Συνέβαλε τα μέγιστα η πτώση της αγροτικής οικονομίας
- Ο πρώην πρόεδρος του σωματείου Η. Γεωργάκης περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση στον κλάδο
Υψηλό είναι το ποσοστό της ανεργίας στο κλάδο των Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης στο Νομό Σερρών σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Σ.Θ.» ο πρώην πρόεδρος του σωματείου Ηλίας Γεωργάκης. Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας περιγράφει αναλυτικά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται ο κλάδος. Επισημαίνει ότι το πρόβλημα διογκώθηκε τον τελευταίο χρόνο λόγω της πτωτικής πορείας της αγροτικής οικονομίας .Ο Ηλίας Γεωργάκης αναφέρετε στην πρόσφατη διαμαρτυρία των Ιδιοκτητών Φορτηγών στα διόδια των Αφιδνών και επαναλαμβάνει ότι ο κλάδος ζητά άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό ή τον πρωθυπουργό.
Ο κλάδος των Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης δέχεται ισχυρές πιέσεις. Πρόσφατα μάλιστα οργανώσατε και μία διαμαρτυρία
Πραγματικά ο κλάδος μας δέχεται μεγάλη πίεση μετά την άναρχη κατάργηση των αδειών του 2010. Η κατάργηση ήταν καταστροφική για μας, αφού μηδένισε την αξία των αδειών. Τις άδειες δεν μας τις χάρισαν, τις αγοράσαμε γιατί μας υποχρέωσε το κράτος. Η διαμαρτυρία μας έγινε στα διόδια των Αφιδνών το περασμένο Σάββατο 3 Μαρτίου. Στόχος μας να γίνουν γνωστά τα προβλήματα του κλάδου αφού η κυβέρνηση αρνείται να μας δεχθεί. Ο Υπουργός ειδικά μεταθέτει τη συνάντηση στο αόριστο. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη και ασφυκτική. Τα διόδια είναι πανάκριβα, στην Αθήνα μία μεταφορά στοιχίζει 250 ευρώ σε διόδια.Που να μετακυλήσουμε αυτό το κόστος; Στη διαμαρτυρία μας ζητήσαμε να έχουμε συνάντηση με τον υπουργό ή τον πρωθυπουργό.
Φθείρεται όμως το δρόμο που χρησιμοποιείται για το κόστος των Διοδίων;
Ναι αυτό συμβαίνει αλλά τα διόδια επιβλήθηκαν πριν γίνουν οι δρόμοι. Τα διόδια ισχύουν αλλά ο δρόμος στα Τέμπτη με τις σήρραγες πέρσι δόθηκε στην κυκλοφορία ενώ εμείς πληρώνουμε πολλά χρόνια διόδια πριν ολοκληρωθούν τα έργα στους αυτοκινητοδρόμους. Με τα δικά μας λεφτά έγιναν οι δρόμοι. Στην κοιλάδα των Τεμπών η κατάσταση δεν ήταν καλή. Έπεφταν βράχια και αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιούμε τον δρόμο της Ελλασόνας. Είναι αντισυνταγματικό να μην χρησιμοποιούμε τους παράπλευρους δρόμους. Σήμερα ο υπουργός φαίνεται ότι βρήκε κώδικα επικοινωνίας με τους παραχωρησιούχους και με υπουργικές αποφάσεις επιβάλλει να χρησιμοποιούμε τους δρόμους για να πληρώνουμε διόδια. Δεν είναι όμως μόνο τα διόδια. Εχει καταργηθεί η υποχρεωτική εφαρμογή κόστους μεταφοράς και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε τα έξοδα μας. Κυκλοφορούν πολλά παράνομα φορτηγά Ι.Χ. σε αγροτικούς και Εθνικούς δρόμους χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Βλέπουμε φορτηγά ετοιμόρροπα να μεταφέρουν τεύτλα στο εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών. Ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας είχε εκδώσει απόφαση με την οποία έλεγε ότι στην περίοδο της συγκομιδής μπορούν τα ΙΧ. φορτηγά και τα αγροτικά να κυκλοφορούν ελεύθερα. Το σκεπτικό δεν το γνωρίζω, αλλά έχουν γνώση οι φύλακες για τον κ. Τζιτζικώστα. Ζητούμε εντατικοποίηση των ελέγχων. Ο κλάδος μας πριν την οικονομική κρίση συμμετείχε με 7% στο ΑΕΠ της χώρας, ήταν μεγάλο το ποσοστό αυτό. Ως επαγγελματίες είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Αξιολογούμαστε όπως και κάποιοι άλλοι κλάδοι που παραπονιούνται. Δίνουμε εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως για το ΠΕΙ( Πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας) και την άδεια διπλώματος. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Δίνουμε εξετάσεις επίσης κάθε πέντε χρόνια για τα επικίνδυνα φορτία(ΑDR).
Ναι αλλά κυκλοφορείται στις εθνικές οδούς με βαριά φορτία και επομένως πρέπει να διενεργείται αυτός ο έλεγχος της ικανότητας σας να είστε στο δρόμο;
Ναι να αξιολογούμαστε αλλά αυτό αποσκοπεί σε πολλές περιπτώσεις μόνο για τη είσπραξη του παράβολου.
Είναι αλήθεια ότι κλάδος σας «κτυπάει» κόκκινο στην αναδουλειά;
Ναι αυτό που βιώνουμε φέτος δεν έχει ξαναγίνει στα 30 χρόνια που είμαι αυτοκινητιστής. Η κατηφορική πορεία άρχισε έντονα από το 2017. Η ανεργία είναι μεγάλη. Σε αυτό βέβαια έχουν συμβάλλει και οι καιρικές συνθήκες. Πέρσι δεν είχε καθόλου σιτάρια και αυτό ήταν ένα μεγάλο ντεβαζαντάζ για μας. Μείναμε χωρίς φορτία. Επιπλέον φέτος προστέθηκε και το θέμα με την τευτλοκαλλιέργεια. Το εργοστάσιο των Σερρών φαίνεται ότι οδεύει και τυπικά σε κλείσιμο. Δεν ξέρουμε αν οι αγρότες καλλιεργήσουν φέτος τεύτλα. Προβλήματα υπήρχαν και στο καλαμπόκι πέρσι. Τι μεταφορικό έργο να υπάρχει για μας; Εργοστάσια στις Σέρρες δεν έχουμε. Αν δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας το μεταφορικό έργο θα εκμηδενιστεί. Εχουμε παράλληλα και το καμποτάζ. Αφορά φορτηγά αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, κυρίως Ελληνικών συμφερόντων. Εχουν ένα διεκπεραιωτή στη Βουλγαρία που τους κάνει μία έδρα τυπικά και δουλεύουν εδώ κυρίως στις ενδομεταφορές. Οι συντελεστές φορολόγησης είναι διαφορετικοί σε Ελλάδα και Βουλγαρία(29% έναντι 10%). Οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Τα μικτά κλιμάκια μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν με τα πρόστιμα που επιβάλλουν. Όμως δεν λειτουργούν με συνέπεια να μην γίνονται έλεγχοι και να οργιάζει η παρανομία και η παραοικονομία.
Πόσοι είστε σε αριθμό οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημόσιας χρήσεως στο Νομό Σερρών; Έφυγαν πολλοί από το επάγγελμα;
Έχουν αποχωρήσει αρκετοί αλλά γίνεται ανακύκλωση. Οι άδειες δεν χάνονται. Φεύγουν κάποιες σε άλλο νομό και έρχονται κάποιες άλλες από άλλο νομό. Σύν- πλήν είμαστε περίπου στα ίδια. Εκατόν τριάντα με σαράντα είναι οι άδειες. Μιλάμε για τα μεγάλα φορτηγά 40 ή 42 τόνων.Για το νομό Σερρών με τις συνθήκες που επικρατούν είναι υπεραρκετός αυτός ο αριθμός των φορτηγών.
Δ.Ν.