Διάφοροι φορείς σκάβουν ασταμάτητα στην πόλη- Προφανής η ανάγκη για περισσότερη ποιότητα στα δημόσια έργα
Tου Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Εδώ και μήνες η πόλη των Σερρών έχει μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο σκάμμα. ΔΕΥΑΣ, ΔΕΔΔΗΕ, Φυσικό Αέριο και Τηλεθέρμανση τεμαχίζουν ασταμάτητα τους δρόμους της πόλης.
Μηχανήματα έργων ακούγονται σε πολλές περιοχές, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χωματόδρομους και η σκόνη αιωρείται παντού στην ατμόσφαιρα.
Γνωρίζουμε το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει σε όλους αυτούς τους φορείς να ξηλώνουν και να σκάβουν. Ακούμε κατά καιρούς και τις δηλώσεις των αρμοδίων ότι στέλνουν στους εμπλεκόμενους φορείς ειδοποιήσεις για να να υπάρξει κάποιος προγραμματισμός και συντονισμός δράσεων. Εκ του αποτελέσματος, όμως, αποδεικνύεται ότι τα παραπάνω είναι αέρας κοπανιστός και κανένας συντονισμός δεν πετυχαίνεται.
Πριν μερικούς μήνες ασφαλτοστρώθηκε ο, κατεστραμμένος από τομές, εσωτερικός περιφερειακός της πόλης και οι πολίτες, ανακουφισμένοι, είπαμε επιτέλους αποκατάσταση. Πριν μερικές εβδομάδες και πριν προλάβουμε να χαρούμε την νέα αναβαθμισμένη εικόνα, στο ύψος των Σαράντα Μαρτύρων, έργα κάποιου φορέα ξαναέσκαψαν τον φρέσκο ασφαλτοτάπητα.
Συμπολίτες μας με τεχνικές γνώσεις μας πληροφορούν ότι και όταν με μεγάλη καθυστέρηση γίνεται η επούλωση των τραυματισμένων, από την «δράση» των διαφόρων φορέων, δρόμων αυτή γίνεται πολύ πρόχειρα με μία «πέτσα» ασφάλτου, που περισσότερο μοιάζει με επάλειψη παρά με αποκατάσταση.
Οδός Αγίας Σοφίας σήμερα 31 Οκτωβρίου 2024 λιγο πριν την αποκατάσταση του οδοστρώματος
Απο την οδό Εθνικής Αντίστασης σήμερα 31 Οκτωβρίου 2024
Άλλοι, ταξιδεμένοι, συμπολίτες μάς δηλώνουν ότι σχεδόν ποτέ δεν είδαν στις ευρωπαϊκές χώρες να σκάβεται το οδικό δίκτυο για να περάσουν δίκτυα κοινής ωφέλειας. Εκεί επικρατεί ο ορθολογισμός, η κοινή λογική: πρώτα γίνονται τα δίκτυα και μετά ασφαλτοστρώνονται οι δρόμοι και με μία ποιότητα που θα αντέξει για δεκαετίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Σχεδόν πουθενά δεν θα δεις λακκούβες στους δρόμους, που εδώ ξεφυτρώνουν με την πρώτη βροχή.
Φορείς του Δημοσίου που αναθέτουν τα έργα, επιβλέποντες μηχανικοί, αλλά και οι ίδιες οι κατασκευαστικές εταιρείες μήπως είναι καιρός να προβληματιστούν με την όλη κατάσταση και να συντονιστούν με την εποχή και τα ισχύοντα στις αναπτυγμένες χώρες; Να δεσμευτούν για κάτι ποιοτικότερο στα δημόσια έργα και, εν τέλει, μεγαλύτερο σεβασμό στο Δημόσιο χρήμα;