Tροχοπέδη η έλλειψη βασικών υποδομών και η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
«Δεν αποτελεί το αντιπροσωπευτικό δείγμα της πραγματικότητας η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων τρία ή τέσσερα τριήμερα το χρόνο» δηλώνει στο «Σ.Θ.» ο επιχειρηματίας- ξενοδόχος Κωστής Ιωαννίδης(Ξενοδοχείο Αρχοντικό του Κωστή) που βρίσκεται στο Άγκιστρο. Με αφορμή το χθεσινό μας ρεπορτάζ που επιχείρησε την αποτυπώσει την κινητικότητα που υπήρχε στη περιοχή του Αγκίστρου και της ευρύτερης περιοχής ο έμπειρος ξενοδόχος θέλησε να παρεμβεί εκφράζοντας ορισμένες ενστάσεις και διατυπώνοντας τις αδυναμίες που υπάρχουν για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. «Δεν πρέπει να θεωρείται σπουδαίο επίτευγμα ότι γέμισαν τα ξενοδοχεία μας την περίοδο της Αποκριάς. Όταν όλοι η Ελλάδα ταξιδεύει τις περιόδους που χαρακτηρίζονται ως μεγάλοι έξοδοι είναι αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό να αποσπούμε και εμείς ένα τμήμα της κίνησης αυτής» ανέφερε στο «Σ.Θ.».Υποστήριξε ότι το μείζον στην υπόθεση του τουρισμού είναι ότι η περιοχή στερείται βασικών υποδομών που πρέπει να διαθέτει αν φιλοδοξεί να καθιερωθεί και να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς που λανσάρουν τον εναλλακτικό τουρισμό.Ο Κωστής Ιωαννίδης απαρίθμησε τις ελλείψεις οι οποίες κατά την άποψη του είναι:
Α. Το προβληματικό και ακατάλληλο οδικό δίκτυο που χρήζει άμεσης επισκευής.
Β. Η γραμμή χαμηλής ισχύος του ΟΤΕ που δεν εξασφαλίζει υπηρεσίες που θέλει ο επισκέπτης στο δωμάτιο του
Γ. Η ανυπαρξία τηλεοπτικού πομπού που δεν επιτρέπει στον μόνιμο κάτοικο του Αγκίστρου αλλά και τον επισκέπτη να έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
“Πρόσθετο βάρος ο φόρος διαμονής”
Σε όλο αυτό το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον προσθέστηκε από τις αρχές του έτους άλλος ένας δυσβάστακτος φόρος. Πρόκειται όπως μας ανέφερε ο Κωστής Ιωαννίδης για τον φόρο διανομής- και διανυκτέρευσης για τους πελάτες που κάνουν χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος. Επιβάλλεται μετά τη διαμονή στο κατάλυμα και πριν την αναχώρηση του από αυτό με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος της διαμονής.Ο ξενοδόχος αναγκάζεται να ενσωματώσει το φόρο αυτό στην τιμή και να το αποδώσει στο κράτος. Τέλος ο Κωστής Ιωαννίδης αισθάνθηκε την ανάγκη να τονίσει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να παλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες στο κομμάτι του τουρισμού. Παλεύει όμως μόνη της χωρίς την βοήθεια κανενός και έχοντας απέναντι ένα αδηφάγο κράτος που θέλει να απομυζά με τους φόρους του τον ελεύθερο επαγγελματία. «Όταν προσθέτεις τόσο βάρη είναι αναπόφευκτη η κατάρρευση της ιδιωτικής οικονομίας η οποία στηρίζει εξ ολοκλήρου την Εθνική οικονομία. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή η πτώση είναι θέμα χρόνου» κατέληξε.