογής. Είχαν οι φοιτητές πολλά εργαστήρια και είχαν και εξάμηνη πρακτική άσκηση. Τώρα έχουν περισσότερη θεωρητική κατάρτιση αλλά υστερούν στον πρακτικό τομέα. Ένα θετικό είναι ότι τώρα μπορούν οι απόφοιτοι να συνεχίσουν τα διδακτορικά τους στις Σέρρες.
Εμένα εάν με ρωτάτε θα σας απαντήσω ευθαρσώς ότι θα προτιμούσα την προηγούμενη κατάσταση. Αυτά όσον αφορά την ανωτατοποίηση.
Με την συγχώνευση όμως των ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ,ΚΑΒΑΛΑΣ και ΣΙΝΔΟΥ με το διεθνές πανεπιστήμιο που έχει την έδρα στη ΘΈΡΜΗ μόνο αρνητικά υπάρχουν. Όταν χάνεις την διοίκηση από τις Σέρρες και όλα τα νήματα κινούνται από το διεθνές πανεπιστήμιο είναι επόμενο να υπάρχουν καθυστερήσεις ,αρρυθμίες και γκρίνιες. Τα άλλα πρώην ΤΕΙ της ΚΑΒΑΛΑΣ και ΣΙΝΔΟΥ έχουν αντιπρύτανη στις έδρες τους, το πρώην ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ με δύο μεγαλύτερα τμήματα σε αριθμό φοιτητών – το τμήμα οικονομικών σπουδών και το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων – δεν έχει. Δεν έχουμε επαρκή εκπροσώπηση στην λήψη των αποφάσεων και αυτό θα έχει επιπτώσεις. Παράδειγμα το τμήμα οικονομικών σπουδών είχε 16 μόνιμους καθηγητές πριν κάποια χρόνια και τώρα έχει 9. Εαν κατανεμηθούν θέσεις καθηγητών από το υπουργείο στο διεθνές πανεπιστήμιο τα μέλη της διοικούσας επιτροπής είναι τόσο φιλεύσπλαχνοι και θα πουν να δώσουμε κάποιες θέσεις στο τμήμα οικονομικών σπουδών των Σερρών που υστερεί σε ακαδημαϊκό προσωπικό ή θα κοιτάξει ο καθένας το campus από το οποίο προέρχεται;
Διδασκαλία στο τμήμα λογιστικής του ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ το μακρινό 1998. Στο βάθος δεξιά ο Δημήτρης Δάπης
Η υπόθεση αποκάλυψης εκμετάλλευσης των φοιτητών ( μαθητών) από εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ είχε πέσει στην αντίληψη σας
To 2015, μετά από κάποιες δημοσιεύσεις, συνεκλήθη η συνέλευση του τμήματος λογιστικής και ζήτησε την διενέργεια έρευνας, από την εισαγγελία ΣΕΡΡΏΝ.
Κλήθηκαν στον ανακριτή για κατάθεση όλοι οι καθηγητές του τμήματος λογιστικής
Στις 22-4-2015, όταν κλήθηκα να καταθέσω , αυτά που κατέθεσα γραπτώς ήταν τα εξής:
Δεν έχω ιδία αντίληψη για τις καταγγελίες ότι δίδονται τα θέματα των εξετάσεων ορισμένων μαθημάτων, που θα μπουν μετά από λίγες ημέρες στις εξετάσεις, σε φοιτητές που πηγαίνουν σε φροντιστήρια της πόλεως των Σερρών. ΚΑΙ
Επίσης ότι πληρώνονται από τους φοιτητές 200-250 € ανά μάθημα για διδασκαλία μόνο των θεμάτων που θα μπουν στις εξετάσεις, μέσα σε ένα δίωρο σε όλο το εξάμηνο .
Σημειώνω ότι για να γίνει αυτό απαιτείται συνεργασία καθηγητή του τμήματος λογιστικής με αυτούς που διδάσκουν στα φροντιστήρια.
Τα φροντιστήρια πανεπιστημιακών μαθημάτων δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που ακούγεται όμως ότι συμβαίνει στις Σέρρες είναι εντελώς διαφορετικό. Εάν αληθεύουν οι διαδόσεις αυτό είναι ανέντιμο , ανήθικο, απάνθρωπο και καταδικαστέο.
Η κρίση έχει διαλύσει τα πάντα. Οι οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση , ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει ραγδαία αυξηθεί , οι νέοι μεταναστεύουν και πολλά άλλα δεινά βιώνουν οι Έλληνες.
Εάν πράγματι συμβαίνει αυτό θα συνιστούσε θρασύτητα να υπάρχουν εκπαιδευτικοί να αισχροκερδούν με αυτό τον ανέντιμο τρόπο.
Οι φοιτητές του τμήματος προσφάτως (Μάρτιος 2015) αλλά και παλαιότερα (Οκτώβριος 2012),έκαναν σχετικές καταχωρήσεις – καταγγελίες στο internet.
Επισυνάπτω εκ καθήκοντος ορισμένες απ’ αυτές .
Έγινε έρευνα και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχαν επώνυμες καταγγελίες.
Κάποιοι εκπλήσσονται και λένε: μα τόσα χρόνια δεν υπέπεσε στην αντίληψη κανενός.
Εύκολο είναι να λέγεται αυτό αλλά παραγνωρίζουν το γεγονός ότι από κατήγορος μπορείς εύκολα να βρεθείς κατηγορούμενος εάν δεν έχεις στοιχεία.
Δυστυχώς η υπόθεση αυτή μπορεί να συνεχιζόταν και σήμερα εάν δεν υπήρχαν κάποιοι φοιτητές να θυσιαστούν και να κάνουν επώνυμες καταγγελίες.
Παρατηρούμε ότι απ’ όπου κι αν περάσατε ταρακουνήσατε τα λιμνάζοντα ύδατα.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ.2019. Συναυλία με το μουσικό σχήμα «επιμένουμε παραδοσιακά» στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στην αρχή της συνέντευξης σας είπα ότι σε ηλικία 22 χρονών αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό για επαγγελματική αποκατάσταση χωρίς να χρειασθεί να προσκυνήσω κάποιον. Τι διαπιστώνετε όταν ένας νέος προβαίνει σ’ αυτή την ενέργεια; Δεν διαπιστώνετε ότι οι έννοιες της αξιοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης είναι βαθιά ριζωμένες μέσα του; Όταν έχεις αυτές τις αρχές και τις κάνεις πράξη στη ζωή σου δεν μπορείς να ευνοήσεις αλλά ούτε και να αδικήσεις. Όταν διαπιστώνεις το παράνομο ,το άδικο, το παράτυπο σε τυραννά η φωνή της συνειδήσεως η οποία είναι πολύ βασανιστική. Ηρεμείς μόνο όταν πάρεις θέση και το αντιμετωπίσεις. Αυτή είναι η συμπεριφορά μου και δεν αλλάζει. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με κάποια πράγματα .Δεν επαναπαύομαι στο μισθό που παίρνω αλλά έρχομαι σε ρήξεις. Δεν είναι ότι καλλίτερο αλλά τουλάχιστον είμαι ήσυχος με την συνείδησή μου.
Θητεύσατε στη διοίκηση της ιστορικής ΑΕ Νιγρίτας, η οποία διέπρεψε στη Δ΄ Εθνική για πολλά χρόνια, αγωνίστηκε στη Γ’ Εθνική και υπήρξε ομάδα πρότυπο, στην οργάνωση του ποδοσφαίρου σε καθεστώς ημιεπαγγελματισμού. Πως επιτεύχθηκε αυτό; Υπήρχαν δυνατότητες η ομάδα αγωνιστικά να πετύχει κάτι περισσότερο;
Ασχολήθηκα πάρα πολλά χρόνια με την ΑΕΝ. Το 1982 σε μία γενική συνέλευση της ομάδας οι παράγοντες της διοικήσεως, που παρέμειναν οι ίδιοι για πολλά χρόνια, ήταν προβληματισμένοι και διστακτικοί να συνεχίσουν να υπηρετούν την ομάδα διότι ήταν μεγάλο το φορτίο. Είχα προτείνει να σχηματισθεί μία άτυπη οικονομική επιτροπή της οποίας η μόνη αρμοδιότητα θα ήταν η εξεύρεση εσόδων ώστε η διοίκηση να ήταν απερίσπαστη στο διοικητικό της έργο. Η επιτροπή δημιουργήθηκε και φυσικά εντάχθηκα σ ’αυτή. Τις περισσότερες λαχειοφόρες αγορές με δώρο ακριβά αυτοκίνητα τις έκανα εγώ. Η πορεία μας στο πρωτάθλημα της Δ ΕΘΝΙΚΉΣ μέχρι το 1989 ήταν εντυπωσιακή. Όμως η καλλίτερη περίοδος για την ΑΕΝ ήταν η πρώτη περίοδος της θητείας της στη Γ ΕΘΝΙΚΗ 1989-1992 με πρόεδρο τον Γιώργο Ακριτίδη. Αυτή την περίοδο η ομάδα είχε έναν χαρισματικό πρόεδρο ο οποίος έχαιρε εκτίμησης όχι μόνο στον βορειοελλαδικό χώρο αλλά στο πανελλήνιο. Μαζί του υπήρχε μία ομάδα παραγόντων – εργατών, που ο καθένας έπαιρνε άριστα στο πόστο του. Υπήρχε άριστη συνεργασία μεταξύ διοίκησης προπονητού , ποδοσφαιριστών και φιλάθλων και αυτό έβγαινε προς τα έξω. Στην περίοδο των μεταγραφών τα ταλέντα του νομού έδειχναν μία προτίμηση στην ΑΕΝ .Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό και με τις άριστες σχέσεις που είχε αναπτύξει ο πρόεδρος με όλους τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες του νομού, βοηθούσε στην επιτυχία των μεταγραφών. Στο ερώτημα εάν μπορούσε να επιτύχει κάτι περισσότερο θα πω ότι η ΑΕΝ είχε διοίκηση χωρίς υπερβολή να υπηρετήσει ακόμη και ομάδα Α ΕΘΝΙΚΗΣ ,είχε ποδοσφαιριστές οι οποίοι πριν απ’ αυτή την περίοδο ή και άλλους μετά από αυτή την περίοδο που αγωνίσθηκαν σε ομάδες Α & Β ΕΘΝΙΚΗΣ. Αλλά νομίζω ότι μία πόλη των 6.000 κατοίκων χωρίς κάποιον χρηματοδότη δεν θα μπορούσε να διατηρήσει την ομάδα σε ανώτερη κατηγορία από τη Γ ΕΘΝΙΚΗ.
Παρατηρούμε ότι με το δήμο δεν ασχολείσθε αλλά σας βλέπουμε συχνά να παρουσιάζετε βιβλία να οργανώνετε συναυλίες για μιλήστε μας γι’ αυτά.
Όταν βλέπω ανθρώπους να γράφουν βιβλία για την τοπική ιστορία και την λαογραφία του τόπου μας τους θαυμάζω και συγκινούμαι. Ο Νίκος Πασχαλούδης ,ο Παύλος Τσακιρίδης και η Yvonne hunt είναι πολύ καλοί φίλοι και αξιόλογοι ερευνητές. Δεν μπορώ να τους αρνηθώ ότι μου ζητηθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου πάντα.
9-12-2007. Παρουσίασα το βιβλίο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ-Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ του Νίκου Πασχαλούδη στην Νιγρίτα
16-2-2015. Συμπαρουσιάσαμε, με τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελίκη, το βιβλίο ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΏΝ ΜΙΑ ΦΩΛΙΑ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ της Yvonne Hunt στην δημόσια βιβλιοθήκη Σερρών .
15-2-2016. Συμπαρουσιάσαμε, με τον συνταξιούχο πρώην πρόεδρο των φιλολόγων ΣΕΡΡΏΝ Γιάννη Ρωμανίδη το βιβλίο ΟΤΑΝ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ του Παύλου Τσακιρίδη στην δημόσια βιβλιοθήκη Σερρών.
1-7-2021. Συ παρουσιάσαμε με τον συνταξιούχο πρώην πρόεδρο των φιλολόγων ΣΕΡΡΏΝ Γιάννη Ρωμανίδη, το βιβλίο ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΤΗ ΒΥΡΩΝΕΙΑ του Παύλου Τσακιρίδη στη Βυρώνεια Σερρών.
Η παραδοσιακή μας μουσική είναι η μεγάλη μου αγάπη και έτσι δημιουργήσαμε την ομάδα «επιμένουμε παραδοσιακά».
Η λαϊκή παράδοση και μουσική από πότε υπήρξε κλίση σας και πως οργανώθηκε η σπουδαία πρωτοβουλία της ομάδας «Επιμένουμε παραδοσιακά»;
Είναι παιδικά βιώματα. Από μικρός άκουγα αυτά τα τραγούδια στους γάμους, αρραβώνες και γλέντια.. Στην δημαρχιακή μου θητεία στα ΓΕΡΑΚΙΝΕΙΑ είχαμε καθιερώσει μία βραδιά να είναι αφιερωμένη στο μακεδονικό παραδοσιακό μας τραγούδι.
Το 2014 δημιουργήσαμε μία ομάδα την οποία ονομάσαμε «επιμένουμε παραδοσιακά». Σ’ αυτή την ομάδα συμμετέχουν τραγουδιστές, οργανοπαίχτες και φίλοι της παραδοσιακής μας μουσικής .
Οι στόχοι της ομάδας μας είναι:
1) Nα διασωθούν τα εξαίρετα παραδοσιακά μας τραγούδια όχι μόνο σε στίχο ή ήχο αλλά και σε εικόνα και να είναι εύκολη η πρόσβαση στον κάθε ένα που επιθυμεί να τ’ ακούσει.
2) Να προσφέρουμε ικανοποίηση στους ερασιτέχνες παραδοσιακούς τραγουδιστές που συμμετέχουν με μεγάλη προθυμία στις διάφορες συναυλίες και συγκεντρώσεις που κάνουμε.
3) Να μοιραζόμαστε τη χαρά που αισθανόμαστε από τα ακούσματα των παραδοσιακών τραγουδιών σε διάφορα ανταμώματα με όλους τους φίλους όπου και αν βρίσκονται.
Για την επίτευξη των στόχων της η ομάδα μας δημιούργησε profile στο face book και κανάλι στο YouTube
Στο f/b το profile έχει τίτλο επιμένουμε παραδοσιακά
Στο YouTube μπορεί να μας βρει κάποιος εάν γράψει ΔΑΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.
Στο YOUTUBE υπάρχουν αναρτημένα 1.450 videos και οι προβολές είναι 522.000
Οι κυριότερες εκδηλώσεις μας ήταν:
Η συναυλία «όταν οι ψάλτες τραγουδούν…….» 20-2-2008 στο ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ,
«Μία βραδιά αφιερωμένη στο παραδοσιακό μας τραγούδι» στο ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ 2-12-2015 , το «αφιέρωμα στο μακεδονικό τραγούδι» στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης 29-5-2018, το «σεργιάνι στο παραδοσιακό μας τραγούδι» στα Γερακίνεια 5-9-2018, και η συναυλία στα ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ 22-10-2022.
Στη τηλεόραση η ομάδα μας εμφανίσθηκε: σε εορταστικό πρόγραμμα ΧΡΙΣΤΟΥΓΈΝΝΩΝ της 4ε-ΛΥΔΙΑ 25-12-2019 ,στην εκπομπή «στον τόπο που γεννήθηκα» 4ε-ΛΥΔΙΑ 10-11-2019 και στην εκπομπή της ΕΤ3 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ 13-11-2022.
Σας διαβάζουμε κατά καιρούς, σε άρθρα που δημοσιεύετε σε εφημερίδες των Σερρών και της Νιγρίτας. Για μιλήστε μας γι’ αυτό.
Δεν διστάζω όταν νιώσω την ανάγκη να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις μου, να το κάνω.
Για δύο άρθρα μου που είναι επίκαιρα και σήμερα είμαι υπερήφανος. Το ένα είναι «η ανάπτυξη δεν θα έρθει στο δήμο Νιγρίτας όσο θα συνεχίζεται η αποχή και η ανοχή των ικανών ανθρώπων» που δημοσιεύτηκε το 24-9-2004.Είναι ένα μακροσκελές άρθρο 10 σελίδων Α4.
Το άλλο είναι «η οικονομία μας στα πρόθυρα της πτώχευσης» που δημοσιεύτηκε 14-1-2006 Είναι επίσης ένα μακροσκελές άρθρο 10 σελίδων Α4.Η κρίση στην ελληνική οικονομία εμφανίσθηκε τέλη του 2009.Τέσσερα ολόκληρα χρόνια δηλαδή αρχές του 2006 έλεγα ότι πτωχεύσαμε.
Ποια είναι η άποψη σας για την οικονομική κατάσταση του Νομού και την φθίνουσα πορεία του. Φταίει η πολιτεία που δεν δίνει κίνητρα ή οι πολίτες που ζητούν προστατευμένη επιχειρηματικότητα ή δημοσιοϋπαλληλική τακτοποίηση; Υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης και αλλαγής πορείας;
Δεν νομίζω ότι είναι μόνο θέμα κινήτρων. Είναι και θέμα ικανών επιχειρηματιών και στελεχών. Υπάρχουν 4-5 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό Σερρών και είναι υπόδειγμα σε οργάνωση, με εξαγωγές κτλ. Αυτούς γιατί δεν τους επηρεάζει η έλλειψη των κινήτρων; Εάν αντί για 4 είχαμε 24 ή 34 θα ήταν πολύ διαφορετική η κατάσταση στο νομό Σερρών.
Θα πρέπει να γίνει συστράτευση όλων των φορέων βουλευτών , αντιπεριφέρειας ΕΒΕΣ, Δήμων, ΑΝΕΣΕΡ να ιεραρχήσουν και να καταλήξουν σε κάποια αιτήματα που να μπορούν να ικανοποιηθούν από πλευράς πολιτείας να διεκδικηθούν δυναμικά και μετά να στρωθούμε στο πλάνο ανάπτυξης και να μην επαναπαυόμαστε στο ότι για όλα φταίει η πολιτεία.
Από το 1983, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας σε Θεσσαλονίκη – Γαλλία και την εκπλήρωση των στρατιωτικών σας υποχρεώσεων, επιστρέψατε στη Νιγρίτα όπου κατοικείτε μόνιμα. Διαπιστώνουμε από αυτά που μας εξιστορήσατε ότι αυτά τα 40 χρόνια παράλληλα με την επαγγελματική σας ενασχόληση ασχοληθήκατε με τον αθλητισμό, με την τοπική αυτοδιοίκηση και τώρα συνεχίζετε με τα πολιτιστικά.
Το χρωστάμε κύριε Νάτσιο στον τόπο που γεννηθήκαμε, ζούμε και αναπνέουμε. Πρέπει να προσφέρουμε ότι μπορούμε. Είναι υποχρέωσή μας και δεν ζητούμε καμία ανταμοιβή.