Η αθωότητα και οι επαγγελματίες της αυτοδιοίκησης
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Αυτές οι δημοτικές εκλογές στο Δήμο Σερρών είναι διαφορετικές.
Συμμετέχουν μόνο τρία ψηφοδέλτια ( το ένα εκπροσωπεί την Λαϊκή συσπείρωση, δηλαδή συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αυτόν του ΚΚΕ). Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τόσος μικρός αριθμός υποψηφίων δημάρχων στον Μητροπολιτικό Δήμο του Νομού.
Ο ένας από τους δυο συνδυασμούς εκφράζει την νύν δημοτική αρχή, ενώ ο άλλος δημιουργήθηκε μόλις οκτώ μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές.
Η απογοητευτική κατάληξη που είχαν κάποιες άλλες απόπειρες συγκρότησης συνδυασμών, επιτείνουν τον προβληματισμό για το τελικό τοπίο.
Το αντίπαλο δέος, της δημοτικής αρχής είναι τελικά ο συνδυασμός «Εντός» με υποψήφια δήμαρχο την Βαρβάρα Μητλιάγκα.
Δημιουργήθηκε στο παρά ένα και δεν διαθέτει εκλογική υποδομή, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις το δημαρχιακό αξίωμα.
Στα αρνητικά του και η κομματική χροιά που εκπέμπει και η οποία δεν λειτουργεί θετικά για ένα Δήμο όπως αυτός των Σερρών.
Γι αυτό το προεκλογικό σκηνικό σημαντική ευθύνη φέρει η στάση του Στ. Φωτιάδη που αν και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές αποδοκιμάστηκε, για τρίτη φορά, από το εκλογικό σώμα, εν τούτοις διατήρησε τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, εγκλωβίζοντας επί της ουσίας την παράταξη του σε μία, αμοιβαία επωφελή, « χαρούμενη συμπόρευση» με τη δημοτική αρχή – βοήθησε σε αυτό και η περίοδος της πανδημίας.
Ευθύνη επίσης φέρουν και οι έμπειροι δημοτικοί σύμβουλοι της πρώην παράταξης του Στ. Φωτιάδη . Δεν αντέδρασαν στο τέλμα που είχε περιέλθει η δημοτική παράταξη στην οποία συμμετείχαν πολλά χρόνια , ορισμένοι πήραν «αντίδωρα» από την δημοτική αρχή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και άφησαν τα πράγματα να κινούνται με τον αυτόματο πιλότο, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος συναλλαγής, εξαργύρωσης και συμβιβασμών για ίδιον όφελος.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα η μάχη και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων.
Και εδώ υπάρχει ένα μωσαϊκό υποψηφίων.
Συγκρούονται δυο σχολές, ίσως και τρείς.
Από την μία πλευρά υπάρχουν οι επαγγελματίες της τοπικής Αυτοδιοίκησης , αυτοί δηλαδή που πολιτεύονται πολλά χρόνια.
Κάποιοι από αυτούς άλλαξαν καράβι, έκαναν το ρεσάλτο, προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά, να παραμείνουν στο προσκήνιο και να υπηρετούν την αυτοδιοίκηση από θέσεις ευθύνης.
Η ψήφος του λαού τους δίνει την δύναμη να πιστεύουν για τους εαυτούς τους ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να διοικηθεί ο Δήμος και να προοδεύσει.
Από την άλλη πλευρά είναι έντιμοι συμπολίτες μας που θέλουν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των κοινών και θέτουν εαυτούς στην κρίση των συνδημοτών τους.
Οι περισσότεροι απ αυτούς προσέρχονται στα πράγματα «αθώοι», σε σχέση με τα παιχνίδια που παίζονται στους χώρους εξουσίας.
Είναι και η πλευρά αυτών που ασχολούνται με μεράκι, μαζεύουν σταυρούς και δεν αναλαμβάνουν ποτέ θέσεις ευθύνης.
Είναι οι «νεροκουβαλητές» των συνδυασμών.
Ιδού πεδίο δόξας για το εκλογικό σώμα, να αποδείξουμε ότι δεν μένουμε στη γκρίνια αλλά με τις επιλογές μας διαλέγουμε υπεύθυνα τους ανθρώπους που θα διοικήσουν τον τόπο μας.
Αρκετά με την επανάσταση του πληκτρολογίου, της πλατείας και του καφενείου.
Όσοι καταδικάζουν τους επαγγελματίες της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο πρέπει στην κάλπη να απαντήσουν έμπρακτα καταψηφίζοντας τους κυνηγούς των θέσεων , τους εξουσιομανείς, που αθρόα συστρατεύτηκαν στο πλευρό του διαφαινόμενου νικητή, και να δώσουν τη δυνατότητα σε νέα άφθαρτα πρόσωπα να διοικήσουν τον Δήμο Σερρών (Σ.Σ. Όσοι λατρεύουν τόσο πολύ την εξουσία, δεν μπορούν να υπηρετήσουν τον λαό).
Σε διαφορετική περίπτωση το εκλογικό σώμα ( γιατί αυτό διαμορφώνει τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες ), θα αποδείξει την πολιτική του ανωριμότητα.