Εκλεισε ύστερα από 100 χρόνια- Υπήρξε σημείο αναφοράς για έναν αιώνα
- Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Νιγρίτα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 17 Νοεμβρίου 1924 και πρώτος διευθυντής της ήταν ο Χ. Σκορδίλλης.
- Οι μέρες δόξας και η ληστεία της 5ης Ιουλίου 1993 από το Συνδικάτο του εγκλήματος
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Μέρες νοσταλγίας για το κτήριο που έμελλε να ταυτιστεί με τη Νιγρίτα και συνολικά με την επαρχία Βισαλτίας επί μισό αιώνα περίπου (47 χρόνια για την ακρίβεια), φέρνει η αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Νιγρίτας. Το υποκατάστημα είχε την ίδια τύχη με αυτά της Ροδόπολης, της Ηράκλειας και της Νέας Ζίχνης.
Το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουλίου (στις 11) σταμάτησε να λειτουργεί για το κοινό ενώ την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 23 Ιουλίου, τα φορτηγά που κατέφθασαν άδειασαν το υποκατάστημα ρίχνοντας και επίσημα αυλαία.
Ανεπανόρθωτο το πλήγμα από την αναστολή της λειτουργίας για την οικονομική ζωή του τόπου.
Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Νιγρίτα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 17 Νοεμβρίου 1924 και πρώτος διευθυντής της ήταν ο Χ. Σκορδίλλης.
Ευκαιρία, όμως, τώρα που τα φώτα έπεσαν το πρωϊνό της Παρασκευής 23 Ιουλίου 2021, να ανασυνθέσουμε παράλληλα τη συλλογική μνήμη ανατρέχοντας στις μέρες δόξας που γνώρισε.
Ιδιόκτητο κτίριο σε προνομιακή θέση
Πρωινές ώρες της Παρασκευής 23 Ιουλίου 2021 έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που ανέστειλε την λειτουργία του από την προηγούμενη μέρα. Σε φορτηγό μεταφέρονται έπιπλα και ο λοιπός εξοπλισμός που υπήρχε εντός του κτηρίου που λειτούργησε περισσότερα από 50 χρόνια ως υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.
Χτισμένο σε μία εξαιρετικά προνομιακή θέση, στην κεντρική πλατεία της Νιγρίτας το υποκατάστημα της Εθνικής αποτέλεσε ένα εμβληματικό κτήριο αλλά και σημείο αγωνίας, επενδυτικό και πιστωτικό κέντρο και τόπο αφετηρίας δημιουργικών προσπαθειών που σημάδεψαν την οικονομική ζωή της περιοχής.
Είχε προηγηθεί για κάποια χρόνια η λειτουργία του υποκαταστήματος σε ενοικιαζόμενο χώρο, εκεί που βρίσκεται η ΔΕΥΑ Βισαλτίας.
Ακολούθως η διοίκηση της Τράπεζας, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αποφάσισε να αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο κέντρο της Νιγρίτας και το 1974 απέκτησε το κατάστημα που λειτούργησε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Ο επάνω όροφος του κτιρίου χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως κατοικία του εκάστοτε διευθυντή του υποκαταστήματος – την εποχή που οι διευθυντές ήταν άνθρωποι εκτός Σερρών, αλλά αδρανοποιήθηκε όταν οι διευθυντές ήταν κάτοικοι της περιοχής ή έμειναν στην πόλη των Σερρών.
Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Νιγρίτας εξυπηρετούσε επί σειρά ετών μία ευρύτερη περιοχή που απλωνόταν από το Στρυμονικό μέχρι τα Νέα Κερδύλλια, την Ασπροβάλτα και ορισμένα χωριά του Νομού Θεσσαλονίκης – με την αυτοκινητοθυρίδα που διέθετε.
Η ληστεία του 1993 από το Συνδικάτο εγκλήματος
Τα πρωτοσέλιδo της τοπικής εφημερίδας «Νέα Εποχή» με το ρεπορτάζ του νεαρού συντάκτη- ρεπόρτερ Κώστα Καντούρη στις 6 Ιουλίου 1993 με θέμα την ληστεία στο Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Νιγρίτας.
Ένα γεγονός που σημάδεψε την πορεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Νιγρίτας, ήταν η ληστεία που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1993 και είχε ως συνέπεια την απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής.
Ήταν Δευτέρα 5 Ιουλίου 1993 και ώρα 8.23 όταν τρείς, από τους πέντε συνολικά επίδοξους ληστές, εισήλθαν στο κατάστημα.
Επρόκειτο για το Συνδικάτο του Εγκλήματος γνωστό και ως «Συνδικάτο Δολοφόνων» – ήταν μια ελληνική εγκληματική οργάνωση που έδρασε στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 με τα μέλη της να θεωρούνται υπεύθυνα για κάθε είδους εγκληματική ενέργεια, από συμβόλαια θανάτου, μέχρι ένοπλες ληστείες και εκβιασμούς επιχειρηματιών.
Στη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Νιγρίτα Σερρών στις 5 Ιουλίου 1993, δολοφονήθηκε ο νεοπροσληφθείς υπάλληλος Γιώργος Καραγκιόζης (εργαζόταν για 8η μέρα στην Τράπεζα).
Σύμφωνα με τις αρχές, για το θάνατο του υπαλλήλου της Εθνικής Τράπεζας Νιγρίτας Γιώργου Καραγκιόζη δράστης ήταν ο Βασίλης Σούφλας και οργανωτές της ληστείας ο Σωτήρης Κιούσης και ο Κώστας Ανδρεάδης.
Ο Γιώργος Καραγκιόζης είχε προσληφθεί τιμής ένεκεν, γιατί πριν έξι μήνες ο πατέρας του Αθανάσιος Καραγκιόζης είχε χάσει τη ζωή του στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής στις Σέρρες, που βρίσκεται στη Πλατεία Ελευθερίας. Ήταν 26 Ιανουαρίου 1993 και ο Αθανάσιος Καραγκιόζης είχε επισκεφθεί το κατάστημα ως πελάτης. Λίγο μετά τις 9 το πρωί, όταν ο 43χρονος αγρότης έβγαινε από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πόλη των Σερρών, η μοίρα τού έστησε ένα τραγικό παιχνίδι. Το πιστόλι που είχε μαζί του ο φύλακας της τράπεζας έπεσε από τη θήκη του, εκπυρσοκρότησε και η σφαίρα τον βρήκε στον λαιμό. Έπεσε νεκρός.
Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κώστα Καντούρη στην εφημερίδα «Μακεδονία»
Το άδοξο τέλος του άτυχου γεωργού και όσα ακολούθησαν αποτελούν ένα παζλ τραγικών γεγονότων και κακών συγκυριών που δεν έχουν ξανασυμβεί παγκοσμίως. Πέντε μήνες μετά τον θάνατό του πατέρα η διοίκηση της Εθνικής προσλαμβάνει, τιμής ένεκεν, τον 22χρονο γιο του στο υποκατάστημά της, στη Νιγρίτα Σερρών. Ο νεαρός ένα μήνα μετά γίνεται μάρτυρας ληστείας από το περιβόητο συνδικάτο του εγκλήματος. Ο εκτελεστής του συνδικάτου Βασίλης Σούφλας πυροβολεί και τα ανεξέλεγκτα πυρά του στο εσωτερικό τού υποκαταστήματος τον βρίσκουν στα πλευρά και τραυματίζεται θανάσιμα.
Το γεγονός της ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής στη Νιγρίτα όπως είναι φυσικό είχε προβληθεί ειδησεογραφικά από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της εποχής.
Μεταξύ των μέσων και η τοπική εφημερίδα «Νέα Εποχή». Ο νεαρός τότε δημοσιογράφος Κώστας Καντούρης είχε υπογράψει το σχετικό ρεπορτάζ που είχε συγκλονίσει τη κοινή γνώμη.
Σημείο οικονομικής αναφοράς για δεκαετίες
Το κατάστημα της Εθνικής Νιγρίτας, σημείο οικονομικής αναφοράς για δεκαετίες στην περιοχή, ακολουθεί την πορεία που φαίνεται πως υπαγορεύουν οι καιροί. Τα πράγματα αλλάζουν, η αυτοπρόσωπη παρουσία στις Τράπεζες συνεχώς υποχωρεί, η ψηφιακή εποχή και οι οικονομίες κλίμακας επιβάλλουν ανάλογες αποφάσεις. Που είναι δυσάρεστες στην αρχή αλλά όσο οι συναλλασσόμενοι και τα ιδρύματα εκσυγχρονίζονται θα φαίνονται, προοδευτικά, δικαιολογημένες. Τα ΑΤΜ αντικατέστησαν την ουρά στον ταμία, το e-banking χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερες συναλλαγές, η φυσική παρουσία στην Τράπεζα γίνεται, συν τω χρόνω, λιγότερο αναγκαία.
Τέλος σημειώνεται ότι η τελευταία διευθύντρια του υποκαταστήματος της Εθνικής Νιγρίτας ήταν η Σοφία Μπαρκαλάκη.