Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού βγήκε εκτός αιμοδοσίας με την οικονομική και υγειονομική κρίση
- Διαφωτιστική συνέντευξη της Αικατερίνης Τζιούρα στο «Σ.Θ.»
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Η μεγάλη υστέρηση που υπάρχει σε αποθέματα φιαλών αίματος εντείνει την προσπάθεια του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σερρών να ανταποκριθεί στην αποστολή του.
Η διευθύντρια του τμήματος Αικατερίνη Τζιούρα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.», εξηγεί τους λόγους της υστέρησης αυτής και την συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται να πειστεί η νεολαία να γίνει εθελοντής αιμοδότης, ώστε το χάσμα που έχει δημιουργηθεί να κλείσει και να υπάρξει σταθερή ροή σε συγκέντρωση αίματος στο Νοσοκομείο Σερρών.
Έχει βελτιωθεί η εικόνα της υστέρησης συγκέντρωσης αίματος στην Τράπεζα σας, όπως είχατε αναφέρει σε παλιότερες δημόσιες τοποθετήσεις σας;
Η Υγειονομική κρίση έκανε μεγάλο κακό και έπληξε την αιμοδοσία. Ο κόσμος φοβάται να έρθει στο Νοσοκομείο, φοβάται να πλησιάσει τις μονάδες Υγείας με αποτέλεσμα οι αιμοληψίες να έχουν μειωθεί σημαντικά.
Ακόμη και σήμερα;
Ακόμη και σήμερα, παρότι κάποιοι επανέρχονται, έρχονται να δώσουν αίμα αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την ροή που είχαμε πριν.
Και αυτοί που έρχονται, προσέρχονται να δώσουν αίμα αναγκαστικά και κατευθυνόμενα για κάποιο γνωστό , συγγενή ή φίλο ο οποίος θα χειρουργηθεί.
Εθελοντικά ακόμη έχουμε μικρό ποσοστό. Για τον λόγο αυτό η δράση μας δεν σταματά, γίνεται εντονότερη γιατί πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών.
Τα χειρουργεία έχουν επανέλθει, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, οι μεταμοσχεύσεις προχωρούν, οι χειροθεραπείες προχωρούν, οπότε η ανάγκη σε αίμα, αιμοπετάλια, πλάσμα είναι πολύ μεγάλες και για αυτό προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές.
Μιλούμε συνέχεια για τη ανάγκη αυτή, είμαστε εξωστρεφείς, καλούμε τον κόσμο να έρθει. Παρόλα αυτά υπάρχει μία δυσπιστία, ένας φόβος, ένας τρόμος να πλησιάσουν τα Νοσοκομεία. Πρέπει όμως να το καταλάβουμε γιατί σήμερα μπορεί να έχει ανάγκη ο γείτονας, ένας άγνωστος, κάποιος άλλος, αλλά αύριο μπορεί να έχουμε ανάγκη εμείς ή κάποιο άμεσα δικό μας πρόσωπο.
Γι αυτό πρέπει να φροντίσουμε να δίνουμε αίμα, οι αιμοδοσίες να έχουν αποθέματα για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών.
Οι σύλλογοι, που συγκεντρώνουν αίμα για τις ανάγκες των μελών τους, δεν δίνουν ένα τμήμα των αιμοληψιών στην Τράπεζα τη δική σας, ως αναγνώριση της προσφοράς σας και της συνδρομής σας στην όλη προσπάθεια;
Τα καταστατικά των συλλόγων είναι τέτοια ώστε το αίμα να δίνεται μόνο για τις ανάγκες των μελών τους και τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Εμείς βέβαια χρησιμοποιούμε τις φιάλες γιατί θα λήξουν , η διάρκεια ζωής των ερυθρών ενός ασκού είναι 32 εως 45 μέρες, το αίμα δεν μπορεί να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι αυτό θέλουμε να έχουμε συνεχόμενη ροή και για να έχουμε αίματα και για να έχουμε από όλες τις ομάδες αίματος.
Δηλαδή το χρησιμοποιείτε εσείς και μετά το αναπληρώνετε;
Ναι, είμαστε μία τράπεζα αίματος δεν μπορούμε να συντηρήσουμε το αίμα για μεγάλο διάστημα. Για αυτό υπάρχει αυτή η ανακύκλωση και μάλιστα αν υπάρχουν ανάγκες σε άλλα Νοσοκομεία συγκεκριμένης ομάδας θα στείλουμε εμείς ή όταν έχουμε εμείς ανάγκη θα μας στείλουν εκείνοι για κάποια συγκεκριμένη ομάδα.
Υπάρχει συνεργασία με όλες τις αιμοδοσίες, καθημερινά και πρωί και απόγευμα, ώστε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες που έχουμε.
Οι αιμοδότες τι ηλικιών είναι ; Μου αναφέρετε ότι υπάρχει ακόμη δυσπιστία των Σερραίων να προσέλθουν να δώσουν αίμα; Ο κύριος όγκος των αιμοδοτών σε ποιες ηλικίες κυμαίνεται;
Αιμοδότης μπορεί αν γίνει κάποιος από 18 έως 67 ετών. Ο κορωνοιός τι μας έκανε; δεν είναι μόνο ότι περάσαμε αυτά που περάσαμε, σε όσους νόσησαν έχει αφήσει κατάλοιπα, προβλήματα είτε από τους πνεύμονες, είτε στο καρδιοαγγειακό σύστημα, γενικά έχει αφήσει συμπτώματα. Παράλληλα το διάστημα της οικονομικής κρίσης πολύς κόσμος στράφηκε στα αντικαταθλιπτικά , γενικά στα ψυχιατρικά φάρμακα ή ακόμη τα αντιυπερτασικά, οπότε μία μεγάλη μερίδα του κόσμου έχει βγει εκτός αιμοδοσίας. Είναι άτομα πάνω από 50 -55 ετών λόγω της λήψης φαρμάκων. Για αυτό στρεφόμαστε και το μέλλον είναι εκεί, να ευαισθητοποιήσουμε την νεολαία μας. Το μέλλον είναι στους νέους, στα παιδιά, στα σχολεία γιατί οι νεολαίοι διαβάζουν μπορούν να καταλάβουν την ανάγκη που υπάρχει για αίμα και βοήθεια στο συνάνθρωπο. Αυτούς θέλουμε να κάνουμε εθελοντές αιμοδότες. Από αυτό τον μήνα ξεκινούμε με επισκέψεις σε ΕΠΑΛ, στην Ηράκλεια, μέσα στην πόλη, στο Σιδηρόκαστρο, όπου υπάρχουν νέοι άνθρωποι, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, στο ΤΕΦΑΑ.
Αυτούς θέλουμε να κάνουμε αιμοδότες και να παραμείνουν αιμοδότες για την υπόλοιπη ζωή τους, ώστε να βοηθούμε τους ασθενείς όλων των Νοσοκομείων.
Η προσπάθεια αυτή θέλει δουλειά, πρέπει να πείσουμε τα νέα παιδιά, κάποιοι φοβούνται, κάποιοι άλλοι είναι συνειδητοποιημένοι και θέλουν να δώσουν αίμα – θέλουμε να βασιζόμαστε σε αυτούς.
Ένας πολίτης που θέλει να δώσει αίμα έρχεται αυτοβούλως στην αιμοδοσία και δίνει αίμα;
Βεβαίως και μπορεί, καταρχάς η αιμοδοσία είναι ανοικτή όλο το 24ώρο. Για τους αιμοδότες όμως 9-1 το πρωί και 6-8 το απόγευμα. Το Σάββατο, την Κυριακή και τις αργίες είναι 9-11 το πρωί. Αν θέλει έρχεται κάποιος και προσφέρει το αίμα του. Οι προϋποθέσεις είναι να μην παίρνει φάρμακα, να έχει πάρει ένα ελαφρύ πρωινό και να προσέλθει.