Οι άνθρωποι ευθύνονται για την υστέρηση του Νομού Σερρών
- Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρώην δημάρχου Ηράκλειας Χρ. Σαμαρά
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Βέβαιος για την εκλογική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ο πρώην δήμαρχος Ηράκλειας Χρήστος Σαμαράς.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» απαντά με το θάρρος της γνώμης, εξηγεί τους λόγους που δεν έγινε ρίψασπις, εγκαταλείποντας το ΠΑΣΟΚ μετά το 2011 όπως έκαναν πολλοί ομοϊδεάτες του, αξιολογεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνωρίζοντας ότι το ισχυρό της χαρτί αποτελεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ προχωρά και σε ανάλογη αξιολόγηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ξεπερασμένη την «αντιδεξιά συνταγή» και υπογραμμίζει ότι οι πολίτες αναμένουν προτάσεις και λύσεις.
Για την υστέρηση του Νομού Σερρών εκτιμά ότι ευθύνονται οι άνθρωποι και όχι άλλοι παράγοντες που προσδιορίζονται κατά καιρούς στο δημόσιο λόγο.
Τέλος ο Χρήστος Σαμαράς κρίνει και την δημοτική αρχή Ηράκλειας την οποία καλεί να ανασυνταχθεί, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που υπάρχουν.
Κύριε Σαμαρά πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ, υπό την νέα ηγεσία του, μπορεί να ανακάμψει εκλογικά και ποιες οι δέουσες κινήσεις για να επιτευχθεί αυτό, να επιστρέψει ο κόσμος που εγκατέλειψε το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα;
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει αυτή τη στιγμή την στήριξη και την αποδοχή των παλαιότερων στελεχών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως κουβαλάει στις πλάτες του τις ελπίδες των νέων που ακολουθούνε και πιστεύουν σ’ αυτόν.
Μέχρι τώρα δείχνει συνέπεια και σοβαρότητα, με εποικοδομητική κριτική και προτάσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κραυγές και λαϊκισμούς. Και βέβαια το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακάμψει και ήδη υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις γι αυτό. Ο κόσμος αρχίζει να αισθάνεται ότι η παράταξη αυτή, μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον και λύσεις στα βασικά προβλήματα της κοινωνίας.
Ο αγώνας, επομένως, του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι απέναντι ή κοντά με κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ.), αλλά μάχη αντιπαράθεσης σε επίπεδο ιδεολογίας και θέσεων. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί στο επίπεδο των ιδεών, της προάσπισης των κοινωνικών κατακτήσεων και της ανάπτυξης, μέσω των επενδύσεων στην παιδεία, την τεχνολογία και την δίψα των νέων για δουλειά και δράση.
Δεν θα στηριχθούμε και δεν πρέπει να αναμένουμε εκλογικά κέρδη επικαλούμενοι τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά, ή την δήθεν απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και να περιμένουμε ομαδική επάνοδο στο κίνημα.
Το ΠΑΣΟΚ κι ο πρόεδρός του θα απευθυνθούν στους σιωπηλούς, εχέφρονες και προβληματισμένους συμπολίτες μας που επέλεξαν τη σιωπή και την απουσία και στους νέους μας προτρέποντάς τους να μελετήσουν την νεότερη ιστορία του τόπου μας και τις μεγάλες ιδεολογικές και θεσμικές ανατροπές που επέφερε το κίνημά μας.
Το ΠΑΣΟΚ, πιστέψτε με, θα ξαναγίνει ισχυρό, ως πολιτικός και ιδεολογικός βραχίονας της σοσιαλδημοκρατίας, με στόχο και κατεύθυνση την σωτηρία της πατρίδας και την επάνοδο στην κανονικότητα σε όλους τους τομείς.
Εξοστρακίζοντας τον ακροδεξιό και αριστερό λαϊκισμό και συντρίβοντας τον διχασμό στον οποίο δυστυχώς επενδύουν πολιτικά κάποιοι άφρονες. Με αντίδοτο την οργάνωση της κοινωνίας μας με αλληλοβοήθεια και συντροφικότητα, όχι για να είμαστε όλοι ίδιοι και επικίνδυνα μέτριοι, αλλά για να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή των άλλων στις δικές μας επιτυχίες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να δείχνει το δρόμο: «Πιο πάνω κι από την παράταξη και τα πρόσωπα είναι η πατρίδα».
Είστε από τα στελέχη που δεν μετακινηθήκατε την περίοδο της μαζικής αποχώρησης στελεχών και εκλογικής μάζας του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας κράτησαν στο ΠΑΣΟΚ του 13% και του 6,5% ;
Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλούς λόγους, αλλά θα περιοριστώ κυρίως σε δύο.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι μπορώ να βλέπω τη χώρα μας, την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω, να υψώνομαι πνευματικά και να έχω πανοραμική θέα της ιστορίας.
Τι βλέπω; Δείτε μαζί μου:
Εθνική Συμφιλίωση και σύνταξη Εθνικής αντίστασης το 1981.
Δωρεάν φάρμακα στον αγρότη και την αγρότισσα το 1984.
Το ΕΣΥ, που ακόμη και σήμερα είναι το μόνο αξιόπιστο σύστημα Υγείας, από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους.
Εθνικοί οδοί, Εγνατία, Κάθετοι και παράλληλοι δρόμοι.
Άνθηση Γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Πρόωρες συντάξεις σε μητέρες με ανήλικο παιδί, στις μητέρες με αναπηρία.
Παιδεία (Ίδρυση Πανεπιστημίων- ΤΕΙ-Σχολεία- ΕΠΑΛ- Μουσικά Σχολεία), «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης» που ανέδειξαν την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σχολεία για ΑΜεΑ, ειδικά σχολεία, ΚΔΑΠ, ΚΕΔΔΥ και όλο το φάσμα της προστασίας της εκπαίδευσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Χιλιάδες παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, «Βοήθεια στο σπίτι», ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών», Τουρισμός, έργα υποδομής.
ΑΣΕΠ ( Το πάνθεο της ισονομίας και Δικαιοσύνης)
Γέφυρα Ρίου- Αντίρριου, Μεγάλα έργα)
ΕΟΠΠΥ και ηλεκτρονική συνταγογράφηση- Οικογενειακός Γιατρός- Διαύγεια,
50 και πλέον υπερσύγχρονα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, Ολοήμερα Σχολεία.
Πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» με δεκάδες νέα γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια σ’ όλη την Ελλάδα.
Εξωτερική πολιτική- είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε.- Ισχυρή Ελλάδα και για πρώτη φορά Δημοκρατία, Ελευθερία και ισονομία για όλους.
Ο δεύτερος λόγος είναι προσωπικός. Ήταν θέμα αξιοπρέπειας. Δεν την «κοπανάς» στα δύσκολα, μένεις εκεί. Όσοι επικαλέστηκαν λόγους ευθιξίας για να φύγουν, το έκαναν πολύ αργά, όταν το ΠΑΣΟΚ «στέρεψε» και δεν είχε να δώσει πλέον. Και όπως λέει ο φίλος μου Τασάκος απ’ το Βαλτερό: Στο πηγάδι που ξεδίψασες, δεν πετάς πέτρα».
Τέλος ήταν και θέμα συνευθύνης. Για όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω, με την παρουσία μου αισθάνομαι ότι έχω συμμετοχή, μπορώ να λέω στα εγγόνια μου ότι ήμουν και εγώ εκεί.
Αλλά συνευθύνη και στα λάθη και τις παραλήψεις. Έπρεπε να είμαι στο χώρο μου, για να επιμερισθώ το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογούσε, όταν ήρθε η ώρα του απολογισμού.
Επομένως, ήταν αδύνατο να φύγω απ΄ αυτόν τον δρόμο κι όπως λέει ο Πορτοκάλογλου στο τραγούδι του: «Δεν είναι η δόξα, δεν είναι τα λεφτά, είναι του δρόμου η χαρά».
Πως αξιολογείτε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πως τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αντιπολίτευσης τώρα, αλλά και στα 4.5χρόνια διακυβέρνησης της χώρας;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν μέσω θύελλας. Δυο χρόνια πανδημίας, συνεπακόλουθη οικονομική δυσπραγία στην αγορά και τους πολίτες, οριακές αντοχές στο ΕΣΥ, κόπωση στη κοινωνία.
Στη διαχείριση αυτών των κρίσεων κρίνω ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά πρόσημα, ως προς τα αποτελέσματα κυρίως και όχι ως προς τις προθέσεις.
Θετικό πρόσημο υπάρχει για την διαχείριση της πανδημίας στο 1ο και 2ο κύμα όπως και στον σχεδιασμό της οικονομικής παρέμβασης στους πληττόμενους επαγγελματίες και πολίτες. Θετικό πρόσημο στην ηλεκτρονική επανοργάνωση του κράτους και τους Εμβολιασμούς (Πιερακάκης).
Θετικό πρόσημο στην Εξωτερική πολιτική, στην παιδεία, θετικό πρόσημο για την προσπάθεια που γίνεται (προς το παρόν) για την επανενεργοποίηση τομέων του Δημοσίου που βρίσκονταν σε τέλμα ( συντάξεις, πολεοδομικές υποθέσεις, Δικαστήρια).
Αρνητικό πρόσημο για τα καθυστερημένα αντανακλαστικά στις φωτιές του καλοκαιριού. Αρνητικό πρόσημο για τους χειρισμούς στο δεύτερο μισό της πανδημίας covid-19, θεωρώ αδικαιολόγητη την ατολμία για επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60, σε όλο το φάσμα του Δημοσίου τομέα, όπως από την αρχή πρότεινε το ΚΙΝΑΛ και υποστηρίζει με όλους τους τρόπους και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Αρνητικό πρόσημο και για την υποχωρητικότητα απέναντι στις παλινωδίες της Εκκλησίας και τις συμπεριφορές, ιδίως του κατώτερου κλήρου, για τον εμβολιασμό, προφανώς λόγω ενός κακώς εννοούμενου πολιτικού κόστους.
Σε συνθήκες πολέμου η κυβέρνηση στέκει στα πόδια της, είναι παρούσα, προσπαθεί ασχέτως αν δεν τα καταφέρνει πάντα καλά. Κι όσο και αν μας κακοφαίνεται, το θετικό πρόσημο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη στιγμή. Και εκ των πραγμάτων έχει την ευθύνη να διορθώσει τα λάθη, να απομακρύνει τα βαρίδια και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του μέσου πολίτη, στα προβλήματα των πολλών.
Η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνεται επί της ουσίας από την απαξίωση, την πολυγλωσσία και την εμπάθεια διαφόρων στελεχών του. Μοιραία έτσι οδηγείται στο λαϊκισμό, στις επιθέσεις αδιακρίτως θέσεων και στον διχασμό. Ο μέσος πολίτης περιμένει προτάσεις, υποδείξεις και λύσεις ακόμη.
Έχει και στελέχη ο ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να εκφέρουν σοβαρό πολιτικό λόγο. Δυστυχώς οι φωνές τους σκεπάζονται από τις κραυγές και τις ύβρεις των φανατικών και των λαϊκιστών. Για τα 4.5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχω να πω ότι την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο λαός. Το ζήτημα στις ήττες δεν είναι η διαχείριση, αλλά τα συμπεράσματα που εξάγονται.
Και που συνήθως προδιαγράφουν τις επόμενες κινήσεις. Δεν γνωρίζω αν έγινε αυτό.
Πρέπει να κατανοήσουν όμως ότι το «αντιδεξιό μέτωπο», ως ιδεολογικό εφαλτήριο, δεν αρκεί από μόνο του. Και μοιραία οδηγεί, στην αντίδραση στη δημιουργία «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», που και αυτό είναι λάθος πολιτική.
Πρέπει να βλέπουμε μπροστά. Γιατί όπως έγραψε κάποτε ο Άγγλος συγγραφέας Άρθουρ Κλάρκ, υπάρχουν δυο όψεις γι αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική «… Οι πολιτικάντηδες που σκέφτονται τις επόμενες εκλογές- και οι πολιτικοί που σκέφτονται τις επόμενες γενιές»
Ζείτε τα κοινά του Νομού Σερρών για 40 χρόνια, ως ενεργός στην πολιτική αλλά και ως πολίτης. Που αποδίδετε την οικονομική υστέρησή μας; Στην γενικότερη καθίζηση της αγροτιάς, στην γεωγραφική μας θέση και την ένταξη στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ή σε κάποιους άλλους λόγους που διαφεύγουν της προσοχής μας;
Για την οικονομική υστέρηση του Νομού μας δεν φταίει ούτε η ένταξη μας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας (όπως περιέργως υποστηρίζεται από πολλούς), ούτε η γεωγραφική μας θέση (απεναντίας βρισκόμαστε στην έξοδο και είσοδο από τα Βαλκάνια και τους Βορείους, κοντά σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικό δίκτυο), ούτε το κακό το ριζικό μας και ο θεός που μας μισεί.
Εγώ θα μιλήσω για τη δύναμη του ανθρώπου, για την δυνατότητα να προτείνουμε , να οργανώσουμε και να ρισκάρουμε ως Σερραίοι.
Έχουμε μία απροσδιόριστη αίσθηση ότι είμαστε ένας περιούσιος λαός που αδικείται συνεχώς από ορατούς και αόρατους παράγοντες, που μας φρενάρουν και μας πάνε πίσω. Όπως για παράδειγμα αυτό το «κάτι» που μας έκανε να είμαστε προτελευταίοι στους εμβολιασμούς covid- πανελλαδικά. Όλο κάτι μας φταίει και πρωτίστως η πολιτεία, οι νόμοι, οι τράπεζες.
Κι όμως έχουμε φωτεινά παραδείγματα που είναι εντυπωσιακά «Κρί- Κρί» «Fibran» «Δρομέας», Εκκοκκιστήρια, Βιοτεχνίες, Αλλαντοποιίες, μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες.
Είμαστε αγροτικός νομός. Εδώ κάτι δεν πήγε καλά, σε αντίθεση με τη Λάρισα που εδώ και χρόνια μας ξεπερνάει, παρότι ο κάμπος της δεν αρδεύεται. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, υπάρχουν φορείς, ινστιτούτα και πανεπιστήμια που προσφέρουν τεχνογνωσία και πρακτικές βοήθειες.
Οι νέοι αγρότες ήταν ένα ξεκίνημα. Οι οργανωμένοι κτηνοτρόφοι επίσης. Δεν μπορεί να είναι σήμερα για έναν νέο ο βασικός του στόχος αποκατάστασης το Δημόσιο.
Δυστυχώς ή ευτυχώς ο άνθρωπος κινεί τα πάντα. Θυμάμαι πριν 1,5 χρόνο περίπου τις πλημμύρες που έγιναν στην περιοχή του Παραλιμνίου και των πέριξ. Υπήρχαν παράπονα, πολιτικές αναφορές, αναστάτωση. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους τηλεοπτικών σταθμών. Μου έμεινε η εικόνα ενός ανθρώπου, που μίλησε μπροστά σε μία γκρεμισμένη αγροτική αποθήκη και είπε: «Τι να γίνει βρε παιδιά, άνθρωποι τα φτιάξανε, άνθρωποι θα τα ξαναφτιάξουν».
Δεν είναι επομένως ο Νομός, δεν είναι η θέση, είναι οι άνθρωποι.
Ειδικότερα για τον Δήμο Ηράκλειας πως βλέπετε τα πράγματα, τι πρέπει να γίνει για την αναζωογόνηση της περιοχής;
Η σημερινή δημοτική αρχή, εδώ και πολύ καιρό, πλήττεται από μία διαρκή και ψυχοφθόρα, άνευ προηγουμένου εσωστρέφεια στελεχών και Δημοτικών συμβούλων (διαφωνίες, ανεξαρτητοποιήσεις, προσωπικές στρατηγικές) με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε πολιτικό και οικονομικό στασιμοπληθωρισμό.
Όλο αυτό και ενώ βαδίζουμε στο 3ο έτος της Δημοτικής περιόδου, λειτουργεί σε βάρος του χρόνου που έπρεπε να αναλωθεί για ανάπτυξη και έργα προς όφελος των πολιτών. Χρειάζεται επομένως ανασύνταξη δράσης και δυνάμεων, για να καλυφθεί η μέχρι τώρα υστέρηση του όποιου προγράμματος υπήρχε.
Η Ηράκλεια και όλος ο Δήμος εξακολουθούν να έχουν δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω.
Είναι η μεγαλύτερη αγροτική περιοχή του Νομού, με όλες σχεδόν τις καλλιέργειες και ανάλογες υποδομές. Ας μην ξεχνάμε τα εκκοκκιστήρια Βάμβακος και μάλιστα αυτά των αδελφών Σιάρκου που είναι από τα μεγαλύτερα στη Ελλάδα.
Αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου (Θέρμανση, θερμοκήπια, βιοτεχνία επεξεργασίας τοπικών προϊόντων π.χ. Φιστικιού στην Αμμουδιά), υπερσύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, τουριστική επέκταση και αναβάθμιση.
Τέλος η έδρα του Δήμου είναι ένα αστικό κέντρο που παρέχει όλων των ειδών τις υπηρεσίες και παροχές, με το παζάρι της Παρασκευής να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα της Μακεδονίας.
Θέλει όμως, όπως πάντα , δουλειά. Από όλους και από τον Δήμο. Η δεκαετία που έρχεται πρέπει να μας βρει μέσα στις εξελίξεις, μπροστά από τις εξελίξεις.