Σερραϊκές επιχειρήσεις με παρελθόν, παρόν και μέλλον
- Ικανοποίηση από την προσέλευση του κόσμου στη διοργάνωση
Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου
Παλιές και νέες επιχειρήσεις συμμετείχαν φέτος στο Φεστιβάλ Μπουγάτσας και τοπικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε από τις 22 ως τις 25 Σεπτεμβρίου στην οδό Δορυλαίου δίπλα στο Θερινό Θεατράκι του Δήμου Σερρών, με την ευθύνη του Δήμου και του Σωματείου Ζαχαροπλαστών – Μπουγατσοποιών Ν. Σερρών.Θελήσαμε καταγράψουμε τις απόψεις των επαγγελματιών και επισκεφθήκαμε ορισμένα περίπτερα. Τους ρωτήσαμε ποιος ήταν ο λόγος που τους ώθησε να συμμετέχουν στην διοργάνωση καθώς και τις εντυπώσεις τους για το θεσμό που καθιέρωσε ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με το τοπικό σωματείο.
Ντίνος Παράδοση στο τσουρέκι
Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν το Παραδοσιακό Ζαχαροπλαστείο « Ο Ντίνος» που είναι φημισμένο εδώ και πολλά χρόνια για το τσουρέκι του. Εκεί συναντήσαμε την Εφη Σιτζίμη επαγγελματία δεύτερης γενιά και κόρη του Ντίνου Σιτζιμή που το 1964 ξεκίνησε την επιχείρηση. Η κυρία Σιτζίμη μας δήλωσε στο «Σ.Θ.» ότι η επιχείρηση συμμετέχει στο Φεστιβάλ με το Τσουρέκι που αποτελεί εδώ και χρόνια το ασυναγώνιστο προϊον του Ζαχαροπλαστείου.« Στη επιχείρηση συμμετέχουμε εγώ και η αδελφή μου Κική. Γενιές Σερραίων έχουν γευτεί το παραδοσιακό μας τσουρέκι που έχει σταθερούς πελάτες εδώ και χρόνια και κατά την διάρκεια του έτους αλλά και στις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Είμαστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου στο Φεστιβάλ καθώς επισης και ευχαριστημένοι γιατί έχουμε πιστούς πελάτες που χρόνια τώρα μας προτιμούν και μας στηρίζουν. Το μυστικό της επιτυχίας μας στο τσουρέκι είναι τα αγνά υλικά και το μεράκι που έβαλε ο πατέρας μας Ντίνος και συνεχίζουμε τώρα και εμείς ως επαγγελματίες»
Το «Πονηρό» της Νιγρίτας
Αμέσως μετά συναντούμε το Περίπτερο του Αθανάσιου Χατζητόλιου (Ζαχαροπλαστείο PICADILLY) ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στη διοργάνωση με το παραδοσιακό γλυκό «Πονηρό» που αποτελεί σπεσιαλιτέ του καταστήματος. «Η επιχείρηση μας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1974 από τον πατέρα μου Βασίλειο. Είμαστε ευχαριστημένοι από την προσέλευση του κόσμου. Το «Πονηρό» είναι ένα γλυκό που αποτελείται από σφολιάτα σιροπιασμένη και γέμιση μαρέγκα. Το γλυκό ονομάζεται πονηρό λόγω σχήματος» δήλωσε στο «Σ.Θ.» ο Αθανάσιος Χατζητόλιος επαγγελματίας δεύτερης γενιάς.
Σέρανο με μαρέγκα και εργολάβο
Σε μικρή απόσταση από το περίπτερο του κ. Χατζητόλιου συναντήσαμε τον Χρήστο Πανάγο ιδιοκτήτη του Ζαχαροπλαστείου «Σέρανο». Η επιχείρηση συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ ύστερα από παρότρυνση του προέδρου του Σωματείου κ. Γεωργιάδη μας λέει ο Χρήστος Πανάγος. «Συμμετείχαμε με δυο σπεσιαλιτέ του Ζαχαροπλαστείου μας που είναι η γεμιστή Μαρέγκα και ο εργολάβος. Χρόνια φημιζόμαστε για αυτά τα δύο γλυκά από την εποχή που την επιχείρηση Διεύθυνε ο πεθερός μου. Είμαστε ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου στο Φεστιβάλ. Το κοινό προτιμά και στηρίζει τα προϊοντα μας»
Ζυμαρικά δια χειρός Σοφίας
Στο φεστιβάλ εκτός από Ζαχαροπλαστεία συμμετείχαν και άλλες επιχειρήσεις. Μία από αυτές τα Χειροποίητα Ζυμαρικά « Οίκοθεν» της Σοφίας Αβραμίδου. Τις αρέσει να στηρίζει τις τοπικές διοργανώσεις για αυτό συμμετείχε για άλλη μία φορά στο Φεστιβάλ Μπουγάτσας.« Κίνηση υπάρχει αλλά ο κόσμος αγοράζει με φειδώ λόγω της οικονομικής κατάστασης. Εμείς παράγουμε ζυμαρικά με βουβαλίσιο γάλα, χειροποίητα με παραδοσιακές συνταγές και συμμετέχουμε σε εκθέσεις για να διαφημίσουμε τα προϊοντα μας» δήλωσε η Σοφία Αβραμίδου.
Βιολογικά προϊοντα Αλιστράτης από την «Πασχαλίτσα»
Για πρώτη φορά συμμετείχε στο Φεστιβάλ Μπουγάτσας η επιχείρηση «Πασχαλίτσα» που έχει έδρα την Αλιστράτη Σερρών. Στο περίπτερο συνομιλήσαμε με τη γεωπόνο Χριστίνα Πασχάλη η οποία εδώ και τρία χρόνια παράγει Βιολογικά προϊοντα( Ρεβύθια, Φακές, Φάβα( Λαθούρι) Φασόλια, Σουσάμι, Σιτάρι Μονόκοκκο- Σιτάρι Δίκοκκο).« Είμαστε οικογενειακή Επιχείρηση, τα χώματα της Αλιστράτης είναι ιδανικά για τέτοιες καλλιέργειες, συμμετέχουμε σε εκθέσεις και προβάλλουμε τα προϊοντα μας. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ο κόσμος προτιμά τα προϊοντα μας που είναι ποιοτικά. Μείναμε ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου στο Φεστιβάλ Μπουγάτσας».
Γάλα και σαπουνάκι Γαϊδουρίτσας από την οικογένεια Παπλιάκα
Για δεύτερη φορά συμμετείχε στο Φεστιβάλ Μπουγάτσας και τοπικών προϊόντων η οικογενειακή επιχείρηση Παπλιάκα. Η επιχείρηση δραστηριοποιείται εδώ και 13 χρόνια ξεκίνησε από τον Διογένη Παπλιάκα λόγω της αγάπης για τα υποείδη και τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν στην επιχείρηση τα παιδιά του.Στο «Σ.Θ.» μίλησε η Ευαγγελία Παπλιάκα η οποία αναφέρθηκε στα προϊοντα της επιχείρησης που είναι το σαπουνάκι και το γάλα γαιδουρίτσας.« Το Γάλα Γαϊδουρίτσας είναι φάρμακο θεραπευτικό που βοηθά σε παθήσεις όπως ο Βήχας, το άσμα, η οστεοπόρωση, το έλκος στομάχου και εντέρου, το σαπουνάκι βοηθά σε δερματικές παθήσεις για κάθε τύπου δέρματος ενώ το ελαιόλαδο είναι βιολογικό προϊον για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά» δήλωσε η Ευαγγελία Παπλιάκα.