Γράφει ο Θεολόγης Ανδρονίδης
Από το σχολείο έχουμε μάθει ότι πολλά προβλήματα της Γεωμετρίας είναι ευκολότερο να λυθούν με την Άλγεβρα. Αυτή ήταν η τάση που κυριάρχησε στους δυτικούς μαθηματικούς από τον 17ο αιώνα και μετά. Αντιθέτως, οι αρχαίοι ανήγαγαν τα αλγεβρικά προβλήματα σε γεωμετρικά. Το μαθηματικό πρόβλημα καθώς μετατρέπεται σε γεωμετρικό γίνεται ορατό, μπορείς να το αντιληφθείς με τις αισθήσεις ενώ το αλγεβρικό δραστηριοποιεί το νου. Οι αρχαίοι προσπαθούσαν μέσω της αναλογίας να λύσουν το πρόβλημα και γι’ αυτό ο κόσμος τους ήταν ο κόσμος της αγαλματοποιίας, της νωπογραφίας και των αναγλύφων ενώ η αναλογία δεν παίζει κανένα ρόλο στη μουσική.
Τα αρχαία μαθηματικά ασχολούνται με τη συγκεκριμένη περίπτωση, λύνουν με υπολογισμούς ορισμένο πρόβλημα, εκτελούν μια μοναδική κατασκευή. Τα δυτικά μαθηματικά πραγματεύονται ολόκληρες κατηγορίες , ομάδες συναρτήσεων, πράξεων, εξισώσεων καμπύλων. Γενικά καλλιεργείται η ιδέα μιας γενικής μορφολογίας μαθηματικών πράξεων και αυτό ακριβώς θεωρείται το πραγματικό νόημα των μαθηματικών. Τα ερωτήματα που απασχολούν τους σύγχρονους μαθηματικούς, ανάλογα με τον τετραγωνισμό του κύκλου ή το Δήλιο πρόβλημα, είναι η μελέτη των κριτηρίων σύγκλισης απείρων σειρών, αντιστροφή ελλειπτικών ολοκληρωμάτων σε περιοδικές συναρτήσεις κλπ. Δεν υπάρχει τίποτε λιγότερο δημοφιλές από τα σύγχρονα μαθηματικά εν αντιθέσει με τα προβλήματα που έθεσαν οι αρχαίοι και που γενεές επί γενεών ερασιτεχνών ασχολήθηκαν και ασχολούνται με αυτά. Όλα τα μεγάλα έργα της Δύσης, από εκείνα του Δάντη μέχρι του Πάρσιφαλ του Βάγκνερ, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ενώ όλα τα αρχαία έργα, από εκείνα του Ομήρου μέχρι τον βωμό της Περγάμου, είναι δημοφιλή μέχρι δημοφιλέστατα.
Ποιος είναι ο Θεολόγης Ανδρονίδης
Ο Θεολόγης Ανδρονίδης σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αναλυτική Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Bologna. Ήταν καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Σερρών. Είναι συνιδρυτής της ΕΜΕΙΣ (Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών) και τακτικός εισηγητής στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο : Όλες τις εργασίες μπορείτε να τις βρείτε στο ιστολόγιό του http://t-logo.blogspot.com
και επίσης οι ομιλίες του, που δόθηκαν στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας είτε στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο είτε στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών υπάρχουν στο κανάλι του στο YouTube :
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA
(Μπορείτε, επίσης, να γράψετε στο YouTube : Ανδρονίδης Θεολόγης)
Η επόμενη δημοσίευση θα έχει θέμα: Η έννοια του χρόνου στην πρώιμη Βυζαντινή Φιλοσοφία