Δοκιμάζουν την τύχη τους στην απλή «επιχειρηματικότητα του καφενείου» οι συμπολίτες μας
Σχολιάσαμε και άλλες φορές την συνεχή επέκταση των επιχειρήσεων καφέ στην πόλη των Σερρών.
Έμπειρος επιχειρηματίας και φίλος της στήλης, μας έδωσε μια εξήγηση του φαινομένου από επιχειρηματική πλευρά.
Συγκεκριμένα μας κάλεσε να αναλογιστούμε τις δυσκολίες που έχει η διατήρηση, π.χ., ενός καταστήματος με είδη ένδυσης.
Ο επιχειρηματίας πρέπει να φροντίσει να έχει στα ράφια του ρούχα και φορέματα ελκυστικά, σε διάφορα χρώματα, διάφορα σχέδια και σε όλα τα μεγέθη και μόλις τελειώσει η ανάλογη σαιζόν να αποσύρει και να αποθηκεύσει τα θερινά, π.χ., ρούχα και συγχρόνως να αναπτύξει την γκάμα των χειμερινών. Και αυτή η κοπιαστική διαδικασία – προσπάθεια να επαναλαμβάνεται κάθε εξάμηνο, με όλο το κόστος και το ρίσκο που εμπεριέχει (Σ.Σ. ενδιαμέσως να έχει την φροντίδα και για τις εκπτώσεις και τις προσφορές).
Θα αρέσουν τα εμπορεύματα, πόσα θα πουληθούν και πόσα θα μείνουν στόκ και εκτός μόδας τις επόμενες χρονιές;
Δείτε, μας είπε ο φίλος επιχειρηματίας, από την άλλη μεριά, τι χρειάζεται από πλευράς εμπορεύματος μία επιχείρηση καφέ – μερικά κουτιά καφέ και κάποιες συσκευασίες νερού και χυμών είναι αρκετές.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε συνειδητοποιήσει αυτή την πλευρά του «καφέ -επιχειρείν».
Μας την επεσήμανε ένας άνθρωπος της αγοράς.
Δ.Ν.