Ο αιρετός εκπρόσωπος του ΠΥΣΠΕ Σερρών απαντά στα ερωτήματά μας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Ο αιρετός εκπρόσωπος του ΠΥΣΠΕ Σερρών Πασχάλης Στεφάνου μιλά στο «Σ.Θ.» για την σχολική χρονιά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση που βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της .
Προσεγγίζει με ρεαλισμό το πρόβλημα των σχολικών μονάδων και της συντήρησης τους λέγοντας ότι τα περισσότερα κτίρια είναι παλαιά, οι πόροι που διαχειρίζονται οι Δήμοι λίγοι μπροστά στις ανάγκες.
Εστιάζει το πρόβλημα στο Δήμο Σερρών αναγνωρίζοντας ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την σωστή συντήρηση. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι έλεγχοι για την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων χωλαίνουν στην υποστελέχωση του Δήμου με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.
Πως κυλά η σχολική χρονιά. Βλέπουμε ότι στη αιχμή του δόρατος είναι το θέμα της ασφάλειας των σχολικών μονάδων. Παρατηρούμε ότι οδηγούμαστε σε ακραίες καταστάσεις με την παρουσίαση από ορισμένους ότι τα σχολεία καταρρέουν. Ποια είναι η πραγματική εικόνα των σχολικών μονάδων;
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την λήξη των μαθημάτων, μπαίνουμε στο τρίτο τρίμηνο. Από πλευράς στελέχωσης του προσωπικού είμαστε πλήρεις, έγιναν προσθήκες- προσλήψεις στη παράλληλη στήριξη στους νηπιαγωγούς που υπήρχε ένα έλλειμμα.
Ήρθαν πολλοί Σερραίοι εκπαιδευτικοί με μετάθεση και πιστεύω ότι του χρόνου η κατάσταση θα είναι ακόμη καλύτερη και δεν θα έχουμε προβλήματα.
Ένα θέμα μείζον αυτή την περίοδο είναι η αξιολόγηση των νεοδιόριστων.
Θεωρώ άκαιρη την χρονική στιγμή που ξεκίνησε η αξιολόγηση, είμαστε στο τρίτο τρίμηνο και το θέμα έρχεται εντελώς βιαστικά και για λόγους εντυπωσιασμού.
Επίσης είναι σε διαδικασία και ολοκληρώνεται η στελέχωση των σχολικών μονάδων από διευθυντές, ήδη τελείωσαν οι συνεντεύξεις των υποψηφίων διευθυντών.
Θα ανακοινωθούν τα μόρια σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας ώστε στις 6-7 Απριλίου να δηλώσουν οι επιτυχόντες τα σχολεία που επιθυμούν να υπηρετήσουν.
Υπάρχει ένα θέμα αν οι τοποθετήσεις των νέων διευθυντών γίνουν το Πάσχα κάτι που θα φέρει μεγάλη αναστάτωση ή η απόφαση θα αναφέρει ότι θα αναλάβουν καθήκοντα με την λήξη της σχολικής χρονιάς δηλαδή την 1η Ιουλίου.
Προσωπικά πιστεύω ότι η απόφαση θα λέει ότι θα αναλάβουν οι διευθυντές 1η Ιουλίου.
Το θέμα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων είναι πολύ μεγάλο θέμα.
Τα κτίρια των δημοτικών σχολείων είναι κυρίως παλαιά. Γίνεται συντήρηση αλλά όσο συντήρηση και αν γίνει δεν μπορεί να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το πρόβλημα είναι κυρίως στο Δήμο Σερρών, γιατί στους άλλους δήμους τα σχολεία είναι λιγότερα και οι περιφερειακοί δήμοι μπορούν να τα συντηρήσουν καλύτερα.
Στο Δήμο Σερρών έχουμε 200 σχολικά κτήρια και τα χρήματα δεν είναι αρκετά για να γίνει η ανάλογη συντήρηση. Όλες οι παθογένειες βγήκαν μετά το τραγικό συμβάν στο 9ο δημοτικό Σχολείο Σερρών.
Όταν λέτε βγήκαν τι εννοείτε; Μέχρι τότε δηλαδή τα κτήρια ήταν καλά;
Όχι δεν ήταν, οι διευθυντές είχαν εντοπίσει τα προβλήματα και είχαν ενημερώσει με έγγραφα, αλλά μετά το συμβάν της 9ης Δεκεμβρίου 2002 φοβήθηκαν για το θέμα της ασφάλειας και η παραμικρή ατέλεια πλέον γίνεται πιεστικό αίτημα.
Ο δήμαρχος Σερρών είχε υποσχεθεί μετά το τραγικό συμβάν ότι θα υπάρξουν κλιμάκια που θα ελέγξουν όλα τα σχολικά κτήρια αλλά αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω.
Το θέμα είναι οικονομικό, πρέπει να διατεθούν πόροι για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα μικρού η μεγάλου συμβάντος στις σχολικές μονάδες.
Μπορούν να διατεθούν χρήματα για σχολικές μονάδες που μαθητικά σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν γιατί δεν θα έχουμε μαθητές;
Όχι φυσικά αυτό δεν γίνεται αλλά υπάρχουν σχολεία που είναι βιώσιμα.
Πρέπει να γίνει μία σωστή συντήρηση των σχολικών μονάδων. Εστιάζω στο Δήμο Σερρών γιατί τα 2/3 του μαθητικού δυναμικού ανήκουν στο Δήμο Σερρών και υπάρχουν πολλά σχολικά κτίρια. Τα καινούργια σχολικά κτίρια είναι λίγα, είμαστε σε καλό δρόμο στα νηπιαγωγεία γιατί έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια πολλά νηπιαγωγεία.
Για το θέμα των νηπιαγωγείων υπάρχει πρόβλημα στο κέντρο της πόλης.
Για αυτό το θέμα ευθύνονται οι προηγούμενες δημοτικές αρχές που όταν η πόλη αναπτυσσόταν οικιστικά έπρεπε να κρατήσουν- χαρακτηρίσουν οικόπεδα, ώστε να κτιστούν νηπιαγωγεία. Τότε υπήρχε η εύκολη λύση να προχωρούν σε μισθώσεις καταστημάτων, τους το επέτρεπε τότε η νομοθεσία. Τώρα η νομοθεσία έχει αλλάξει και καλώς άλλαξε.
Τοποθετούνται για τις αυξημένες ανάγκες κάποιες προκάτ κατασκευές που δεν είναι σωστή λύση και δεν την θέλουν οι γονείς. Ο Δήμος βάζει λεωφορεία για τα νήπια που βρίσκονται μακριά από το κέντρο της πόλης αλλά οι γονείς έχουν την νοοτροπία να θέλουν τα νηπιαγωγεία να βρίσκονται δίπλα στο σπίτι τους.
Γίνεται όμως μέσα στον αστικό ιστό να κτιστούν νηπιαγωγεία; Δεν είναι κάτι ανέφικτο
Οι γονείς ασκούν πιέσεις όπως έχουμε παρατηρήσει ότι στα δημοτικά σχολεία στο κέντρο της πόλης, όπως για παράδειγμα το 4ο Δημοτικό Σχολείο ( Δυτικής Θράκης) και 23ο Δημοτικό Σχολείο ( παλιό 8ο) που βρίσκεται στην οδό Τσαλοπούλου η δυναμικότητα των εν λόγω σχολείων είναι μικρή αλλά οι γονείς ασκούν πιέσεις τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε αυτά .
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο δεν έχει ούτε αυλή, και εκεί φοιτούν 120 παιδιά αλλά οι ανάγκες που υπάρχουν είναι πολλές.
Και το 23ο δημοτικό Σχολείο δέχεται μεγάλο όγκο μαθητών για την χωρητικότητα του. Και τα δυο αυτά κτίρια των σχολικών μονάδων που σας ανέφερα είναι παλαιά.
Ο Δήμος συντηρεί τα κτίρια αυτά. Θέλω να πω ότι ο Δήμος κάνει πολλές προσπάθειες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Δεσποτίδης κάνει πολλές ενέργειες αλλά τα χρήματα είναι περιορισμένα και δεν υπάρχει η ανάλογη στελέχωση από πλευράς του Δήμου με μηχανικούς και εξειδικευμένο προσωπικό για να προχωρεί σε ελέγχους. Οι διευθυντές των Σχολικών Μονάδων δεν έχουν τεχνικές γνώσεις για την κατάσταση των κτιρίων. Βλέπουν κάτι που κατά την γνώμη τους είναι επικίνδυνο και το αναφέρουν. Όμως αυτές οι παρατηρήσεις πρέπει να αξιολογούνται από ειδικούς.