«Είμαι περήφανος γιατί εμείς κάναμε τον ΧΥΤΑ»
- Ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έχασα τις εκλογές του 2006
- Η Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά αν δεν νικήσουμε την δημαγωγία.
- Πρόχειρη διοικητική μεταρρύθμιση ο «Καλλικράτης» που, αντί της ζητούμενης αποκέντρωσης, επέφερε συγκέντρωση.
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
«Είμαι περήφανος και απόλυτα ικανοποιημένος με τον εαυτό μου γιατί έκανα το χρέος μου όταν άσκησα διοίκηση. Επί ημερών μου, έγινε το πολυτιμότερο έργο στο Νομό, η μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων, δηλώνει στο «Σ.Θ.» ο τέως νομάρχης Σερρών Κ. Παπαπαναγιώτου.
Παρότι το έργο αυτό μου στοίχισε την επανεκλογή μου, δεν μετανιώνω γιατί κάτι ωφέλιμο άφησα στον τόπο μου, δηλώνει ο Κ. Παπαπαναγιώτου.
Αναγνωρίζει τα λάθη του, λέγοντας ότι έπρεπε να είναι σκληρός με τους συνεργάτες του προχωρώντας στη διαγραφή τους. Επαινεί δημόσια τον κρατικό τότε περιφερειάρχη Ηλία Λιακόπουλο, λέγοντας ότι τον βοήθησε να υλοποιήσει το έργο.
Τοποθετείται για την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και τα αρνητικά αποτελέσματά της. Ιστορική, παραδοσιακή διοικητική διαίρεση οι Νομαρχίες – βλαπτική η κατάργησή τους. Αναγκαία προϋπόθεση για προκοπή της χώρας η εμπλοκή καταξιωμένων ανθρώπων στην πολιτική ζωή, στη θέση των δημαγωγών που εν πολλοίς μονοπωλούν την ενασχόληση με τα κοινά. Καταθέτει ότι η πείρα του δίδαξε ότι ο ηγέτης πρέπει να είναι αυστηρός με τους συνεργάτες του.
Τέλος, ο Κώστας Παπαπαναγιώτου μιλά και για την πολύχρονη εμπλοκή του με τον αθλητισμό και, ιδιαίτερα, με τον Πανσερραικό.
Από την θητεία σας στην πολιτική και τη θέση του Νομάρχη, την οποία υπηρετήσατε, τι είναι εκείνο που σας κάνει να χαίρεστε; Για ποιον λόγο είστε υπερήφανος;
Ο Κ. Παπαπαναγιώτου Νομάρχης Σερρών με την συζυγό του Αννα( αριστερά) το 2003 στο Διοικητήριο και τον τέως Νομάρχη Αν. Καρυπίδη δεξιά, ενώ διακρίνεται όρθιος και τότε αντινομάρχης Γ. Πεφτίτσης( από το αρχείο του Δημοσιογράφου Δ. Νάτσιου)
Δεν ήμουν θιασώτης των μεγάλων έργων. Όλα τα έργα πρέπει να έχουν στόχο την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη. Δεν είναι ωφέλιμο, π.χ., εσύ που ζεις στις Σέρρες να έχεις έναν πύργο, όπως του Άιφελ στο Παρίσι.
Με αυτή την νοοτροπία που είχα, το πρώτο που ξεκίνησα, ήταν να κάνω μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων – πρόβλημα μεγάλο την εποχή εκείνη σε όλη τη χώρα αλλά και σήμερα ακόμη σ΄ άλλους νομούς, γιατί σε καμία περιοχή δεν δέχονταν να γίνει ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.
Γι αυτό ο τότε Νομάρχης Καρυπίδης, όταν αποφασίστηκε να γίνει ΧΥΤΑ στο Ζευγολατιό και ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι – έχοντας στο μυαλό του πως θα επανεκλεγεί, είχε πει «ότι θα περάσουν από το πτώμα μου για να γίνει ΧΥΤΑ».
Ως υποψήφιος Νομάρχης, στο πρόγραμμά μου, δεν ανέφερα ότι θα κάνω ΧΥΤΑ, δεν ήξερα αν θα μπορώ να είμαι συνεπής σε μία τέτοια εξαγγελία, τι αντιρρήσεις θα συναντούσα και γενικά δεν ήθελα να υπόσχομαι πράγματα ανέφικτα και μη υλοποιήσιμα.
Όταν έγινα νομάρχης και επισκέφθηκα τον τότε κρατικό περιφερειάρχη Ηλία Λιακόπουλο, δεν ήξερα το θέμα. Απλά σκέφθηκα, ότι για να χρηματοδοτεί η Ε.Ε κατά 75% για να κατασκευάσουμε μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και για να απειλούν με καταλογισμούς και πρόστιμα αν δεν κατασκευάσουμε τέτοιες μονάδες, κάτι θα ξέρουν αυτοί για την σπουδαιότητα και την χρησιμότητα του έργου.
Αντιλήφθηκα ότι το έργο είναι απαραίτητο για την υγεία μας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομία μας.
Είχα επισκεφθεί τον Ηλία Λιακόπουλο από τις πρώτες μέρες της θητείας μου. Μου είπε επί λέξει: «Επί τέλους βρήκα νομάρχη στις Σέρρες να μπορούμε να κάνουμε ΧΥΤΑ. Αν και πολιτικά είσαι αντίπαλός μου, θα σε βοηθήσω να κάνουμε τον καλύτερο ΧΥΤΑ».
Η συνάντησή μας με ενεθάρρυνε, γιατί θα με βοηθούσε από τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα και το Ταμείο Συνοχής.
Άρχισα λοιπόν την προσπάθεια. Μου έφεραν αρχικά ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Σκοτούσσας, αλλά στη συνέχεια ανακάλεσαν, με έβριζαν και με κυνηγούσαν.
Δεν ξέρω πως το κρίνει αυτό κάποιος, αλλά είναι ένα δείγμα ότι η δημαγωγία σε αυτόν τον τόπο είναι μία μεγάλη πληγή που αν δεν γιατρευτεί δεν πρόκειται να δούμε προκοπή.
Όταν με ρωτούν πότε θα πάμε μπροστά δεν τους λέω ότι θα πάμε αν βγει αυτό το κόμμα ή το άλλο ή αυτός ο δήμαρχος, αλλά τους τονίζω ότι θα πάμε μπροστά όταν νικηθεί η δημαγωγία.
Τότε λοιπόν ξεσηκώθηκαν όλοι οι δημαγωγοί του τόπου μας. Πολλοί από τον Δήμο Σκοτούσσας με καταγωγή από το Παλαιόκαστρο που έκαναν απεργίες και είχαν προπηλακίσει νομαρχιακό σύμβουλο. Σήμερα βέβαια έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους.
Δεν είμαι υπερασπιστής κανενός, πολύ περισσότερο του μέλους του ΠΑΣΟΚ Λιακόπουλου, αλλά επειδή είμαι θιασώτης της αλήθειας πρέπει να δηλώσω δημόσια ότι αυτός ο άνθρωπος έκανε ότι μπορούσε για να γίνει ο ΧΥΤΑ, έχοντας βέβαια την βοήθειά μου και την αταλάντευτη θέλησή μου να γίνει το έργο. Γιατί ήταν το αναγκαιότερο έργο.
Το έργο αυτό, παρότι ο διάδοχος μου στη Νομαρχία Στ. Φωτιάδης το πολέμησε – δεν ήθελε να γίνει, δέχθηκε τελικά και βραβεία και τιμές από τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ. Είχα πει τότε ότι βραβεύονται αυτοί που πολέμησαν τον ΧΥΤΑ.
Τότε με λοιδορούσαν, λέγοντας ότι αυτό που θα κάνει ο Παπαπαναγιώτου είναι μία χαβούζα. Όμως έγινε ο καλύτερος ΧΥΤΑ της Ελλάδας, κανένας νομός δεν έχει τέτοια μονάδα. Και προκαλώ ακόμη και σήμερα, ας βρουν έναν καλύτερο. Τότε όμως με συκοφαντούσαν, με έβριζαν και ένας από τους βασικούς λόγους που έχασα τις εκλογές ήταν και ο ΧΥΤΑ.
Τώρα από εκεί και πέρα τα πολλά μικρά έργα είναι αυτά που κάνουν τα μεγάλα.
Είχα παρατηρήσει, τότε, ότι το χειμώνα έχουμε πρόβλημα με την διαγράμμιση των δρόμων με αποτέλεσμα οι κεντρικοί δρόμου του νομού, να μην έχουν διαχωριστική γραμμή και οι οδηγοί να μην καταλαβαίνουν που βρίσκονται και να προκαλούνται ατυχήματα.
Οι διαγραμμίσεις γίνονταν τότε από εργολάβους, τεχνικές εταιρείες. Όμως για να κάνουν τις διαγραμμίσεις έπρεπε να βγει σε δημοπρασία το έργο, κατά περιφέρειες. Να κάνουμε τη διαγράμμιση προς Νιγρίτα ή το Σιδηρόκαστρο.
Όπως καταλαβαίνετε κανένας εργολάβος δεν ήθελε να διαγραμμίζει και να πηγαίνουν τα μηχανήματα του από την Καστανούσσα στα Νέα Κερδύλλια.
Σκέφθηκα τότε πως θα λύσω το θέμα.
Είχα την τύχη να υπάρχουν 8-10 μηχανήματα, που το Υπουργείο Συγκοινωνιών με υπουργό τον Λιάπη, αποφάσισε να τα δώσει σε μεγάλους Δήμους για να έχουν την δυνατότητα να κάνουν μόνοι τους την διαγράμμιση.
Όταν το αντιλήφθηκα επισκέφθηκα τον Λιάπη και κόντεψα να παίξω μπουνιές – αν και είχα καλές σχέσεις, γιατί ήταν άνθρωπος των Καραμανλήδων. Του ζήτησα ένα μηχάνημα. Ήθελε να δώσει τα μηχανήματα στους μεγάλους Δήμους (Λάρισα, Πάτρα κ.λπ.) που είχαν πρόβλημα. Εγώ τελικά πήρα ένα τέτοιο μηχάνημα, αλλά όρισα και προσωπικό που πήγε και έκανε εκπαίδευση, ένα σεμινάριο στην Αθήνα για να μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε τις διαγραμμίσεις.
Εμείς από τότε αγοράζαμε μόνο τα υλικά. Δεν ξέρω τι έγιναν εκείνα τα μηχανήματα και δεν ξέρω τι έκαναν οι μαθητευόμενοι μάγοι που με διαδέχθηκαν.
Όπως δεν ξέρω αν το προσωπικό εκείνο δεν ήθελαν να το κουράζουν για να κάνει τις διαγραμμίσεις.
Τώρα που με νηφαλιότητα όλοι διαπιστώνουν την αναγκαιότητα και χρησιμότητα του ΧΥΤΑ, αν δεν υπήρχε εκείνη η δημαγωγία- όπου ο ΧΥΤΑ αντιμετωπιζόταν ως το απόλυτο κακό, μήπως θα μπορούσαν να κατασκευαστούν δύο ΧΥΤΑ στο Νομό, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα και με μικρότερο κόστος οι απομακρυσμένες περιοχές της Ν. Ζίχνης, Αμφίπολης και Βισαλτίας; Να μην διασχίζουν τα απορριμματοφόρα, καθημερινά, αυτές τις πολύ μεγάλες αποστάσεις;
Οκτώβριος 2002. Από το βράδυ των εκλογών και τους πανηγυρισμούς όταν ο Κ. Παπαπαναγιώτου εκλέχθηκε Νομάρχης Σερρών ( από το αρχείο του Δημοσιογράφου Δ. Νάτσιου)
Ο Αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου προέβλεπε τέσσερις ΧΥΤΑ, όσες και οι επαρχίες.
Αυτό δεν έγινε επειδή ο δήμαρχος Σερρών Ζήσης Μητλιάγκας μπόρεσε να κάνει μελέτες και να βρει χρήματα για τον ΧΥΤΑ της επαρχίας Σερρών. Τον ΧΥΤΑ αυτόν όμως τον σαμπόταρε ο τότε δήμαρχος Λευκώνα Στέφανος Φωτιάδης, γιατί θα γινόταν στη τοποθεσία Καπετανούδι πάνω από το Λευκώνα και αντιδρούσαν οι κάτοικοι του Λευκώνα, παρότι η τοποθεσία ανήκε στο Δήμο Σερρών. Τελικά, για να μην πούμε πολλές λεπτομέρειες, ο κ. Φωτιάδης, με την συνδρομή του τότε πανίσχυρου Γιάννη Ανθόπουλου και την συνδρομή του τότε Νομάρχη Σερρών, κατόρθωσαν να ματαιώσουν την κατασκευή αυτού του ΧΥΤΑ. Για τον λόγο δε αυτό, ο τότε δήμαρχος Σερρών Ζ. Μητλιάγκας, δικαιολογημένα, κήρυξε τον πόλεμο στον ομοϊδεάτη του δήμαρχο Λευκώνα και μάλιστα η αντίδρασή του ήταν τέτοια που απαγόρευσε να τοποθετούνται τα απορρίμματα του Δήμου Λευκώνα στον πρόχειρο ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών. Στη συνέχεια, ακόμη πριν εκλεγώ Νομάρχης, το Υπουργείο άλλαξε το σχεδιασμό και όρισε ότι ένας ΧΥΤΑ θα γίνει στο Νομό, όπως και σε κάθε Νομό με σταθμούς μεταφόρτωσης σε κάθε επαρχία. Επομένως, εγώ δεν ήταν δυνατόν να κάνω τέσσερις ΧΥΤΑ για τον παραπάνω λόγο.
Σε ποιόν τομέα δεν πετύχατε στην πολιτική σας διαδρομή; Που υστερήσατε;
Υστέρησα σε ένα και μόνο θέμα. Θεωρούσα τους συνεργάτες μου ισοδύναμους για να μπορέσουμε να κάνουμε ότι το δυνατόν καλύτερο, βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι.
Δυστυχώς αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ότι ο ηγέτης πρέπει να είναι αυστηρός με τους συνεργάτες του.
Γιατί διαφορετικά δεν γίνεται. Παρότι αυτό το μάθημα το ήξερα θεωρητικά, στην πράξη δεν το εφάρμοσα και έτσι έγινε ότι κακό έγινε σε μένα.
Ο Καραμανλής όσους σήκωσαν κεφάλι τους διέγραψε και ύστερα παρακαλούσαν να επιστρέψουν στο κόμμα.
Διέγραψε στενούς του συνεργάτες για αυτό είχε πει κάποτε ότι «στέγνωσα την ψυχή μου για να κυβερνήσω». Πρέπει να είσαι σκληρός, αν είσαι μαλακός, αυτό συνέβη με μένα, θεωρούν αυτή τη στάση ως αδυναμία – να τους συμπεριφέρεσαι ως ίσος προς ίσο.
Και έτσι δημιουργήθηκαν τότε δυσλειτουργίες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Κάναμε το σπουδαιότερο έργο που ήταν η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, που είναι η καλύτερη. Με κατηγορούσαν τότε μέσα ενημέρωσης ότι κάνουμε χαβούζα. Τους προκαλώ να πάνε να δούνε , να ψάξουν να βρουν αν υπάρχει καλύτερη μονάδα από την δική μας.
Υπήρχαν βέβαια συνεργάτες μου που στο νομαρχιακό συμβούλιο καταψήφισαν την περιβαλλοντική μελέτη, στην ουσία την άδεια ανεγέρσεως του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων .
Θα έπρεπε αμέσως να τους διαγράψω, διότι στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι αν δεν είσαι σκληρός ως ηγέτης δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα.
Υπήρξατε ο προτελευταίος αιρετός Νομάρχης, πριν τον Καλλικράτη και την αιρετή Περιφέρεια. Η γενική αίσθηση είναι ότι αποδυναμώθηκαν οι νομοί χάριν της Περιφέρειας και το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην περίπτωση μας, δεδομένου του μεγέθους της Θεσσαλονίκης. Πως βλέπετε την εξέλιξη αυτή; Ωφέλησε τα πράγματα ή αποδείχθηκε επιζήμιος σχεδιασμός επί χάρτου;
Η δημιουργία του Καλλικράτη, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό αποδείχθηκε επιζήμια.
Για παράδειγμα με το να συμπεριληφθούν στο Δήμο Σερρών και πρώην Δήμοι, κοινότητες που είναι καθαρά αγροτικές περιοχές, που θέλουν άλλη μεταχείριση, είναι απόλυτα λάθος.
Εγώ ήμουν αντίθετος σε αυτή την προοπτική, της κατάργησης των νομαρχιών. Θυμάμαι σε ένα συνέδριο της ΕΝΑΕ, που είχε γίνει στη Βέροια, μιλούσε τότε ο Σκανδαλίδης, που ήταν υπουργός Εσωτερικών, για ένα νέο αυτοδιοικητικό συμβόλαιο. Συμμετείχαν στο συνέδριο και νομαρχιακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ο Άρης Μουσιώνης και ο Σοφοκλής Θεμιστοκλέους.
Είχα πει τότε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πατροκτόνος, γιατί την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση την θέσπισε το ΠΑΣΟΚ και θέλει τώρα να σκοτώσει τα ίδια τα παιδιά του. Είχα δεχθεί συγχαρητήρια από τον Σοφοκλή Θεμιστοκλέους για την ομιλία μου.
Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει και ήρθε η Νέα Δημοκρατία, με υπουργό τον Προκόπη Παυλόπουλο, επιχείρησε αυτή να το κάνει.
Να κάνουμε την Ευρώπη των Περιφερειών και όχι των νομαρχιών.
Τέτοιες μεγαλόστομες κουβέντες λένε όταν έχουν στόχο να δημαγωγήσουν.
Εγώ στη συνάντηση που είχαμε οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και αποφασίσαμε τι θα ψηφίσουμε στο συνέδριο, ήμουν ένας από τους λίγους που υποστήριξα ότι πρέπει να καταψηφίσουμε. Δεν μπορούμε εμείς που υπηρετούμε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να ψηφίσουμε την κατάργησή της.
Γιατί ενώ μιλάμε για αποκέντρωση, επιχειρείται συγκέντρωση. Μου είπαν ότι είναι απόφαση του Υπουργείου, ήμασταν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή.
Ορισμένοι νομάρχες αντισταθήκαμε σθεναρά, αλλά στην εσωκομματική διαδικασία επικράτησε να ψηφίσουμε υπέρ των Περιφερειών.
Στο Νομαρχιακό συμβούλιο, μίλησα και είπα τα ίδια και ο Φωτιάδης, μου είπε ότι είσαι εκ των υστέρων κατά των περιφερειών, ενώ πρώτα το ψήφισες.
Τελικά ο Προκόπης Παυλόπουλος ίσως κατάλαβε ότι αυτό θα ήταν αυτοκαταστροφικό και το ματαίωσε. Είχε βγάλει ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών ότι για λόγους οικονομικούς αναβάλλεται η νέα διοικητική μεταρρύθμιση.
Μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με τον Γ. Παπανδρέου και τον Ραγκούση και το πρώτο που έκαναν, πρόχειρα, ήταν να στήσουν την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Οι νομαρχίες ήταν παραδοσιακή διοικητική διαίρεση. Και σήμερα ακόμη λέμε Νομαρχία, δεν μπορούμε να πούμε Περιφερειακή Ενότητα.
Και η κυβέρνηση μιλά και λέει τι γίνεται στο Νομό Σερρών, Δράμας, κ.λπ.
Είναι βαθιά εμπεδωμένος στη συνείδηση του Έλληνα Πολίτη ο όρος της Νομαρχίας.
Ο Παυλόπουλος τότε θα έκανε μία πιο μελετημένη διοικητική διαίρεση και Περιφέρειες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ιδιαιτερότητες όπως η δική μας, ότι η Θεσσαλονίκη είναι συμπρωτεύουσα και ο περιφερειάρχης θα ήταν λογικό να κατάγεται από το Νομό Θεσσαλονίκης
Επιχείρησε κάτι τέτοιο ο φίλος μου Μάρκος Μπόλαρης. Είναι λογικό να γίνονται τα περισσότερα έργα στη Θεσσαλονίκη, αφού από εκεί εξαρτάται η επανεκλογή του.
Ήταν φανερό, δηλαδή, ότι αυτή η διαίρεση ήταν ζημιογόνος – κάτι που αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Αλλά και ο πρόχειρος νόμος Ραγκούση επέτεινε ακόμη περισσότερο την κατάσταση προς το χειρότερο.
Πως βλέπετε το μέλλον της πόλης των Σερρών και του Νομού, τι λείπει από την πόλη και το Νομό και τι θα θέλατε να γίνει;
Όσο καλός και να είναι ο δήμαρχος Σερρών, δεν μπορεί να χειριστεί τα πράγματα καλά με τη διεύρυνση που έγινε και υπάρχει μεγάλο τμήμα του Δήμου που αποτελείται από χωριά.
Η συγκέντρωση που έγινε στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό δεν ευνοεί τα πράγματα για να πάνε μπροστά. Η Περιφέρεια με επίκεντρο τον Νομό Θεσσαλονίκης και τους άλλους έξι νομούς.
Εγώ πιστεύω ότι και οι δήμαρχοι και οι Αντιπεριφερειάρχες κάνουν ότι μπορούν, αλλά αυτό το διοικητικό πλαίσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Όταν ήμουν νομάρχης έβλεπες αν ερχόσουν στο διοικητήριο όλο το υπαλληλικό προσωπικό να ξεπατώνεται στη δουλειά και μάλιστα να μην προλαβαίνει, τέτοιος οργασμός υπήρχε. Αν επισκεφτείς σήμερα το Διοικητήριο θα δεις τους περισσότερους να παίζουν με τα κομπιούτερ, όχι ότι ευθύνονται οι ίδιοι, το πλαίσιο είναι τέτοιο.
Αυτό που έχει ανάγκη η πόλη και ο Νομός είναι οι άρχοντες του να λύνουν τα καθημερινά προβλήματα. Αλλά δεν έχουν τα οικονομικά και διοικητικά μέσα. Δεν αμφισβητώ την καλή τους πρόθεση.
Κυρίως η κεντρική κυβέρνηση φόρτωσε προβλήματα στο δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, όλες τις αγγαρείες θα σας έλεγα, χωρίς να έχουν τα οικονομικά μέσα. Και κυρίως θέματα που έχουν πολιτικό κόστος. Έγινε τέτοια η δομή, ώστε να φαίνεται η εκάστοτε κυβέρνηση καλή και ότι στραβό υπάρχει να το φορτώνεται η Αυτοδιοίκηση. Αυτό κατάφερε ο Καλλικράτης.
Υποστηρίζεται από πολλούς ότι η εκλογική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Σερρών τροφοδοτεί, εντάσεις, έριδες λόγω του έντονου πολιτικού ανταγωνισμού;
Ο Κώστας Παπαπαναγιώτου με τον Τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα στο Εξοχικό κέντρο Καταρράκτες το 2002( φωτο από το αρχείο του Δημοσιογράφου Δ. Νάτσιου)
Είναι λογικό όταν σε ένα Νομό επικρατεί μόνιμα μία πολιτική δύναμη να υπάρχουν πολλές πολιτικές φιλοδοξίες από αυτό το χώρο.
Αυτό είναι λογικό και υγιές. Πχ. Ήταν λογικό στο Ηράκλειο της Κρήτης παλιότερα να ενδιαφέρονταν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να γίνουν νομάρχες. Το θέμα όμως είναι αυτός που έχει πολιτικές φιλοδοξίες να θέλει να τις υλοποιήσει με υγιή μέσα και όχι συκοφαντώντας τους εσωκομματικούς ανταγωνιστές. Ούτε να χρησιμοποιούν ύπουλα μέσα για να εξοντώσουν τον παραταξιακό ανταγωνιστή τους.
Δυστυχώς στις Σέρρες υπήρξαν τέτοιοι άνθρωποι που προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν, κατά των εσωτερικών ανταγωνιστών, πρόστυχα και ύπουλα μέσα.
Αυτό είναι εις βάρος και του κοινού και της παράταξης και εν τέλει και των πολιτών.
Είναι κοινό μυστικό ότι οι υγιείς δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες για να πάει μπροστά ο τόπος. Με την ενότητα επιτυγχάνονται απίστευτα πράγματα, αντίθετα με τις εχθρότητες και τις έριδες επιτυγχάνεται η οπισθοδρόμηση. Στο Νομό Σερρών βρέθηκαν πολλά άτομα που για το προσωπικό τους συμφέρον δεν δίστασαν να θίξουν, να καταρρακώσουν υπολείψεις. Τέτοια άτομα υπήρχαν και στο χώρο της δημοσιογραφίας.
Γιατί αυτές οι καταστάσεις αποβαίνουν εις βάρος των ικανών ανθρώπων. Οι πολιτικοί με οι είναι βρώμικοι, όχι η πολιτική με η.
Τελικά στην πολιτική για να μακροημερεύσει κάποιος τι προσόντα πρέπει να έχει;
Ο Κώστας Παπαπαναγιώτου, την εποχή που ήταν Νομάρχης Σερρών στο Κλειστό Γυμναστήριο Σερρών με τον Νίκο Γκάλη τον οποίο έχει βραβεύσει νωρίτερα
Κατ΄ αρχάς πρέπει να έχεις επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση. Ένας που δεν κατάφερε επαγγελματικά να λύσει τα προσωπικά του προβλήματα, δεν είναι δυνατό να λύσει τα προβλήματα του κόσμου. Αυτή η κατηγορία, όμως, δεν επιπλέει. Επιπλέουν, συνήθως, οι αποτυχημένοι επιστήμονες και στη ζωή. Και κυρίως όσοι με όπλο τη δημαγωγία, τη συκοφάντηση και τη σπίλωση των εσωκομματικών ανταγωνιστών, επικρατούν. Τα έζησα όλα αυτά στο πετσί μου. Δεν μιλώ θεωρητικά, αλλά επειδή τα βίωσα. Έζησα την προστυχιά και με πλήγωσε πολύ.
«Πρέπει όλοι να είμαστε στο πλευρό του Πανσερραϊκού
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Πανσερραικό, την εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο και το σημερινό Πανσερραικό δίνει μέσα απο τις απαντήσεις του ο Κ. Παπαπαναγιώτου.
Ποια είναι η εμπλοκή σας με το ποδόσφαιρο; Αγωνιστήκατε κάπου;
Από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου ήμουν πάντα στο ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα με τον αθλητισμό.
Υπήρξε ένας ρέκτης του ποδοσφαίρου ο Λευτέρης Χεριστανίδης ο οποίος ήταν παλιός πρόεδρος του Ορφέα Σερρών.
Ο Ορφέας ήταν η Τρίτη ομάδα σε καταξίωση των Σερρών. Είχαμε δημιουργήσει μία ομάδα και εκεί αγωνιζόμουν τερματοφύλακας. Είχα ένα ατύχημα, είχα προσόντα, ψηλός, λεπτός, είχα την ικανότητα να καταλαβαίνω που θα πάει η μπάλα. Κτύπησα την κλείδα, είχα ελαφρύ κάταγμα, αλλά από τότε δίσταζα να πέσω.
Στη Β’ Γυμνασίου θυμάμαι ότι ήταν συμμαθητής μου ο Θεόδωρος Φραγκόπουλος. Αυτός αγωνιζόταν στην εφηβική ομάδα του Ηρακλή Σερρών και επέμενε να πάω εκεί. Πήγα δοκιμαστικά. Εκεί διαπίστωσα ότι υπήρχαν κάποιοι μεγάλοι, φθασμένοι ποδοσφαιριστές που μας διέταζαν εμάς τους μικρότερους. Φέρε μου το ένα, φέρε μου τα άλλο. Είπα μέσα μου , τι δουλειά έχω εγώ ένας αριστούχος μαθητής, ένα παιδί που ασχολιόμουν με τον αθλητισμό όχι για να αδικήσω κάποιον, αλλά για να αθληθώ και δεν ανεχόμουν κάποιον να με διατάζει.
Έτσι έφυγα και πήγα στον Απόλλωνα. Εκεί ήταν αλλιώτικο το κλίμα. Εκεί αγωνίζονταν οι αδελφοί Κοτσαμπασίδη, ο αείμνηστος Αντώνης Τρουλιάλης – έπαιξε μετέπειτα στον Άρη, ο Τάκης Συμεωνίδης που ήταν γκολτζής, ο Απόστολος Βασιλειάδης, ο Καλοποδάς ήταν όλοι παιδιά καλά, ήταν μία οικογένεια, αυτό που λείπει σήμερα από τον Πανσερραϊκό.
Tι έχετε να πείτε για το σημερινό Πανσερραικό;
Πριν σας πω για τον σημερινό θα σας πω για τον παλιό Πανσερραϊκό.Κάθε χρόνο γινόταν μέσα στο καλοκαίρι ( Ιούλιο) η εκλογή του 15μελούς Δ.Σ του Πανσερραϊκού. Τότε δυο παρατάξεις, διεκδικούσαν την εκλογή τους.
Η μία του Νίκου Μουταφτσή, προέδρου της ΚΙΦΑ( Κοινοπραξία Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων) και η άλλη ήταν η παράταξη του Χατζηαθανασιάδη. Εγώ θεωρούσα ότι πιο σωστή παράταξη και κυρίως πιο έντιμη ήταν του Νίκου Μουταφτσή ο οποίος υπήρξε και δήμαρχος Σερρών.
Διότι ψάχναμε τον γνήσιο αθλητισμό και όχι αυτόν με εξαγορές αγώνων, ποδοσφαιριστών για να αναρριχηθούμε. Στη παράταξη Μουταφτσή συμμετείχαν ο Κυριακίδης, ο εργολάβος Ψωμάς, ο Παναγιώτης Μασούρας διοικητής του ΟΤΕ, Ο Κώστας Ωρολογάς, τα πιο υγιή στελέχη και τα πιο έντιμα.
Εγώ εκδηλωνόμουν ότι είμαι φίλος αυτής της παράταξης. Στον Πανσερραϊκό είχα γραφτεί από την πρώτη μέρα μέλος του.
Είχα εκλεγεί γενικός γραμματέας γιατί είχαν εκλεγεί όλοι από τη δική μας παράταξη.
Δουλέψαμε τόσο πολύ, ώστε βάλαμε υγιείς βάσεις. Όταν έπεσε στη δυσμένεια του εκλογικού σώματος ο Μουταφτσής με έβαλαν να τον πείσω να αποσυρθεί, να διεκδικήσω εγώ την προεδρία. Πραγματικά έτσι έγινε και συντρίψαμε την παράταξη Χατζηαθανασιάδη
Έπεισα τον Κυριακίδη να γίνει πρόεδρος, ώστε να δέχεται τις μηνύσεις, για ακάλυπτες επιταγές, χρέη προς τρίτους, στο ΙΚΑ – γιατί καθυστερούσαμε να καταβάλλουμε τα ασφάλιστρα των ποδοσφαιριστών και να πηγαίνω εγώ ως αντιπρόεδρος και δικηγόρος να τον υπερασπίζομαι.
Ο Κυριακίδης πρόεδρος , εγώ αντιπρόεδρος και ο Μάρτης Αναστάσιος , παλιός ωραίος παίκτης του Ηρακλή Σερρών, ήταν γενικός αρχηγός. Ο Μάρτης είχε καθαρά το τεχνικό μέρος, εγώ είχα τη διοίκηση, ενώ ο Κυριακίδης είχε τις δημόσιες σχέσεις, ήταν ο ιδανικότερος σε αυτό το πόστο. Είχε τέτοιες δημόσιες σχέσεις ο Πανσερραϊκός χάρη του Κυριακίδη με τον σύνδεσμο διαιτητών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, σε βαθμό τέτοιο, που όταν ο Ολυμπιακός έδινε κρίσιμο αγώνα με τον Πανσερραικό έκανε αίτηση και ζητούσε ξένο διαιτητή γιατί φοβόταν ότι θα ήταν φίλα προσκείμενος στον Πανσερραικό. Αυτό οφειλόταν στον Κυριακίδη.
Στη διοίκηση συμμετείχαν και άλλα μέλη που δούλευαν σε άλλους τομείς (ιματισμός, υλικών, της καθαριότητας).
Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι βοηθούσα και ήμουν πάντα κοντά σε κάθε διοίκηση.
Όταν συμμετείχα στη διοίκηση έλεγα τότε στους λεγόμενους του ΠΟΚ ( Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό , ΑΕΚ) αλλά και τις ομάδες της Θεσσαλονίκης ( ΠΑΟΚ, Άρη, ) να μη σκέφτονται να παρανομήσουν όταν περάσουν τον Στρυμόνα, γιατί θα με βρουν μπροστά τους. Έτσι έλεγα στους ίδιους τους διοικούντες των συλλόγων (Νταϊφάς, Γουλανδρής, Μαντζεβελάκης, Παντελάκης, Καμπάνης).
Σήμερα αυτοί που διοικούν τον Πανσερραικό είναι ήρωες κάτω από τις συνθήκες που προσπαθούν να αναστήσουν την ομάδα και ο καθένας, όπως μπορεί, πρέπει να σταθεί δίπλα τους. Το χρειάζονται σήμερα περισσότερο από ποτέ, γιατί υπάρχουν κάποιες καταστάσεις οι οποίες πρέπει να εξομαλυνθούν. Δεν είναι δεμένη η ομάδα, σαν μία οικογένεια οι παίκτες και αυτό εξαρτάται από τους γονείς τους οι οποίοι εμφυσούν στα παιδιά ένα πνεύμα αντιπαλότητας με τους συμπαίκτες τους. Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, Πως θα γίνουν μία οικογένεια οι παίκτες που προέρχονται από τα φυτώρια με τους ξένους που αναγκαστικά υπάρχουν. Αυτό το εγχείρημα είναι δύσκολο.
Πρέπει να δώσουμε δύναμη στους διοικούντες να επιβληθούν στις φυγόκεντρες δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στο σωματείο για να γίνει αυτή η οικογένεια.
Μόνο τότε μπορεί ο Πανσερραϊκός να ανακάμψει και να φθάσει στα επίπεδα της παλαιάς του αίγλης, δηλαδή να αγωνίζεται στη Σούπερ Λίγκ όπως την λέμε σήμερα.
Όλοι βοήθησαν και πολύ φοβάμαι ότι αν πω ποιος είναι ο καλύτερος, θα αδικήσω κάποιον.
Εγώ τελευταία, την περίοδο που ήμουν νομάρχης, βοήθησα πολύ τον αείμνηστο Πέτρο Θεοδωρίδη, παρότι έκανε πολλά λάθη. Και ένα από αυτά ήταν να αλλάζει το ρόστερ της ομάδας σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Παρόλα αυτά κατάφερε και ανέβασε δυο φορές την ομάδα, αλλά δεν μπόρεσε να την κρατήσει.
Καλύτερος πρόεδρος θα σας έλεγα είναι αυτός που θα έρθει να προσφέρει και όχι αυτός που θα έρθει για να πάρει ωφελήματα από τον Πανσερραϊκό.
Αν αποτύχουν αυτοί που διοικούν τον Πανσερραικό σήμερα, δεν θα βρεθεί άλλος να αφήνει την δουλειά του – είναι η τελευταία ευκαιρία.
Κάνω έκκληση οι γονείς των παιδιών που αγωνίζονται στον Πανσερραικό να βοηθήσουν τη σημερινή διοίκηση.
Γιατί αν ανέβει ένα σκαλί παραπάνω θα είναι και προς όφελος των παιδιών τους.