Στέφθηκε Υπερπρωταθλητής Ν. Σερρών και ανήλθε στη Δ’ Εθνική
- Σ. Ανθουλάκης, Χρ. Κρυστάλης, Ν. Στεργιάδης και Α. Τομπουλίδης θυμούνται τις ιστορικές στιγμές
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Πριν ακριβώς από 40 χρόνια, δηλαδή την Κυριακή 30 Μαϊου 1982 ο Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού στέφθηκε Υπερπρωταθλητής Ν. Σερρών ύστερα από μία εντυπωσιακή χρονιά και ανήλθε στη Δ’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Το απόγευμα εκείνο ο Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού (πρωταθλητής του Α’ ομίλου της ΕΠΣ Σερρών) επικράτησε με σκορ 4-2 του Άρη Πρώτης( πρωταθλητής του Γ ομίλου της ΕΠΣ Σερρών). Το παιχνίδι είχε γίνει στο τότε Εθνικό Στάδιο Σερρών( νυν Δημοτικό Στάδιο) που πριν ένα μήνα είχε αποκτήσει χλοοτάπητα. (Σ.Σ. Είχαν προηγηθεί τα παιχνίδια 16 Μαΐου 1982 Παμβλαχιακός- Βαλτερό 1-1 στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών και 23 Μαΐου Άρης Πρώτης- Παμβλαχιακός 2-0 στο Εθνικό Στάδιο Σερρών).
Μετά την νίκη το απόγευμα εκείνο και λίγες ώρες αργότερα «στήθηκε» μεγάλο γλέντι στην Πλατεία του χωριού και την φημισμένη ταβέρνα του Αρελάκη.
Ομάδα- μοντέλο
Aπο αριστερά: Νίκος Στεργιάδης, Χρήστος Κρυστάλλης, Σταμάτης Μαυρουδής, Χρήστος Αντωνιάδης, Σωτήρης Ανθουλάκης, Δημήτρης Μπαντοτάκης.
Διοίκηση, ποδοσφαιριστές, φίλαθλος κόσμος έγιναν ένα σμάρι, πανηγύρισαν την μεγάλη επιτυχία, την εκπλήρωση ενός άπιαστου μέχρι τότε ονείρου που ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας στην οποία ο Μέγας Αλέξανδρος αγωνιζόταν επί μία συνεχή δεκαετία και καταφέρνοντας να υποσκελίσει τα ποδοσφαιρικά μεγαθήρια της εποχής που ήταν ο Εθνικός Σιδηροκάστρου (είχε αγωνιστεί δυο φορές στη Β’ Εθνική από το 1974 ως το 1980) ο Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας, που είχε αγωνιστεί επίσης στη Β’ Εθνική και είχε μεγάλη ποδοσφαιρική φήμη και παράδοση, αλλά και η παντοδύναμη εκείνα τα χρόνια Αναγέννηση Νέου Πετριτσίου που μονοπωλούσε τους εγχωρίους τίτλους (πρωταθλήματα στον όμιλο της ενώ είχε και πολλές κατακτήσεις κυπέλλων της ΕΠΣ).
Η Νίκη επί του Άρη Πρώτης που σφράγισε το εισιτήριο της ανόδου σε κατηγορία εθνικού επιπέδου, ήταν επιστέγασμα της ισχυρής ομάδας που είχε δημιουργηθεί από μία γενιά προικισμένων ποδοσφαιριστών που αγωνιζόταν μαζί επί μία πενταετία περίπου.
Ο παλμός του αγώνα απο τον Δ. Ματζιρόπουλο
Το νέο αίμα του Μ. Αλεξάνδρου την εποχή εκείνη, απο αριστερά Δημήτρης Γκίκας, Χρήστος Σουτζίδης, Αντώνης Αντωνίου, Σταμάτης Μαυρουδής, Κωνσταντίνος Τσελεκίδης.
Το φιλμ του ιστορικού αγώνα δίνει στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ο αθλητικογράφος Δημήτρης Μαντζιρόπουλος.
Συγκεκριμένα γράφει στην ανταπόκριση του στη στήλη της ΕΠΣ Σερρών.
Πιο σωστός ο Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού νίκησε δίκαια τον Άρη Πρώτης με σκορ 4-2 στον τελευταίο αγώνα κατάταξης.
Πανηγυρικά λοιπόν ανήλθε στη Εθνική ερασιτεχνική και το Βαλτερό μετά τη Πρώτη και δίκαια πανηγυρίζουν οι φίλαθλοι του.
Τα γκολ του νικητή πέτυχαν οι Ανθουλάκης στο 3΄ και στο 66΄ με πέναλτι, Κρυστάλης στο 9΄και Αντωνιάδης στο 28’
Για τον Άρη Πρώτης σκόραραν οι Πάνου στο 25΄ και Ραμπότας στο 44’
Η διαιτησία του κ. Τσολάκη, Μασούρα, Καραμουσαηλίδη, καλή
Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού (προπονητής Γιώργος Αποστολίδης)
Μπαντοτάκης Δημήτριος του Αναστασιου, Μπαντοτάκης Δημήτριος του Παναγιώτη, Μαυρουδής, Στεργιάδης, Τομπουλίδης, Γέργος, Κωνσταντίνου, Ανθουλάκης, Κρυστάλης, Αντωνιάδης, Τσελεκίδης(72΄ Αντωνίου)
Άρης Πρώτης (Προπονητής Δημήτρης Ζούνης): Μάκενας (33΄ Παπαμόσχου) Σαχινίδης, Θεολόγου , Ραμπότας, Κοσλίδης, Ζούνης, Τσεπλέρης, Τζιάρας, Χαϊτας Πάνου, Καλίνης (66΄ Λαμπριανίδης).
«Είχαμε δώσει υπόσχεση ότι θα ματώσουμε»
Ο Σωτήρης Ανθουλάκης αρχηγός της ομάδας και σκόρερ δυο τερμάτων στον αγώνα με τον Άρη Πρώτης θυμάται:
«Αυτό που θυμάμαι είναι ότι συγκεντρωθήκαμε όλοι οι συμπαίκτες μου, ο προπονητής και το Δ.Σ. της ομάδας και είπαμε ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία να ανεβάσουμε την ομάδα σε άλλη κατηγορία, ένα όνειρο πολλών ετών.
Πραγματικά όλοι σύσσωμοι, μετά το τραπέζι που έγινε δώσαμε υπόσχεση ότι θα τα δώσουμε όλα την Κυριακή για να φέρουμε τη νίκη.
Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι θυμάμαι ότι ξεκινήσαμε πολύ δυνατά, επιβληθήκαμε από την αρχή του αγώνα , στη συνέχεια η ομάδα της Πρώτης μείωσε και στην ανάπαυλα του ημιχρόνου είπαμε ότι πρέπει να ματώσουμε και στο Β’ μέρος για να διατηρήσουμε τη νίκη.»
«Είχαμε οικογενειακό κλίμα και καλό προπονητή»
Ο Σωτήρης Ανθουλάκης θυμάται επιπρόσθετα για εκείνη την ιστορική χρονιά ότι η ομάδα είχε ένα προπονητή κλώσα, συσπείρωνε όλους τους ποδοσφαιριστές, τους μιλούσε έναν – έναν ξεχωριστά, μας μιλούσε, μας αγαπούσε, και τον αγαπούσαμε. Ήθελε να μην υπάρχουν προβλήματα στην ομάδα, να λύνει όλα τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών. Όλοι όμως οι ποδοσφαιριστές ήμασταν αγαπημένοι, βγαίναμε παρέες με τις γυναίκες μας, όσοι ήμασταν παντρεμένοι εκείνη την εποχή και πιστεύω ότι αυτό βοήθησε πολύ την ομάδα
«Είχαμε ανεβασμένη ψυχολογία και ποιοτική ομάδα»
Ο επιθετικός Χρήστος Κρυστάλης, γκολτζής της ομάδας και ακτύπητο επιθετικό δίδυμο την εποχή εκείνη με τον Χρήστο Αντωνιάδη θυμάται ότι μετά το ισόπαλο πρώτο παιχνίδι με τον Παμβλαχιακό είχε δημιουργηθεί μία πολύ καλή ψυχολογία στους κόλπους της ομάδας ότι παιχνίδι θα το κερδίσουμε.
«Είχαμε φοβερή ποιότητα ως ομάδα, έναν δίκαιο και εργατικό προπονητή, ομοιογένεια, αγάπη για την ομάδα και πλήθος φίλαθλου κόσμου που αγαπούσε την ομάδα, παρακολουθούσε όλα τα παιχνίδια και την ακολουθούσε παντού».
«Η ομάδα ήταν δουλεμένη και είχε καλό προπονητή»
Ο Νίκος Στεργιάδης λίμπερο υψηλών προδιαγραφών θυμάται ότι η ομάδα του Βαλτερού ήταν πολύ δουλευμένη, είχε συνοχή, καλή φυσική κατάσταση και καλό προπονητή.
Χαρακτηριστικά Θυμάται στο παιχνίδι με την Πρώτη τη φάση που δεχθήκαμε το δεύτερο γκολ και το σκορ έγινε 3-2. Προσπαθήσαμε με τον συμπαίκτη μου Αντώνη Τομπουλίδη να αποτρέψουμε την παραβίαση του τέρματος αλλά δεν στάθηκε ικανό.
«Δεν μπορούσαμε να προδώσουμε τον φίλαθλο κόσμο»
Ο κεντρικός αμυντικός Αντώνης Τομπουλίδης ήταν ο μοναδικός εκτός Βαλτερού ποδοσφαιριστής εκείνη τη χρονιά. Είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 1981 από τον Απόλλωνα Θερμοπηγής (Σ.Σ. Ο Σταμάτης Μαυρουδής που έλκει την καταγωγή του από το Γεφυρούδι αγωνιζόταν αρκετά χρόνια στο σωματείο του Βαλτερού).
Ο Αντώνης Τομπουλίδης θυμάται ότι πριν το παιχνίδι με την Πρώτη υπήρχε πολύ αισιοδοξία ότι η ομάδα μας είναι κυρίαρχη και θα κερδίσει το παιχνίδι, χωρίς αυτό το σημαίνει ότι αντιμετωπίζαμε υπεροπτικά την αντίπαλη ομάδα του Άρη Πρώτης την οποία σεβόμασταν.
Στην πολύ καλή ψυχολογία καταλυτικά λειτουργούσε ο πολύ καλός προπονητής μας Γιώργος Αποστολίδης.
Πέρα από αυτό δεν μπορούσαμε να απογοητεύσουμε τον φίλαθλο κόσμο του Βαλτερού που ήταν συγκλονιστικός.
Ήμουν ο μοναδικός εκτός Βαλτερού ποδοσφαιριστής εκείνη την χρονιά, ενσωματώθηκα αμέσως στο κλίμα της ομάδας, με αγκάλιασαν όλοι οι συμπαίκτες μου αλλά και οι φίλαθλοι του Βαλτερού, έζησα μεγάλη ζεστασιά εκείνη τη χρονιά και μεγάλη ικανοποίηση που συνέβαλλα στο βαθμό που μπορούσα ώστε το σωματείο να υλοποιήσει έναν στόχο πολλών ετών»
Η διοίκηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου Βαλτερού
Μέλη της διοίκησης της εποχής με τον προπονητή Γιώργο Αποστολίδη σε φωτογραφία του 2012.Διακρίνονται απο τα αριστερά: Γεώργιος Νάτσιος, Κωνσταντίνος Κατσικώρης, Δημήτριος Δάγκος, Γιώργος Αποστολίδης, Σωκράτης Προσνικλής.
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι μεγάλη συμβολή είχε η διοίκηση της ομάδας. Πρόεδρος ήταν ο Δημήτριος Δάγκος, αντιπρόεδρος ο αείμνηστος Δημήτρης Νικάκης, ταμίας ο Γεώργιος Νάτσιος, γραμματέας ο Σωκράτης Προσνικλής, έφορος ιματισμού ο αείμνηστος Στέργιος Νταλθανασάρας και μέλος ο Κώστας Κατσικώρης.
Οι ποδοσφαιριστές του συλλόγου
Οι ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν το έμψυχο δυναμικό του σωματείου ήταν οι:
Δημοσίευμα της εφημερίδας της Θεσσαλονίκης για τον Πρωταθλητή Μέγα Αλέξανδρο Βαλτερού.
Δημήτριος Μπαντοτάκης του Αναστασίου, Δημήτριος Μπαντοτάκης του Παναγιώτη, Σταμάτης Μαυρουδής, Νίκος Στεργιάδης, Αντώνης Τομπουλίδης, Ηλίας Γέργος, Γιάννης Κωνσταντίνου, Σωτήρης Ανθουλάκης, Χρήστος Κρυστάλης, Χρήστος Αντωνιάδης, Χρήστος Σουτζίδης, Κώστας Τσελεκίδης, Κώστας Πεχλιβανίδης, Δημήτρης Γκίκας, Κώστας Κοπρινός, Κώστας Γκίκας, Αθανάσιος Νάτσιος, Φώτης Λαζάρου, Θεόδωρος Καραπασχάλης, Ιωάννης Αλεξανδρίδης, Χρήστος Φραγκάκης.
Προπονητής ο Γ. Αποστολίδης
Προπονητής του Βαλτερού την χρονιά εκείνη1981-1982 ήταν ο Γ. Αποστολίδης. Παλιός ποδοσφαιριστής του Πανσερραϊκού, είχε οδηγήσει στη Β΄ Εθνική το Σιδηρόκαστρο το 1976, την Σκοτούσσα στο ειδικό Πρωτάθλημα το 1977 και το 1981 στην Εθνική ερασιτεχνική.
Έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου και ήταν ασυγκράτητος
Ο Μέγας Αλέξανδρος Βαλτερού την χρονιά εκείνη είχε συγκεντρώσει στον Α΄ όμιλο της ΕΠΣ Σερρών 48 βαθμούς με 20 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες (την 2η αγωνιστική από τον κακό του δαίμονα, την ομάδα του Νέου Πετριτσίου με 2-0 και την 3η αγωνιστική με αντίπαλο τον Ίκαρο Λιβαδιάς με 2-0 σε ένα παιχνίδι στο οποίο η ομάδα του Βαλτερού στάθηκε πολύ άτυχη πολύ άτυχη, το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο η γηπεδούχος ομάδα και ΄κέρδισε το παιχνίδι).
Την χρονιά εκείνη είχε πολύ καλή πορεία και στον θεσμό του κυπέλλου, αποκλείστηκε στην ημιτελική φάση από τον Άρη Σκοτούσσας στη διαδικασία των πέναλτι 3-4, ύστερα από το άκαρπο 0-0 στο γήπεδο του Βαλτερού.
Είχε αποκλείσει νωρίτερα την Αστραπή Βαμβακοφύτου με σκορ 0-4, τον Παμβλαχιακό με σκορ 2-3 και τον Μέγα Αλέξανδρο Ηράκλειας με 2-1.