Οι πιάτσες δεν επαρκούν για τους συναδέλφους τονίζει
- Αναμένει πρωτοβουλίες από τον Δήμο Σερρών-
- Με τον φόβο και τα πρόστιμα ζουν οι ταξιτζήδες
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ταξιτζήδων περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια στη συνέντευξη του στο «Σ.Θ.» ο πρόεδρος του σωματείου Στέφανος Καραμπαμπάς.
Θεωρεί ότι ο μεγάλος αριθμός των σταθμευμένων αυτοκινήτων σε οδούς και βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης δημιουργεί το μείζον πρόβλημα του κυκλοφοριακού προβλήματος, το οποίο επιδεινώνεται λόγω της κακής νοοτροπίας των Σερραίων.
Υποστηρίζει ότι οι πιάτσες δεν επαρκούν για την στάθμευση των αυτοκινήτων και αναμένει σχετικές πρωτοβουλίες από τον Δήμο Σερρών.
Δηλώνει ότι η μείωση της δουλειάς έχει φτάσει σε ποσοστό 60% και αναλύει τα τρωτά σημεία των προβλημάτων στους σερραϊκούς δρόμους.
Ποια κατάσταση βιώνει ο κλάδος σας μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοιού. Σε τι ποσοστό ανέρχεται η πτώση του τζίρου σας;
Η πτώση της δουλειάς μας έχει ξεκινήσει πριν ένα χρόνο. Ήταν της τάξης του 40%.Όταν εκδηλώθηκε η πανδημία η πτώση άγγιξε το 80%. Μετά την πανδημία, η δουλειά άρχισε σιγά- σιγά να ανεβαίνει και αυτή την στιγμή η πτώση ανέρχεται στο 60%.
Είστε ικανοποιημένοι από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Σερρών;
Εμείς υφιστάμεθα όλες τις συνέπειες των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. γιατί είμαστε πολλές ώρες στο δρόμο, μέσα στην πόλη. Η πόλη έχει πολλά προβλήματα, αν και είναι από τις πιο επίπεδες πόλεις μετά τη Λάρισα. Ποτέ δεν λύθηκε το κυκλοφοριακό και πάντα γίνονται αλλαγές. Όμως το κυκλοφοριακό πρόβλημα δημιουργείται κυρίως λόγω του υπεράριθμων αυτοκινήτων στους δρόμους που κλείνουν-περιορίζουν τις οδικές αρτηρίες της.
Για παράδειγμα στην οδό Γ. Παπανδρέου που είναι βασική οδική αρτηρία δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις.
Ένα αυτοκίνητο να μην είναι σταθμευμένο σωστά, ένα αυτοκίνητο να είναι σταθμευμένο παράνομα για να αγοράσει ο οδηγός κάτι από κάποιο κατάστημα – για πέντε λεπτά κατά την Ελληνική συνήθεια μπλοκάρουν τα πάντα.
Πρόβλημα δημιουργούν και τα λεωφορεία στην οδό Γ. Παπανδρέου και την οδό Σπετσών και κάποιες άλλες οδούς, όταν σταθμεύουν για να επιβιβαστεί το κοινό. Μπορεί να περιμένει κάποιος στο αυτοκίνητο του μέχρι και είκοσι λεπτά.
Καταλαβαίνω ότι αυτό που λέω δυσαρεστεί τους συναδέλφους μας αυτοκινητιστές του ΚΤΕΛ γιατί κατά κύριο λόγο αυτοί δημιουργούν το πρόβλημα, και λιγότερο τα λεωφορεία του ΚΤΕΑΛ, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο Δήμος Σερρών με τις αποφάσεις του σας έχει διευκολύνει στο έργο σας; Για παράδειγμα καθιερώθηκε το δίκτυο των ποδηλάτων. Αυτό σας έχει πλήξει;
Η δημιουργία δικτύου είναι κάτι καλό για την πόλη. Εμάς εν μέρει δεν μας έχει δημιουργήσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ούτε μας έχει ενοχλήσει τις πιάτσες μας. Οι άνθρωποι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ταξί θα το χρησιμοποιήσουν πάλι.
Με τα ποδήλατα βλέπουμε ότι κυκλοφορεί μία ομάδα νέων κυρίως. Τη νύχτα όμως ο νέος θα χρησιμοποιήσει ταξί για τις μετακινήσεις του.
Οι πιάτσες εντός του αστικού ιστού επαρκούν για την στάθμευση των συναδέλφων σας;
Έχουμε ένα πρόβλημα στο κέντρο της πόλης. Οι πιάτσες από τον Δήμο έχουν δοθεί παλιότερα. Τότε το ταξί είχε μεγάλη κίνηση και έργο. Εδώ και πολύ καιρό όμως το ΙΚΑ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες μας έχουν αποβάλλει από αυτό το έργο. Δεν δικαιολογούν την μεταφορά ασθενούς στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει δηλαδή αντικείμενο δουλειάς εκτός πόλης.
Αυτό είχε ως συνέπεια από τα 112 ταξί που υπάρχουν τα 80 και πάνω να περιφέρονται μέσα στην πόλη. Αυτός είναι και ένας λόγος της μεγάλης πτώσης της δουλειάς μας.
Για αυτό οι πιάτσες που υπάρχουν δεν επαρκούν για τόσα αυτοκίνητα και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε σωστά τον κόσμο ο οποίος και διαμαρτύρεται.
Η κεντρική πιάτσα στην Πλατεία Εμπορίου (πάνω από τον Παπαϊωάννου) είναι μικρή. Έχει δυνατότητα για τέσσερα αυτοκίνητα ενώ για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος χρειάζεται να σταθμεύουν οκτώ ταξί.
Τα αυτοκίνητα που σταθμεύουν στις άλλες πιάτσες στο κέντρο είναι λίγα και τα υπεράριθμα είναι παράνομα.
Ορισμένοι πολίτες μας κάνουν αναφορές στην αστυνομία η οποία μας βεβαιώνει παράνομες σταθμεύσεις. Θέσαμε το ζήτημα στο Δήμο Σερρών και ζητήσαμε να μας παραχωρήσουν περισσότερες θέσεις. Αναγνώρισαν το πρόβλημα μας αλλά δεν υπάρχει υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας. Όσο καθυστερεί η υλοποίηση το πρόβλημα εντείνεται. Το πρόστιμο είναι μεγάλο και υπάρχει και αφαίρεση διπλώματος. Ζούμε συνεχώς με ένα φόβο και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις πιάτσες. Το κέντρο είναι λίγο για το ταξί, και το ταξί είναι λίγο για το κέντρο.
Αναγκάζονται σε κεντρικές πιάτσες να παίρνουν τηλέφωνα οι πελάτες μας.
Μίλησα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Σερρών και με διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα προχωρήσει και θα λυθεί. Περιμένουμε…
Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχετε καταθέσει προτάσεις;
Είμαι πρόεδρος από την νέα περίοδο που ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή. Οι άνθρωποι είναι συνεργάσιμοι. Μας ρωτούν για αποφάσεις που έχουν πάρει. Οι περισσότερες αποφάσεις τους πάντως μέχρι αυτή την ώρα βοηθούν την κυκλοφορία.Αν η δημοτική αρχή δώσει λύση στα σταθμευμένα αυτοκίνητα πιστεύω ότι το κυκλοφοριακό θα λυθεί σε ποσοστό 80%. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.
Οι ζώνες ελεγχόμενες στάθμευσης θα βοηθούσαν για την επίλυσή του ;
Θα βοηθούσαν αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να κάνουν την μεγάλη διαφορά. Το λέω αυτό γιατί το κέντρο της πόλης είναι μικρό. Οι Σερραίοι δεν σταθμεύουν το αυτοκίνητο μακριά από το σημείο που θέλουν να επισκεφθούν. Θέλουν να το σταθμεύσουν όσο πιο κοντά γίνεται. Δεν μπορούν να αποβάλλουν αυτή την νοοτροπία δυστυχώς.